Home / World / Arabia Saudita, deficit record de 98 mld. dolari in 2015 din cauza prabusirii pretului la petrol

Arabia Saudita, deficit record de 98 mld. dolari in 2015 din cauza prabusirii pretului la petrol

Arabia Saudita, cel mai mare producator mondial de petrol, a inregistrat in 2015 un deficit bugetar record de 367 miliarde riali (98 de miliarde dolari), aproximativ 20% din PIB, din cauza prabusirii pretului la petrol, a anuntat Ministerul saudit de Finante. 

Pretul barilului de petrol a scazut cu aproape 70% dupa iunie 2014 si, in prezent, se situeaza la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani.

Oficialii Ministerului saudit de Finante au precizat ca veniturile din acest an au fost de 608 miliarde de riali (162 miliarde dolari), mult sub tinta de 715 miliarde riali preconizata la inceputul anului si sub veniturile din 2014, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 975 de miliarde riali (260 de miliarde dolari), cu mult peste cifra de 860 de miliarde dolari planificata initial, pe fondul unor bonusuri acordate functionarilor publici, transmite AFP, preluata de Agerpres.

Chiar daca deficitul din 2015 a atins un nivel fara precedent in istoria Arabiei Saudite, este vorba de o cifra mai mica decat se asteptau atat FMI (130 de miliarde dolari), cat si alte organisme internationale care evocau un deficit de peste 100 de miliarde dolari.

Tot luni, autoritatile de la Riad au dat publicitatii si bugetul pentru anul 2016, care prevede un deficit de 87 de miliarde dolari, rezultat in urma unor venituri de 513 miliarde de riali (137 miliarde dolari) si a unor cheltuieli de 840 de miliarde riali.

Vanzarile de petrol asigura 90% din veniturile Arabiei Saudite, tara care este cel mai mare exportator mondial de titei, cu o productie de aproximativ 10,4 milioane barili pe zi.

Analistii estimeaza ca autoritatile de la Riad poarta o parte din vina pentru scaderea pretului la petrol, din cauza hotararii de a-si apara cota de piata si de a nu reduce productia, in pofida diminuarii preturilor.

Sursa; incont.stirileprotv.ro

Arabia Saudita, cel mai mare producator mondial de petrol, a inregistrat in 2015 un deficit bugetar record de 367 miliarde riali (98 de miliarde dolari), aproximativ 20% din PIB, din cauza prabusirii pretului la petrol, a anuntat Ministerul saudit de Finante.  Pretul barilului de petrol a scazut cu aproape 70% dupa iunie 2014 si, in prezent, se situeaza la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani. Oficialii Ministerului saudit de Finante au precizat ca veniturile din acest an au fost de 608 miliarde de riali (162 miliarde dolari), mult sub tinta de 715 miliarde riali preconizata la inceputul anului…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Cel puțin nouă morți și peste 30 de răniți în urma prăbușirii unui pod care lega două insule în Indonezia

Cel puțin nouă persoane au decedat, iar alte peste ...

Decizie oficiala: Landurile germane nu mai vor noi inmatriculari de automobile pe benzina si motorina, incepand cu anul 2030

Landurile germane nu vor sa mai permita noi inmatriculari ...

REFERENDUMUL din Ungaria privind cotele de imigranți, INVALID / Viktor Orban a anunțat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituțional

Biroul Național Electoral (NVI) din Ungaria a anunțat oficial ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: