Home / Social / ”Mizeria” de carmangerie de la Unțești a fost închisă!

”Mizeria” de carmangerie de la Unțești a fost închisă!

de Răzvan CĂLIN

DVSA Vaslui a dispus radierea autorizației de funcționare pentru laboratorul de carmangerie de la Unțești care aparține lui Viorel Cernat. El a mai fost amendat cu 1.400 de lei pentru condițiile mizere în care creștea cei peste 60 de porci și pentru că o parte dintre ei nu erau crotaliați. Polițiștii de la Economic au deschis pe numele său un dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și fals

boxa_carne_cernatLaboratorul infect de carmangerie din satul Unțești (comuna Bogdănești), ce aparține bârlădeanului Viorel Cernat, a fost închis definitiv de către inspectorii sanitar-veterinari. Mai mult, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA)Vaslui a dispus și sancționarea contravențională cu 1.400 de lei.

Deși este unul dintre cei mai vechi comercianți de carne (porc și vită, în special) din Bârlad, Cernat a intrat în vizorul autorităților recent în urma unui control inopinat efectuat de Serviciul de Combatere a Criminalității Economice și Financiare (SCCEF) din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui. Neregulile constatate la boxa de carne situată din Bârlad, dar și la abatorul/laboratorul de carmangerie din satul Unțești, i-a oripilat pe polițiști care, la rândul lor i-au sesizat pe cei de la DSVSA.

petcu_traian22”Pentru unitatea de la Unțești, respectiv laboratorul de carmangerie, am dispus radierea autorizației de funcționare. Mai ales că el a susținut cu ocazia unor controale anterioare efectuate de noi că nu are activitate la această unitate. De asemenea, au fost înregistrați toți porcii descoperiți la Unțești (peste 60 la număr, n.r.). Iar pentru faptul că mulți dintre porci nu erau crotaliați, a fost amendat cu 1.000 de lei. În plus, pentru condițiile mizere în care creșteau aceste animale, s-a aplicat o amendă, conform legii, de 400 de lei”, ne-a declarat Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui.

În același timp, inspectorii veterinari vor monitoriza cu atenție în continuare atât locația de la Unțești, cât și boxa de carne situată în Bârlad, pe Bulevardul Republicii, în zona Stadion. La boxa de carne din Bârlad oamenii legii au descoperit, în urma controlului inopinat din urmă cu câteva zile, o serie întreagă de nereguli. Practic, patronul unității nu a putut prezenta nici unul din documentele solicitate de echipa de control: avize de însoțire a mărfii, analizele sanitare, acte de proveniență a cărnii comercializate, ca să nu mai vorbim de avizul sanitar al DSVSA Vaslui. Conform celor declarate de comisarul – șef Mircea Iosipescu, de la SCCEF Vaslui, au fost descoperite 250 de kilograme de carne de porc și vită pentru care nu erau documente de proveniență și nici avize sanitare care să ateste că este proprie comercializării și consumului de către oameni. Polițiștii au chemat la fața locului și un inspector sanitar-veterinar care a confirmat cele descoperite de polițiști. În plus, anchetatorii au mai descoperit că ștampila de pe carnea de porc confiscată nu corespundea cu ștampila de control.

Dosar penal pentru evaziune fiscală și fals!

În paralel cu monitorizarea de către inspectorii DSVSA Vaslui, afacerea cu carne a lui Cernat este luată la bani mărunți de polițiștii de la Economic care au deschis pe numele său un dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și fals. Ancheta este în derulare, anchetatorii urmând a elucida toate aspectele infracționale din acest caz.

Reamintim că la doar câteva zile după controlul la boxa de carne din Bârlad, aceiași polițiști de la SCCEF Vaslui au descins și la abatorul pe care Cernat îl deține în satul Unțești, comuna Bogdănești, unde are domiciliul omul de afaceri. Spre stupoarea polițiștilor, aceștia au descoperit ilegalități și mai mari decât cele constatate la unitatea din Bârlad. Într-un soi de țarc improvizat, peste 60 de porci râmau prin noroiul din care se vedeau, ici și acolo, bucăți de oase de vită.

”Practic, porcii mâncau, la un loc cu câinii, carnea de pe oasele de vită, din mâlul în care își făceau nevoile. Era jale mare acolo! Și inspectorii veterinari pe care i-am chemat la fața locului au rămas șocați”, ne-a mai spus comisarul – șef Iosipescu.

Cât despre abator, dacă poate fi numit așa, acesta funcționa într-o clădire insalubră, cu multe geamuri sparte, plină de igrasie și rugină, ca să nu mai vorbim de cohortele de microbi ce împânzea, cu siguranță, locația. În astfel de condiții, totalmente improprii, erau depozitate, pe niște cârlige infecte, carcasele de porc și vită de la animalele sacrificate. Pe un scurt, un focar de infecție în toată regula, un veritabil atentat la viața și sănătatea oamenilor de bună credință care obișnuiesc să se aprovizioneze de la boxele ce aparțin lui Viorel Cernat.

About Razvan Calin

x

Check Also

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

Criza de constructori lovește și în proiectul Centrului Cultural Județean

de Dănuț CIOBANU Lucrările la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: