Home » Social » Agricultorii vasluieni se roagă pentru un fulg de nea

Agricultorii vasluieni se roagă pentru un fulg de nea

de Marian Mocanu

Conform prognozei meteo, în Moldova se așteaptă temperaturi normale pentru această perioadă, în schimb precipitațiile vor fi relativ slabe cantitativ. În aceste condiții, în sol va fi în continuare un deficit de umiditate, ceea ce ar putea însemna că seceta de anul trecut ar putea avea în continuare efecte dezastruoase în agricultură. Fermierii se roagă să ningă abundent, altfel, în cazul unor geruri, culturile înființate toamna trecută ar putea fi compromise.

Din păcate, în special pentru agricultori, cel puțin până la jumătatea lunii ianuarie nu sunt condiții pentru precipitații importante. Astfel, există riscul ca și în acest an să avem parte de secetă, cu atât mai mult cu cât nici toamna trecută nu au căzut ploi importante cantitativ, care să reducă deficitul de apă din sol. Mai mult, în lipsa unui strat consistent de zăpadă, și în cazul unor geruri mari, ar putea fi afectate semănăturile de toamnă.

„Am mai avut și în anii trecuți pierderi imprtante cauzate de ger, în special la rapiță. Dacă nu va ninge și vom avea parte iar de ger, la fel ca la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, mi-e și groază de ce se poate întâmpla”, spune un agriocultor de pe Valea Prutului.

În acest moment, stratul de zăpadă de pe câmp măsoară doar câțiva centimetri, pe multe proțiuni aceasta fiind deja spulberată de vânt.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru intervalul 4-17 ianuarie 2016, care vizează toate regiunile țării: Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum și zona montană. Conform acestei estimări, În Moldova, vremea se va menține rece în primele zile, deși valorile termice vor fi în creștere. Între 7 și 13 ianuarie, regimul termic va fi mai ridicat decât cel normal pentru această perioadă, media regională a maximelor urmând a se situa între 2 și 5 grade, iar cea a minimelor, între -5 și 0 grade.

Între 14 și 17 ianuarie, deși în ușoară scădere, valorile termice se vor menține apropiate de cele normale, cu maxime cuprinse, în medie, între 1 și 4 grade și minime ce se vor înscrie în ecartul -7 la -4 grade. Temporar se vor semnala precipitații slabe, predominant ninsori, cu probabilitate mai mare de apariție în prima săptămână. Izolat vor fi condiții de polei.

 

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: