Home / National / Bogdan Hossu: Dacă nu va crește salariul minim, vom avea mișcări de stradă

Bogdan Hossu: Dacă nu va crește salariul minim, vom avea mișcări de stradă

Liderul CNS “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că, dacă salariul minim pe economie nu va crește de la 1 ianuarie, cel mai probabil din 15 ianuarie vor fi mișcări de stradă, precizând și că Guvernul nu are nicio justificare pentru a menține o discriminare între sectorul economic și cel bugetar. 

Liderul CNS “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, luni seară, după finalizarea discuțiilor din Consiliul Național Tripartit, că Guvernul a propus majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei, începând de la 1 mai 2016, motivând că este necesar un studiu care să analizeze impactul pe diferite județe sau anumite sectoare de activitate care să poată să absoarbă creșterea de 150 de lei a salariului minim.

“Din acest punct de vedere, mișcarea sindicală a spus clar că nu este de acord pentru că nu există nicio justificare, pentru că decizia se ia acum, adică azi-mâine și, practic, odată decizia luată, studiul nu are niciun efect asupra problemei salariului minim, poate avea asupra măsurilor legislative de ajutorare a anumitor sectoare de activitate, asupra politicii fiscale, legate de locul de muncă, asupra instrumentelor legate de programe europene, care să ajute zonele sau sectoarele în dificultate. Dar, de fapt, nu există nicio argumentație logică legată de existența acestui studiu, după ce decizia oricum pe salariul minim este luată”, a precizat Hossu, la ieșirea de la consultări.

Acesta a menționat și că reprezentanții sindicatelor au venit și cu o altă propunere privind majorarea salariului minim pe economie. “Am repropus măcar o corecție la pierderea pe care, de fapt, slariații o vor avea, în sensul în care pierderea de la 1.050 pe patru luni de zile până la 1200 de lei, cât ar trebui să se dea, să fie redistribuită pe următoarele luni, adică dacă se aplică de la 1 mai, să se aplice un salariu minim de 1.275 de lei, care este diferența de fond de salariu de-a lungul unui an pentru salariații aflați în această situație”, a explicat Bogdan Hossu. 

Liderul sindical a subliniat că a anunțat reprezentanții Guvernului că, dacă salariul minim pe economie nu va fi majorat de la 1 ianuarie 2016, vor avea loc acțiuni în stradă.

“Cartel Alfa, cel puțin, consultările pe care le-am avut în cadrul structurii noastre au arătat că, dacă nu se crește salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie vom avea mișcări. Pentru că actualul Guvern nu are nicio justificare pentru a menține o discriminare între sectorul economic și sectorul bugetar, de a discrimina peste trei milioane de salariați care sunt în sectorul economic și din care peste un milion trei sute de mii sunt la salariul minim garantat în plată”, a mai spus Bogdan Hossu.

Acesta a precizat că rămâne ca Guvernul să ia o decizie, luni noapte, urmând ca, marți dimineață, să înainteze propunerea de hotărâre de Guvern către Consiliul Economic și Social (CES), în aceeași zi va fi plenul CES, iar miercuri va fi ședința de Guvern care va stabili salariul minim.

Consiliul Național Tripartit, la care participă reprezentanți ai Guvernului și liderii confederațiilor sindicale și patronale, s-a întrunit luni seară, de la ora 17.00, la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre salariul minim pe economie în 2016, în condițiile în care până joi trebuie luată o decizie legată de oportunitatea majorării acestuia.

Ultima ședință de Guvern din acest an, la care este așteptată o decizie în privința salariului minim pe economie, este programată miercuri.

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, declara, săptămâna trecută, că Guvernul va lua o decizie privind salariul minim până în 31 decembrie, însă o eventuală majorare trebuie analizată atent pentru a nu face mai mult rău decât bine.

Ministrul Muncii a explicat că în discuțiile cu sindicatele acestea au propus majorarea salariului minim la 1.200 de lei din 1 ianuarie.

“Au fost două propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie și a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar în momentul de față analizează variantele. (…) Decizia aparține Guvernului, care va decide acest lucru până în 31 decembrie”, a afirmat ministrul.

Ana Costea a mai spus că după această analiză comisia de dialog social va trimite propunerea spre avizare la Consiliului Economic și Social, după care se va convoca Consiliul Național Tripartit, precizând că Guvernul analizează această decizie și din punct de vedere fiscal, financiar.

Potrivit reprezentanților Inspecției Muncii, în 11 decembrie erau 1.402.329 de angați cu salariu minim de 1.050 de lei și 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.

Premierul Dacian Cioloș declara, după prezentarea finală a bugetului pentru 2016, că Guvernul va trebui să ia până la sfârșitul acestui an o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că va convoca comisia tripartită pentru o discuție în acest sens. Decizia a venit după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul să transmită când și cu cât va fi majorat salariul minim pe economie înainte ca Parlamentul să voteze bugetul pe 2016, precizând că este o “solicitare fermă” a formațiunii sale.

Sursa: mediafax.ro

Liderul CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că, dacă salariul minim pe economie nu va crește de la 1 ianuarie, cel mai probabil din 15 ianuarie vor fi mișcări de stradă, precizând și că Guvernul nu are nicio justificare pentru a menține o discriminare între sectorul economic și cel bugetar.  Liderul CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni seară, după finalizarea discuțiilor din Consiliul Național Tripartit, că Guvernul a propus majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei, începând de la 1 mai 2016, motivând că este necesar un studiu care să analizeze impactul pe diferite județe…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Viticultorii vasluieni au dat lovitura: anul trecut au avut o recolta de 72.697 tone struguri de vin

Viticultorii din judetul Vaslui au avut o recolta buna ...

Salariul minim brut a crescut la 2.230 lei

Începând cu data de 1 ianuarie 2020 salariul de ...

Sirenele care anunta situatiile de urgenta vor fi testate, de marti, iar timp de 4 zile vor suna alternativ, intre orele 10 si 15

Sirenele care anunta situatiile de urgenta vor suna alternativ, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: