Home / Justitie / Inspectorii APIA strâng lațul în jurul fostului primar de Grivița!

Inspectorii APIA strâng lațul în jurul fostului primar de Grivița!

de Răzvan CĂLIN

Ancheta celor de la APIA Vaslui în cazul ingineriilor puse la cale de Ioan Lungu este pe punctul de a fi finalizată. Conducerea APIA Vaslui dă asigurări că Lungu va fi tras la răspundere pentru toate neregulile constatate.

LUNGU2Ioan Lungu, fost primar al comunei Grivița, riscă să plătească scump pentru ingineriile financiare de care este acuzat că le-ar fi ticluit și pus în aplicare în cursul acestui an. El a încercat să-i fenteze atât pe cei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui, cât și mai mulți localnici de la care a luat în arendă teren agricol. Scenariul a fost pus în aplicare prin SC Agrisort Arend SRL Bârlad, firmă deținută de Lungu, prin care acesta administrează aproximativ 500 de hectare de teren agricol.

După ce în luna noiembrie inspectorii APIA au făcut o primă verificare în teren, ca urmare a unei sesizări venită din partea mai multor localnici din Grivița, ulterior s-au efectuat cercetări mult mai amănunțite.

”La prima verificare din teren, s-a constatat că o parte din cele sesizate se confirmă. A urmat apoi controlul mai amănunțit, pentru întreaga exploatație a acestei ferme. În momentul de față controlul este definitivat în proporție de peste 90%. Mai sunt vreo două parcele de teren care mai trebuie verificate și credem că până pe 30 decembrie controlul din teren va fi definitivat. După care, urmează descărcarea măsurătorilor, analizarea fotografiilor și a altor date, după care va fi întocmit raportul de control. În funcție de neregulile care vor fi constatate în teren, fermierul va fi sancționat corespunzător”, ne-a declarat Cătălin Traglă, directorul adjunct al APIA Vaslui.

Cel mai probabil raportul echipei de control va fi definitivat în luna ianuarie a anului viitor, atunci când conducerea APIA Vaslui a dat asigurări că vor fi făcute publice concluziile acestuia, precum și măsurile legale ce vor fi luate.

Mic curs despre cum să fentezi statul român!

lan_grauFostul primar de Grivița a intrat în centrul acestui scandal după ce un grup de localnici l-au reclamat la APIA Vaslui, dar s-au adresat cu o sesizare și către redacția ziarului Est News. Lungu a stârnit mânia oamenilor de la care a luat teren agricol în arendă, aceștia acuzându-l că, în realitate, a lăsat pământurile pârloagă. Mai mult, ei susțin că Lungu a declarat la APIA Vaslui că a lucrat pământul respectiv ca să poată încasa subvențiile de rigoare. Picătura care a umplut paharul nemulțumirilor a fost faptul că Lungu nu ar fi plătit arenda proprietarilor terenurilor pe care le închiriase, conform înțelegerii stipulate în contractele de arendă.

”Ioan Lungu a declarat în fals la APIA Vaslui faptul că lucrează teren agricol pe raza comunei Grivița, lucru pe care, în realitate, nu îl realizează și încasează în mod ilegal bani. Iar cetățenilor proprietari de terenuri nu le achită arenda de ani de zile. Suntem mulți oameni nemulțumiți de activitățile domnului Lungu și de aceea vrem să se facă dreptate”, au menționat oamenii în memoriul adresat redacției Est News.

În total, vorbim de 191 hectare pe care Lungu le-ar fi arendat de la oameni și pe care, în realitate, fie le-a lăsat pradă scaieților, fie le-a cultivat parțial ori cu altceva decât a declarat. Oamenii spun că Lungu ar avea de încasat de la APIA circa 60.000 de euro, bani care nu i se cuvin atât timp cât el nu ar fi cultivat nimic pe pământurile respective. Mai mult, ei s-au declarat indignati ca Lungu le-ar fi râs în nas, spunându-le că oricum nu va păți nimic deoarece are ”pile” chiar la APIA, care i-ar asigura ”spatele”. Până acum, ca și primă măsură luată de APIA, firma deținută de Lungu a fost exclusă (temporar) de la plata subvențiilor până ce ancheta va fi definitivată, sancțiune ce ar putea fi prelungită și până la trei ani. Conform legislației în vigoare, pentru că a vrut să fraudeze, Lungu va fi obligat să dea înapoi banii, atenție, chiar dacă nu a încasat nici un leu. Automat, pentru intenția de fraudă, va deveni debitor și obligat să plătească sumele de bani pe care el ar fi trebuit să le încaseze de la statul român.

About Razvan Calin

x

Check Also

Coronavirusul dă peste cap Târgul de Primăvară. Mai multe activități dedicate mărțișorului au fost anulate

de Dănuț CIOBANU  Epidemia de coronavirus care se extinde ...

Pensionarii vor pensii mai mari și contestă la Tribunalul Vaslui deciziile de pensionare

de Dănuț CIOBANU  Zeci de pensionari au formulat contestații ...

Festivalul de Umor ”Constantin Tănase” se va desfășura în anul 2020 în două etape

Prima etapă a festivalului de umor se va desfășura ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: