Home » Administratie » Când își pot achita bârlădenii și vasluienii taxele și impozitele locale și cât vor plăti în plus

Când își pot achita bârlădenii și vasluienii taxele și impozitele locale și cât vor plăti în plus

Chiar dacă în multe orașe ale țării contribuabilii au luat cu asalt primăriile, încă din primele zile ale anului, ca să scape de grija dărilor către stat, la Bârlad ușile ghișeelor de taxe și impozite locale se vor deschide pentru public abia după jumătatea lunii.
Funcționarii serviciilor de specialitate spun că bârlădenii sunt așteptați de pe 15 ianuarie, până atunci fiind necesară actualizarea aplicației informatice cu modificările aduse de noul Cod fiscal în ceea ce privește modalitățile de calcul ale dărilor datorate statului de către persoanele fizice și cele juridice.
Ca și în anii din urmă, bârlădenii care vor plăti integral valoarea impozitelor până la data de 31 martie, vor beneficia de o reducere a acestora cu 10 procente.
În anumite cazuri, această bonificație nu se va simți mai deloc la buzunar. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Bârlad, adoptată la sfârșitul lui octombrie 2015, anumite categorii de impozite au fost majorate. Astfel, din cauza modificării modalității de calcul a suprafețelor construite la blocuri, precum și a modificării valorilor de impozitare, bârlădenii care locuiesc la bloc vor plăti mai mult, față de anul trecut, cu aproape 7,7 %.
Modificările aduse de noul Cod Fiscal îi dezavantajează și pe cei care locuiesc în case din lut/vălătuci/scândură, care vor plăti mai mult cu 2% față de anul anterior. Singurii avantajați sunt cei care au în proprietate case construite din cărămidă sau beton, care, spre deosebire de anul 2015, vor plăti mai puțin cu 9 procente.
O altă mare noutate adusă de noua legislație fiscală este faptul că, la 15 ani de când a fost eliminat, a revenit impozitul pe terenul de sub clădire.

La Vaslui, de pe 11 ianuarie

Taxele și impozitele locale pe clădiri, terenuri și mașini nu vor putea fi plătite în municipiul Vaslui mai devreme de începutul săptămânii viitoare. Conducerea primăriei a decis să țină închise ghișeele atât pentru populație cât și pentru agenții economici care doresc să-și achite dările pe anul 2016.

Eugen Boț

Eugen Boț

Mai mult decât atât, nici restanțierii nu vor putea să-și plătească impozitele pe anii din urmă. Motivul este, ca ăi la Bârlad, introducerea programului cu modificările aduse de noul Cod Fiscal, unele făcute chiar pe 30 decembrie.

„În cursul acestei săptămâni, se pot achita doar taxele judiciare și extrajudiciare, precum și amenzile. Acum se lucrează la închiderea anului financiar trecut pentru a putea deschide, evident, pe cel actual, cu modificările aduse de noul Cod Fiscal”, a declarat directorul Direcției Economice a Primăriei Vaslui, Eugen Boț.
Ghișeele pentru plata impozitelor și taxelor locale se vor deschide pe 11 ianuarie 2016. (Simona MIHĂILĂ, Ionuț PREDA)

 

About Simona Vasile

2 comments

  1. Cand se va gandi primaria si serviciul ei de taxe-impozite sa adere la sistemul de plata online pe http://www.ghiseul.ro? Vaslui, Murgeni si Husi sunt deja in sistem…
    Alo? Se-aude acolo sus in turn?

%d blogeri au apreciat: