Home » Business » Banca Mondială a îmbunătățit prognoza privind creșterea economică a României, la 3,9% în 2016 și 4,1% pentru 2017

Banca Mondială a îmbunătățit prognoza privind creșterea economică a României, la 3,9% în 2016 și 4,1% pentru 2017

Banca Mondială (BM) a îmbunătățit prognoza de creștere a economiei României pentru anul acesta la 3,9%, iar pentru anul următor la 4,1%, și s-a aliniat astfel estimărilor anunțate de alte instituții internaționale, precum Comisia Europeană (CE) și Fondul Monetar Internațional (FMI). 

BM a majorat și estimarea privind avansul PIB pentru anul trecut, la 3,6%, potrivit raportului bianual World Economic Prospects.

Prognozele anterioare ale Băncii Mondiale, prezentate în iunie anul trecut, indicau un avans economic de 3% pentru anul 2015, de 3,2% pentru 2016 și de 3,5% pentru 2017.

Instituția a anuntat, miercuri, și o estimare pentru 2018, an în care anticipează că economia României va crește cu 4%.

Prognozele recente ale Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional au înaintat procentaje similare, de asemenea îmbunătățite față de estimările precedente.

Astfel, CE a estimat, în luna noiembrie, creșterea economică a României la 3,5% pentru anul 2015 și la 4,1% pentru 2016, în timp ce în 2017 ritmul ar trebui să se situeze la 3,6%.

Fondul Monetar Internațional are estimări apropiate, de 3,4% pentru anul 2015 și 3,9% pentru 2016, potrivit ediției de toamnă a raportului World Economic Outlook.

Guvernul estimează pentrul anul în curs o creștere economică de circa 4%.

La nivel global, creșterea va fi afectată de problemele economiilor emergente, dar avansul PIB ar trebui totuși să se accelereze ușor, de la 2,4% anul trecut la 2,9% în acest an, evoluția fiind susținută de accelerarea economiilor dezvoltate, potrivit raportului Băncii Mondiale.

Deși este puțin probabilă, o încetinire a economiilor emergente mai puternică decât anticipeză analiștii ar avea consecințe la nivel global. Printre riscuri se numără eventuale problemele cauzate de înăsprirea politicii monetare a Rezervei Federale a SUA și creșterea tensiunilor geopolitice.

Pentru regiunea Europa și Asia Centrală, care include și România, însă nu și zona euro, instituția financiară estimează un ritm de creștere de 2,1% pentru anul trecut, de 3% pentru 2016 și de 3,5% pentru 2017 și 2018.

„Activitatea economică și balanțele comerciale din această regiune vor beneficia de recuperarea din zona euro, unde PIB este estimat să crească în medie cu 1,7% în 2016-2017, susținut de politicile monetare ale Băncii Centrale Europene. În plus, unele țări primesc sprijin pentru investiții din partea fondurilor structurale și de investiții europene”, se arată în raportul BM.

Regiunea Europa și Asia Centrală se confruntă cu riscuri numeroase, avertizează Banca Mondială, printre acestea fiind posibilitatea intensificării tensiunilor geopolitice, menținerea prețurilor materiilor prime la un nivel scăzut, precum și declinul remiterilor din țările dezvoltate.

Un șoc legat de înăsprirea politicii monetare în SUA ar putea duce la condiții mai puțin avantajoase de finanțare pentru țările din regiune.

Unul dintre factorii regionali care ar putea afecta România este încetinirea creșterii economice în Turcia, potrivit Băncii Mondiale.

„Estimările noastre sugerează că șocurile privind creșterea economică a Turciei au impact redus și în cea mai mare parte asupra țărilor din regiune. O reducere cu un punct procentual a creșterii economice a Turciei taie avansul economic al altor țări din Europa și Asia Centrală în medie cu 0,1 puncte procentuale pentru o perioadă de doi ani. Impactul estimat este mai mare în Bulgaria și România, unde o creștere a PIB al Turciei mai mică cu un punct procentual reduce ratele de creștere cu 0,5%, respectiv 0,2%, pe o perioadă de doi ani”, se arată în raportul instituției internaționale.

Banca Mondială a înrăutățit estimarea privind creșterea în Turcia pentru anul în curs de la 3,9% la 3,5%, respectiv de le 3,7% la 3,5% pentru anul următor. Pentru 2015, banca a îmbunătățit estimarea de la 3% la 4,2%.

Impactul este mai puternic în cazul în care încetinește creșterea economică în țările cu economii dezvoltate, situație care reflectă integrarea mai puternică a Europei de Est cu zona euro.

PIB-ul zonei euro ar urma să urce cu 1,7% și anul acesta și anul următor, după 1,5% anul trecut.

În regiunea României, Bulgaria ar urma să înregistreze un avans al PIB de 2,2% anul acesta și de 2,7% anul următor, Ungaria va avea rate de creștere de 2,5%, respectiv 2,7%, iar Polonia de 3,7% în acest an și 3,9% anul următor.

Sursa; mediafax.ro

Banca Mondială (BM) a îmbunătățit prognoza de creștere a economiei României pentru anul acesta la 3,9%, iar pentru anul următor la 4,1%, și s-a aliniat astfel estimărilor anunțate de alte instituții internaționale, precum Comisia Europeană (CE) și Fondul Monetar Internațional (FMI).  BM a majorat și estimarea privind avansul PIB pentru anul trecut, la 3,6%, potrivit raportului bianual World Economic Prospects. Prognozele anterioare ale Băncii Mondiale, prezentate în iunie anul trecut, indicau un avans economic de 3% pentru anul 2015, de 3,2% pentru 2016 și de 3,5% pentru 2017. Instituția a anuntat, miercuri, și o estimare pentru 2018, an în care…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: