Home » National » Cum va fi VREMEA în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo până pe 17 ianuarie pentru fiecare regiune a țării

Cum va fi VREMEA în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo până pe 17 ianuarie pentru fiecare regiune a țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru intervalul 4-17 ianuarie 2016, care vizează toate regiunile țării: Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum și zona montană. 

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

ESTIMAREA ANM PENTRU INTERVALUL 4-17 IANUARIE

BANAT

Vremea se va încălzi semnificativ, devenind, în intervalul 6 – 8 ianuarie, apropiată de normalul acestei perioade. Între 9 și 11 ianuarie va fi mai caldă decât în mod normal, cu medii regionale ale temperaturilor maxime de 6…8 grade și minime în jurul pragului de îngheț.

Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, se vor înregistra în continuare valori termice mai ridicate decât în mod obișnuit. Astfel, în medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 și 8 grade, iar cele minime, între -3 și 0 grade.

Până spre 7 ianuarie se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, posibil local, moderate cantitativ, apoi vor predomina ploile. Vor fi condiții de polei.

CRIȘANA

Vremea se va încălzi încă din primele zile, maximele termice trecând la valori pozitive începând din 6 ianuarie, dată de la care nici minimele nocturne nu vor mai coborî, în medie, sub -3 grade.

Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, deși în ușoară scădere, valorile termice diurne se vor menține peste cele normale, maximele fiind, în medie, cuprinse între 3 și 7 grade. Temperaturile minime se vor înscrie în ecartul -3 la 0 grade.

Temporar se vor semnala precipitații în general slabe, exceptând intervalul 6-7 ianuarie, când pot fi moderate cantitativ. Vor fi mai ales lapovițe și ninsori pe 4 și 5 ianuarie, iar apoi vor predomina ploile. În unele zile vor fi condiții de polei.

TRANSILVANIA

Vremea se va menține rece la începutul intervalului, deși valorile termice vor crește încă din prima zi. Între 7 și 13 ianuarie, regimul termic va fi mai ridicat decât cel normal pentru această perioadă, media regională a maximelor urmând a fi cuprinsă între 1 și 4 grade, iar cea a minimelor, între -5 și -1 grad.

Între 14 și 17 ianuarie, deși în ușoară scădere, valorile termice se vor menține apropiate de cele normale, cu maxime cuprinse, în medie, între 0 și 3 grade și temperaturi minime ce se vor încadra între -7 și – 3 grade.

Temporar se vor semnala precipitații slabe, predominant ninsori, cu probabilitate mai mare de apariție în prima săptămână și în intervalul 11-13 ianuarie. Izolat vor fi condiții de polei.

MARAMUREȘ

Vremea se va menține rece în primele zile, deși valorile termice vor fi în creștere treptată. Între 6 și 13 ianuarie, regimul termic va fi mai ridicat decât cel normal pentru această perioadă, media regională a maximelor urmând a fi cuprinsă între 2 și 5 grade, iar cea a minimelor, între -5 și -1 grad.

Între 14 și 17 ianuarie, deși în ușoară scădere, valorile termice se vor menține apropiate de cele normale, cu maxime cuprinse, în medie, între 0 și 3 grade și temperaturi minime ce se vor încadra între -6 și -3 grade.

Temporar se vor semnala precipitații slabe, predominant ninsori, cu probabilitate mai mare de pariție în prima săptămână și în intervalul 11-13 ianuarie. Izolat vor fi condiții de polei.

MOLDOVA

Vremea se va menține rece în primele zile, deși valorile termice vor fi în creștere. Între 7 și 13 ianuarie, regimul termic va fi mai ridicat decât cel normal pentru această perioadă, media regională a maximelor urmând a se situa între 2 și 5 grade, iar cea a minimelor, între -5 și 0 grade.

Între 14 și 17 ianuarie, deși în ușoară scădere, valorile termice se vor menține apropiate de cele normale, cu maxime cuprinse, în medie, între 1 și 4 grade și minime ce se vor înscrie în ecartul -7 la -4 grade.

Temporar se vor semnala precipitații slabe, predominant ninsori, cu probabilitate mai mare de apariție în prima săptămână. Izolat vor fi condiții de polei.

DOBROGEA

Și în această regiune, pe fondul încălzirii vremii, regimul termic va deveni treptat mai ridicat decît cel normal, cu precădere în intervalul 6-13 ianuarie, când valorile medii ale temperaturilor maxime vor fi de 6…9 grade. Minimele nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, media acestora fiind sub -2 grade între 4 și 6 ianuarie, urmând apoi să se situeze în jurul valorii de 0 grade.

În prima săptămână vor fi ninsori în general slabe pe 4 și 5 ianuarie, apoi vor predomina ploile, iar pe 6 și 7 ianuarie se poate produce polei. În a doua săptămână, se vor semnala ploi slabe, cu probabilitate de apariție mai mare între 11 și 13 ianuarie.

MUNTENIA

Vremea se va încălzi, astfel că maximele termice vor deveni, în medie, pozitive, începând cu 6 ianuarie, dată de la care temperaturile minime nu vor mai coborî sub – 5 grade. Între 9 și 13 ianuarie se vor înregistra valori temice diurne de până la 6 grade, în timp ce minimele nocturne se vor situa, în medie, între -3 și -1 grad.

Până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni se va produce o ușoară răcire, astfel că pe 17 ianuarie temperatura maximă, în medie regională, va fi în jurul valorii de 3 grade, iar cea minimă va scădea spre -5…-4 grade.

Precipitațiile, pe 4 și 5 ianuarie mai ales ninsori, apoi predominant ploi, vor fi slabe și moderate, cu probabilitatea mai mare de apariție până pe 8 ianuarie, favorizând local producerea poleiului. Apoi aria acestora se va restrânge, urmând a fi și zile lipsite de precipitații.

OLTENIA

Vremea se va încălzi, astfel că maximele termice vor deveni, în medie regională, pozitive începând cu 6 ianuarie, dată de la care temperaturile minime nu vor mai coborî sub – 4 grade. Între  9 și 13 ianuarie se vor înregistra valori termice diurne, în medie, de până la 5 grade, în timp ce minimele nocturne se vor situa între -3 și 0 grade.

Până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni se va produce o ușoară răcire, astfel că pe 17 ianuarie temperatura maximă, în medie regională, va fi în jurul valorii de 2 grade, iar cea minimă va coborî spre -4 grade. Pe 4 și 5 ianuarie vor fi mai ales ninsori, apoi vor predomina ploile, slabe și moderate, posibil mai însemnate cantitativ în intervalul 6-7 ianuarie, favorizând local producerea poleiului. În a doua saptămână, aria precipitațiilor se va restrânge, fiind și zile în care acestea vor lipsi.

LA MUNTE

Procesul de încălzire va fi semnificativ în tot spațiul montan, din 6 ianuarie urmând a se înregistra valori termice normale pentru această perioadă, de -3…-1 grad, iar în cele mai calde zile, media valorilor maxime se va încadra între 0 și 4 grade. Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -6 și -2 grade, exceptînd primele două nopți și sfârșitul intervalului, cînd vor fi mai coborâte. Vor fi condiții de ninsoare, îndeosebi în intervalul 5-9 ianuarie.

Sursa; medifax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: