Home » Social » Cei aproape 2.000 de șomeri din județ ar putea primi indemnizație mărită!

Cei aproape 2.000 de șomeri din județ ar putea primi indemnizație mărită!

de Marian Mocanu

Un proiect de lege, aflat în dezbaterea Senatului, ar putea duce la creșterea indemnizațiilor de șomaj cu 50 până la 100 lei/lunar.  Dacă se va aproba, acest act normativ ar duce la majorarea indemnizațiilor a aproape 2.000 de vasluieni și a peste 120.000 din întreaga țară.

Pe masa de lucru a Senatului României se află un proiect legislativ privind majorarea indemnizațiilor de șomaj pentru șomerii aflați în plată.  Majorările prevăzute de proiectul de lege presupun creșterea indemnizației pentru persoanele care au cel puțin un an stagiu de cotizare de la 375 lei la 450 lei. Totodată, persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ ar putea beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună. Proiectul prevede, de asemenea, majorarea cotelor procentuale, diferențiate în funcție de stagiu de cotizare, care se aplică mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.

Astfel, va crește de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani, de la 5% la 6% pentru o cotizare de cel puțin 5 ani, de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel puțin 10 ani și de la 10% la 12% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani. Prin aceste majorări ar putea crește indemnizațiile primite de persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de un an.

Inițiatorii proiectului de lege spun că prin aprobarea acestei măsuri se crează premisele pentru indexarea periodică a Indicatorului Social de Referință (ISR), cu care sunt calculate majoritatea veniturilor sociale, adică venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei, ajutorul pentru încălzirea locuinței, alocația de stat pentru copii, alocația de plasament și ajutorul de șomaj.

În județul Vaslui, rata șomajului se cifrează în jurul a zece la sută din totalul populației active. Conform unor cifre oficiale, peste 88% dintre aceștia sunt neindemnizați, fiind, și din acest punct de vedere, pe unul din locurile din locurile „fruntașe” la nivel național.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: