Home / World / Kurzii îndeamnă la proclamarea autonomiei în sud-estul Turciei, pe fondul unor confruntări violente

Kurzii îndeamnă la proclamarea autonomiei în sud-estul Turciei, pe fondul unor confruntări violente

Grupări kurde care au participat la o reuniune în sud-estul Turciei au îndemnat duminică la proclamarea autonomiei, în timp ce în regiune aveau loc confruntări violente, iar armata turcă avansa în cadrul unei operațiuni în domeniul securității în care afirmă că a ucis peste 200 de militanți kurzi. 

Congresul Popular Democratic (DTK), care reunește organizații nonguvernamentale (ONG) kurde, a lansat acest îndemn la autonomie la finalul acestei reuniuni de două zile, la Diyarbakir, relatează Reuters în pagina electronică.

“Rezistența legitimă a poporului nostru față de politicile care degradează problema kurdă reprezintă în mod esențial un îndemn și o luptă pentru autoguvernare locală și pentru democrație locală”, se arată în rezoluția adoptată de reuniune, intitulată “Declarație referitoare la o soluție politică privind autoguvernarea”.

Participanții îndeamnă în această declarație la crearea unei regiuni autonome din care să facă parte mai multe provincii care se învecinează cu Diyarbakir și care să țină cont de afinități culturale, economice și geografice.

Îndemnul ar putea să conducă la o escaladare a conflictului dintre kurzi și Guvernul turc, în contextul în care Ankara se opune cu înverșunare creării unui stat kurd.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat duminică, într-un discurs, că Turcia nu va permite niciodată formarea altui stat în interiorul frontierelor sale.

“Acum ei vorbesc despre împărțirea pământului nostru în această țară. Cu voia lui Allah, nu vom permite niciodată vreo operație asupra unității țării noastre”, a declarat el.

Premierul turc Ahmet Davutoglu și-a anulat o reuniune planificată pentru sâmbătă cu Partidul Democratic Popular (HDP, prokurd), apreciind că politica acestuia este înrădăcinată în violență, în timp ce forțele guvernamentale turce continuau o operațiune în domeniul securității în partea de sud-est a țării, cu populație majoritar kurdă.

Armata a anunțat duminică, într-un comunicat, că peste 200 de militanți kurzi au fost uciși în ultimele două săptămâni.

Imagini televizate prezentau tancuri care efectuau tiruri și explozii la Cizre, un oraș situat în provincia Sirnak (sud-est), unde au fost impuse restricții de circulație în urmă cu 13 zile.

Trei militari au fost uciși în oraș, într-un atac cu bombă comis de către gruparea militantă PKK, a anunțat armata duminică.

Turcia a fost alarmată de cuceririle teritoriale ale kurzilor în războiul civil din Siria și se teme că acestea ar putea incita la separatism în rândul minorității kurde turce.

Ankara a încercat, în ultimele trei decenii, să pună capăt unei insurecții a luptătorilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat o organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană (UE).

Un armistițiu încheiat în urmă cu doi ani între militanții kurzi și Ankara s-a prăbușit în iulie, fapt care a condus la reizbucnirea acestui conflict vechi de 30 de ani, soldat cu peste 40.000 de morți.

Principalele sindicate și camere profesionale din Turcia au îndemnat la o grevă de o zi în Turcia, marți, pentru a cere pacea și în semn de protest față de operațiunile militare ale Guvernului în sud-estul Anatoliei.

Sursa; mediafax.ro

Grupări kurde care au participat la o reuniune în sud-estul Turciei au îndemnat duminică la proclamarea autonomiei, în timp ce în regiune aveau loc confruntări violente, iar armata turcă avansa în cadrul unei operațiuni în domeniul securității în care afirmă că a ucis peste 200 de militanți kurzi.  Congresul Popular Democratic (DTK), care reunește organizații nonguvernamentale (ONG) kurde, a lansat acest îndemn la autonomie la finalul acestei reuniuni de două zile, la Diyarbakir, relatează Reuters în pagina electronică. "Rezistența legitimă a poporului nostru față de politicile care degradează problema kurdă reprezintă în mod esențial un îndemn și o luptă pentru…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Decizie oficiala: Landurile germane nu mai vor noi inmatriculari de automobile pe benzina si motorina, incepand cu anul 2030

Landurile germane nu vor sa ...

REFERENDUMUL din Ungaria privind cotele de imigranți, INVALID / Viktor Orban a anunțat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituțional

Biroul Național Electoral (NVI) din ...

The New York Times anunță că o susține pe Hillary Clinton în alegerile prezidențiale din SUA

Cotidianul The New York Times ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: