Home » Sanatate » O femeie a născut la domiciliu, cu ajutorul soțului, la trei ore după ce a fost trimisă acasă de medicul de gardă de la Spitalul Județean Vaslui

O femeie a născut la domiciliu, cu ajutorul soțului, la trei ore după ce a fost trimisă acasă de medicul de gardă de la Spitalul Județean Vaslui

Conducerea Spitalului Județean Vaslui a declanșat o nouă anchetă, de această dată în cazul unei paciente de 37 de ani care a născut la domiciliu, cu ajutorul soțului, la trei ore după ce a fost trimisă acasă de medicul de gardă de la Secția de Ginecologie, deși prezenta simptomele unei nașteri.

Scandalurile se țin lanț la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. După problema infecțiilor spitalicești din Secția de Chirurgie, o nouă acuzație este îndreptată acum spre un medic de la Secția de Obstetrică-Ginecologie, după ce o femeie care urma să nască nu a fost băgată în seamă de medicul de gardă.

Gravida a ajuns la unitatea medicală în cursul serii de marți, în jurul orei 20, unde ginecologul Iuliana Apăvăloaie i-a făcut bilet de internare, după care a trimis-o acasă, spunându-i să revină miercuri dimineață, pe motiv că nu ar avea dilatațiile specifice nașterii. Femeia de 37 de ani, cu sarcină la termen și care se prezentase la spital pe motiv că avea contracții din 20 în 20 de minute și eliminase și dopul gelatinos, s-a văzut nevoită să respecte recomandarea doctorului și a plecat acasă unde, la doar trei ore, a născut cu ajutorul soțului său, fără niciun fel de asistență medicală. Ulterior, la aproximativ 20 de minute, a ajuns și ambulanța solicitată anterior prin numărul de urgență 112, echipajul medical fiind cel care a tăiat cordonul ombilical. Preluați de ambulanță, femeie și nou-născutul au fost transportați la SJU Vaslui, unde medicii au constatat că bebelușul, o fetiță de 3,5 kilograme și 51 de centimetri, este sănătos.

Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui

Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui

Noi (n.r.-conducerea) nu am fost informați de nimeni despre acest caz. Evident, vom declanșa o anchetă administrativă să vedem cine se face vinovat de această situație”, a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.

Medicul Iuliana Apăvăloaie a mai fost sancționată, în urmă cu cinci ani, de conducerea SJU Vaslui, cu diminuarea salariului cu 10% pe trei luni, pe motiv că nu a asistat la o naștere în urma căreia bebelușul a murit la câteva ore, deși era de gardă în ziua respectivă.

În urma anchetei interne, am considerat că doamna doctor Apăvăloaie, care era de gardă în acel moment, are responsabilitate în producerea nefericitului eveniment. De aceea, am decis sancționarea ei pe cale administrativă, nu ca și culpă medicală, pentru că a temporizat actul medical”, a declarat directorul medical al SJU Vaslui, Lelia Croitoru.

Ancheta conducerii SJU Vaslui în acest caz a fost demarată la sfârșitul lunii ianuarie 2011, în urma unei plângeri depusă de soțul femeii a cărui bebeluș a murit la câteva ore de la naștere la maternitatea spitalului vasluian. Copilul a fost adus pe lume după aproape cinci ore de chinuri ale mamei pe patul de spital, perioadă în care niciun medic nu a asistat la naștere, nici măcar cel de gardă. În aceste condiții, nașterea a avut loc doar în prezența asistentei și a infirmierei care erau de serviciu în ziua respectivă.

În certificatul medico-legal emis în urma necropsiei cadavrului bebelușului se arată că nou-născutul a suferit o „insuficiență cardio-respiratorie acută”, cauzată de o „hipoxie perinatală”, respectiv o scădere a concentrației oxigenului din sânge.

Conducerea Spitalului Județean Vaslui a declanșat o nouă anchetă, de această dată în cazul unei paciente de 37 de ani care a născut la domiciliu, cu ajutorul soțului, la trei ore după ce a fost trimisă acasă de medicul de gardă de la Secția de Ginecologie, deși prezenta simptomele unei nașteri. Scandalurile se țin lanț la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. După problema infecțiilor spitalicești din Secția de Chirurgie, o nouă acuzație este îndreptată acum spre un medic de la Secția de Obstetrică-Ginecologie, după ce o femeie care urma să nască nu a fost băgată în seamă de medicul de…

Review Overview

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

One comment

  1. o increzuta si o nesimtita , este aceasta doctorita .

%d blogeri au apreciat: