Home » Sanatate » Secrete bine păzite dintre pereții Spitalului de Urgențe – 800 lei, șpaga obișnuită la ginecologie

Secrete bine păzite dintre pereții Spitalului de Urgențe – 800 lei, șpaga obișnuită la ginecologie

de Marian Mocanu

Dezvăluiri halucinante făcute de foști pacienți despre ceea ce se întâmpla în mod obișnuit între pereții Spitalului de Urgență Vaslui. Noile audieri în cazul celor trei medici ginecologi acuzați de luare de mită și alte fapte de corupție scot la iveală secrete incredibile.  Martorii au povestit cum li s-a cerut bani de către medicul Simona Botez, sau cum au plătit-o pe doctoriță pentru a scăpa de o sarcină nedorită, deși fătul avea deja cinci luni. Șpaga era la ordinea zilei, fiind cerută pe față de doctorițe, care, în plus, le și jigneau pe paciente atunci când acestea țipau de durere.

simona botez doina andrei retinute tribunal (6)La Tribunalul Vaslui au continuat audierile în cazul doctorilor ginecologi Doina Andrei, Simona Botez și Adrian Tănăsescu, acuzați de mai multe fapte de corupție, respectiv luare de mită, fals intelectual și sustragere de înscrisuri. Printre cei audiați vineri, 8 ianuarie, a fost și soția celui care a făcut denunțul împotriva Simonei Botez, denunț în urma căruia a fost declanșată acțiunea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) care a dus la arestarea celor două doctorițe.

Femeia a povestit cum i s-a cerut mită pentru a fi băgată în seamă de doctorița Botez: „Prima dată, în 2013, când am dorit să fac o întrerupere de sarcină, mi s-a sugerat de către asistentă că ar fi bine să-i dau doctoriței suma de 150 de lei, pentru a fi atentă cu mine. Asta după ce, anterior, plătisem 30 de lei la internare, când nu am primit rest de la o bancnotă de 50 de lei și nici chitanță”.

A doua oară, în septembrie 2014, pacienta a stat două zile, cu dureri cumplite, fără a fi băgată în seamă, deși depășise termenul de nouă luni. Disperată, ea i-a cerut bani soțului ei pentru „a da la doctor”, obținând de la acesta, după multe rugăminți, suma de 300 de lei: „Când doamna doctor m-a chemat la cabinet, i-am spus că am dureri și aș vrea să mi facă un ecograf, contracost. I-am pus 50 de lei în buzunar, iar ea a zis să coborâm la parter să îmi facă ecograful, în urma căruia mi-a spus că sarcina are nouă luni și o săptămână și o să am un băiețel”, a declarat martora.

Ea a povestit judecătorilor cum doctorița l-a dat afară din salon pe soțul ei, motivând: „Și-așa ai venit cu mâna goală, ce mai stai pe aici?”.

Aceeași martoră a amintit cum erau jignite pacientele de către doctorițele deranjate că au dureri. Prima dată, când a făcut întrerupere de sarcină, pentru că a țipat de durere, a fost apostrofată de doctorița Botez: „Ți-a plăcut să te…, și acum vii și ragi ca vaca la spital!”.

„Doamna doctor mi-a spus că, dacă mă duc la Iași, mă va costa mai mult”

Martora a mai povestit că toți doctorii aveau cam același „tarif”. Prețul era știut fie din discuțiile între mamele internate, de la asistente sau chiar de la medici, care cereau pe față această sumă: „Dacă nu dădeai șpagă, nu se uita nimeni la tine. Noi, în salon, discutam despre asta, așa am aflat cum o fată a dat 800 de lei doctoriței Botez, o alta, care mai avea două cezariene, mi-a povestit că doctorița Andrei i-a cerut tot 800 de lei pentru a treia naștere. Unei alte paciente, de-a doctorului Tănăsescu, i s-au cerut bani pentru cezariană, în caz contrar să plece acasă pentru că nu e de naștere. Femeia a plecat, iar până seara a născut acasă”

Alte două martore, mamă și fiică, au povestit cum, la rândul lor, au dat mită aceeași doctoriței Botez. Fata, minoră, era însărcinată în cinci luni și i s-au pretins 600 lei pentru întreruperea sarcinii. „Doamna doctor mi-a spus că, dacă mă duc la Iași, mă va costa mai mult, adică 2.000 lei. A trebuit să ne împrumutăm de bani pentru a-i da doctoriței, altfel nu mă opera!”, a povestit martora.

În afara banilor pentru doctori și asistente, pacientele erau nevoite să cumpere din banii proprii medicamente și alte materiale sanitare.

Următorul termen în acest dosar este stabilit pentru data de 22 ianuarie, când vor fi audiați alți martori din totalul de 150 din dosar.

Cei trei medici sunt acuzați de comiterea a nu mai puțin de 49 de infracțiuni, respectiv luare de mită, fals intelectual și sustragere de înscrisuri. Doctorițele Andrei și Botez au stat mai bine de jumătate de an în arest preventiv, în prezent fiind judecate în stare de arest la domiciliu.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: