Home / National / Mai puțină durere, mai puțină fericire. O nouă descoperire despre paracetamol

Mai puțină durere, mai puțină fericire. O nouă descoperire despre paracetamol

Data viitoare când vă confruntați cu o durere de cap, încercați să vă gândiți și dacă sunteți dispuși să faceți acest schimb: ați mai lua un medicament care nu doar că vă alina durerea, dar vă și „amorțește” fericirea?

Un studiu recent sugerează că paracetamolul, pe care îl găsim în multe dintre medicamentele de uz constant, reușește să atenueze și să înăbușe o serie întreagă de sezanții puternice. Urmele de durere, respingerile suferite, imposibilitatea de a te decide asupra unui lucru, și chiar stările de plăcere și de euforie – toate par a fi doborâte de acest medicament, scrie The Wall Street Journal.

Pentru cei mai mulți oameni, tipul acesta de analgezic nu cere prea mult timp de gândire: iei doza corectă, iar durerea dispare. Cu toate acestea, lucrurile ar putea să nu mai fie chiar atât de simple.

În 2010, psihologii Naomi Eisenberger și Nathan DeWall au descoperit că o cură de trei săptămâni cu paracetamol a condus la stări de „durere socială”, precum sentimente de excludere sau ridicol. Mai mult, anul acesta, Dr. DeWall a descoperit că medicamentul accentuează chiar și stările de indecizie. Pe baza acestei cercetări, un nou studiu, publicat în luna iunie, în jurnalul de Știință Psihologică, sugerează că paracetamolul afectează nu doar modul în care percepem durerile fizice și psihologice, ci chiar modul în care creierul procesează durerile puternice în general. Deși studiul a fost unul de dimensiuni mici realizat doar cu ajutorul studenților pe post de subiecți, cercetătorii l-au proiectat pentru a satisfice cele mai înalte standarde de testare farmaceutică.

 Condus de doctorandul la Universitatea din Ohio, Geoffrey Durso, studiul a avut la bază compararea reacțiilor pe care subiecții le-au avut, fiind puși în fața a 40 de imagini diferite. Unele dintre ele normale, altele plăcute, iar altele extrem de deranjante – incluzând lupte în orașe devastate sau copii subnutriți.

Știind că o fotografie poate să provoace stări chinuitoare, dar și să încânte și să captiveze, scopul cercetătorilor a fost să testeze efectele pe care le-ar putea avea calmantul asupra acestor reacții. Jumătate din cei 85 de subiecți au luat 1000 de miligrame de paracetamol- doza standard pentru dureri puternice. Celorlalți li s-a administrat un medicament placebo. Niciunul dintre participanți sau dintre cercetători nu avea voie să știe cine ce a luat. După ce au lăsat să treacă timpul necesar pentru ca medicamentul să-și facă efectul, cercetătorii le-au cerut apoi participanților să  evalueze cele 40 de imagini folosindu-se de un test standard.

„În comparație cu placebo-ul, paracetamolul a estompat reacțiile,” a declarant Durso. Cu cât emoțiile erau mai intese, cu atât paracetamolul le reducea la tăcere. Cu cât a reușit, deci, calmantul să reducă reacțiile participanților? „Pentru stimulii extrem de plăcuți, paracetamolul a „tăiat” din emoții cu aproximativ 20%,” a explicat Durso, „în vreme ce pentru fotogafiile foarte neplăcute reacțiile au fost reduse cu circa 10%.”

Dacă paracetamolul poate să înăbușe toate tipurile de experiențe emoționale, multe dintre ipotezele legate de distincțiile minte-corp și cât de diferit se tratează ele pot fi greșite. „Se învață de mult că emoțiile pozitive funcționează după un sistem, iar cele negative după un altul,” a explicat psihologul Baldwin Way, unul dintre autorii studiului. „Dar dacă paracetamolul le poate reduce atât pe cele negative, cât și pe cele pozitive în egală măsură, atunci s-ar putea ca ele să lucreaze totuși pe aceleași căi.”

Funcționând în creier exact ca un buton de control al volumului, paracetamolul alterează circuitele neuronale care ne guvernează răspunsurile la stimuli emoționali în general. Acolo unde ibuprofenul și aspirina inhibă durerea acționând exact în zona inflamată, profesorul Way spune că paracetamolul acționează global, modificând reacțiile la stimulii dureroși cu care ne confruntăm. „Dacă iei un analgezic înainte de a alerga, ibuprofenul îți va ameliora durerea de genunchi, pe când paracetamolul va reduce doar modul în care creierul tău răspunde la durere,”a explicat Way.

Fiind conținut de cele mai multe dintre analgezice și devenit deja extrem de utilizat, cercetătorii vor acum să studieze și efectele psihologice pe care le-ar putea avea ibuprofenul.  Ceea ce vor afla însă, ne-ar putea modifica modul reflex în care ne-am obișnuit să consumăm medicamentele.

Sursa: zf.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Viticultorii vasluieni au dat lovitura: anul trecut au avut o recolta de 72.697 tone struguri de vin

Viticultorii din judetul Vaslui au avut o recolta buna ...

Salariul minim brut a crescut la 2.230 lei

Începând cu data de 1 ianuarie 2020 salariul de ...

Sirenele care anunta situatiile de urgenta vor fi testate, de marti, iar timp de 4 zile vor suna alternativ, intre orele 10 si 15

Sirenele care anunta situatiile de urgenta vor suna alternativ, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: