Home » World » Comisia Europeană dezbate situația statului de drept în Polonia după adoptarea unei legi controversate a mass-media

Comisia Europeană dezbate situația statului de drept în Polonia după adoptarea unei legi controversate a mass-media

Comisia Europeană va dezbate situația statului de drept în Polonia pe 13 ianuarie, fiind prima etapă a declanșării unei posibile proceduri de sancționare, după ce Parlamentul polonez a adoptat o lege care supune mass-media publice controlului guvernului conservator aflat la putere, transmite AFP. 

Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, „a stabilit o primă dezbatere a statului de drept în Polonia pe agenda reuniunii comisiei din 13 ianuarie”, se anunță într-un comunicat al CE care face referire la legea controversată adoptată de Parlamentul din Varșovia miercuri.

Potrivit legii respective, posturile TVP și Polskie Radio (Radio Polonia) – care au audiențe mari – ar urma să fie sub controlul unui Consiliu național media ai cărui membri vor fi numiți de Guvernul conservator de la Varșovia. Noua structură va putea numi directorii posturilor publice de radio și televiziune. După dezbaterea legii în Parlamentul polonez, vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a trimis două scrisori Guvernului de la Varșovia, solicitând „explicații în legătură cu schimbările introduse în legea mass-media”.

Decizia CE vine și în urma sesizării făcute de comisarul german al UE, Gunther Oettinger, care a acuzat Polonia de încălcarea unor valori fundamentale comune ale UE privind libertatea presei, într-un interviu acordat ziarului german Frankfurter (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ).

„Avem multe motive să activăm Mecanismul Statului de Drept și să plasăm Varșovia sub supraveghere”, susține Gunther Oettinger.

Mecanismul Statului de Drept a fost stabilit în martie 2014 pentru a combate „amenințările sistemice asupra statului de drept”. Dezbaterea din 13 ianuarie a Comisiei Europene constituie prima etapă din cele trei ale acestei proceduri. În faza inițială, CE va colecta informații pentru a clarifica dacă este vorba despre o amenințare asupra statului de drept al Poloniei, iar dacă această ipoteză se confirmă, CE va iniția negocieri cu Polonia pentru a-i oferi dreptul de a reacționa la neregulile descoperite.

Sursa; mediafax.ro

Comisia Europeană va dezbate situația statului de drept în Polonia pe 13 ianuarie, fiind prima etapă a declanșării unei posibile proceduri de sancționare, după ce Parlamentul polonez a adoptat o lege care supune mass-media publice controlului guvernului conservator aflat la putere, transmite AFP.  Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, "a stabilit o primă dezbatere a statului de drept în Polonia pe agenda reuniunii comisiei din 13 ianuarie", se anunță într-un comunicat al CE care face referire la legea controversată adoptată de Parlamentul din Varșovia miercuri. Potrivit legii respective, posturile TVP și Polskie Radio (Radio Polonia) - care au audiențe mari…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: