Home » Invatamant » Halucinant: Eleva agresată de la Liceul Industrial, o victimă vinovată!

Halucinant: Eleva agresată de la Liceul Industrial, o victimă vinovată!

de Răzvan CĂLIN

Conducerea instituției a dispus declanșarea unei anchete interne care să cerceteze cazul elevei agresate de câteva dintre colegele ei, dar deja s-a ajuns la concluzia că victima ar fi principalul vinovat pentru că este … mai retrasă și mai puțin comunicativă decât ceilalți elevi.

În cele din urmă, conducerea Colegiului Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza” (cunoscut în trecut ca Liceul Industrial) din Bârlad a luat taurul de coarne și a decis să efectueze o anchetă în cazul elevei care a fost adusă în pragul nebuniei de către unii dintre colegii săi. Vorbim de primul caz de ”bullying” (agresiune fizică sau psihică) din instituțiile de învățământ locale care a ajuns în atenția opiniei publice grație dezvăluirilor făcute în paginile cotidianului nostru.

În cursul zilei de ieri, 11 ianuarie, soții Mariana și Costel Vârlan, împreună cu fiica lor Mihaela Estera, au avut o întrevedere cu profesorul Dumitru Bentu, director adjunct al colegiului și cel care răspunde direct de Școala Profesională. La întâlnire au luat parte și diriginta clasei în care învață fata, profesoara Mioara Stoica, dar și celelalte trei eleve (însoțite de părinți) acuzate că ar fi agresat-o pe Mihaela Vîrlan.

”A început ancheta la nivelul colegiului în acest caz. Se respectă procedurile din regulamentul de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar și a regulamentului de ordine interioară. Când vom avea rezultatul anchetei, precum și hotărârea Consiliului Profesoral al clasei, vi le vom comunica”, ne-a declarat profesoara Mihaela Ghețău, purtătorul de cuvânt al Colegiului ”Al. I. Cuza”.

Un răspuns sec, în tradiționalul limbaj de lemn al comunicatelor venite din partea unei instituții a statului, în care ni se arată cât de legiști sunt cei de la Industrial și cum vom rezolva ei cazul. Un răspuns evident neîndestulător, drept pentru care am solicitat mai multe informații însuși directorului adjunct Dumitru Bentu.

Aberant: Fata e vinovată pentru că este … retrasă, nu comunică și plânge!

Însă, spre surprinderea noastră, directorul adjunct de la Industrial, a încercat să ne inoculeze o idee cel puțin ciudată și care mai degrabă frizează aberația. Bentu susține că, în realitate, această situație tensionată a fost provocată (mai mult) de problemele de ordin psiho-emoțional și afectiv pe care le-ar avea fata. Pe scurt, Bentu a lăsat de înțeles că fata ar fi ceva mai retrasă, mai introvertită, nu comunică cu ai săi colegi, ar plânge din orice mai timpul etc. Altfel spus, exact cum anticipam și în articolele precedente, victima e de vină până la urmă.

dumitru bentu”Problemele aceste fetițe vin din amonte, din cu totul alte cauze decât pare la prima vedere. Ea are anumite probleme, există și un document medical în acest sens (face referire la internarea Mihaelei în Secția Psihiatrie Bârlad, n.r.). Am stat de vorbă cu toată lumea și m-am edificat. Fata este mai cuminte, mai tăcută, retrasă, nu comunică cu mai nimeni, izbucnește în plâns deseori. În clasa a IX-a a avut o colegă de clasă, după care într-a X-a a avut pe alta, pentru ca acum să nu se mai înțeleagă cu nici una din astea două. Deci fata are niște probleme care vin din trecutul ei și nu au nici o legătură cu reacția unor colege ale sale”.

Chiar dacă, în realitate, fetița ar avea ”problemele” de care spune Bentu, cu atât mai mult nu trebuia să fie tratată de o asemenea manieră. Dar de aici și până la a lăsa de înțeles că e doar ”vina” fetei pentru că nu se poate integra cu succes într-o colectivitate, este mai mult decât nedrept. Nu poți să justifici amenințările, jignirile de tot felul, palmele în cap, doar pentru că acel copil este mai retras decât ceilalți, mai timid, mai introvertit sau Dumnezeu știe ce probleme ar avea. Agresiunea, fie ea fizică sau psihică, asupra unui copil trebuie combătută de o manieră cât mai hotărâtă, chiar dacă victima e mai mult sau mai puțin ”normală” decât restul colectivului. Nu să încercăm, în buna tradiție românească, să scoatem vinovat tot mortul!

Cum va arăta ”judecata” în acest caz, dacă deja victima e vinovată?

Și totuși, în cele din urmă, același director adjunct Bentu a sfârșit prin a recunoaște, mai cu jumătate de gură, că fata a fost terorizată de agresiunile unora dintre colegii ei: ”Nu spun că n-o fi fost afectată de modul în care s-au purtat cu ea unele dintre colege. Mi-am notat cum îi spuneau fetei, am citit și mesajele pe care i le-au trimis. Este adevărat că nu este normal și că toate acestea și-au pus amprenta asupra fetei. Dar, repet, problemele fetei sunt mult mai vechi și de altă factură. Oricum, am discutat și colegii ei, cu toți cei implicați și vă asigur că vom face tot posibilul ca s-o ajutăm pe această fată”.

Deși susține că este bine intenționat și că empatizează cumva cu victima, Bentu sfârșește prin a încerca să ne convingă că, până la urmă, dracul nu e chiar atât de negru, iar ”mortul” are și el partea sa de vină. Idee cu care noi nu putem fi de acord. Pentru că nu putem să ostracizăm o adolescentă care, potrivit spuselor sale și a celor declarate de părinții ei, a trăit un veritabil calvar din cauza unor colege care i-au interpretat timiditatea și firea mai retrasă drept ”dementă”, ”nebună” sau ”proastă”. Părinții fetei ne-au povestit cum fiica lor venea de la școală plângând din cauza vorbelor grele și amenințărilor venite din partea celor trei colege. Oamenii susțin că au și pălmuit-o de câteva ori și au dat-o și cu capul în geam. Plus amenințări de genul: ”Fă, să nu ne dai în gât la dirigă că am chiulit de la ore!” sau ”Să nu ne spui la dirigă că am fumat în clasă că venim la tine acasă și te terminăm și pe tine și pe mă-ta”. Așa se face că înainte de sărbătorile de iarnă, fata a clacat și cu nervii zdruncinați rău a fost nevoită să se interneze în Secția Psihiatrie a spitalului bârlădean.

virlan_costelȘi chiar dacă ar fi să luăm de bune spusele lui Bentu, agresorii fetei tot nu ar avea nici o scuză pentru că prin comportamentul lor agresiv nu au făcut altceva decât să-i agraveze problemele cu care, să spunem, s-ar confrunta colega lor.

Suntem extrem de curioși să vedem cum vor suna concluziile anchetei interne și, mai ales, ce măsuri se vor lua. Oricum, părinții fetei sunt deciși să meargă până în pânzele albe pentru a-și apăra fiica.

”Domnul director ne-a promis că toate acestea vor înceta și că fetița noastră nu va mai avea probleme. Eu voi pleca înapoi în Italia, la muncă, dar dacă fiica mea nu va avea liniște am să merg și mai departe, până la Ministerul Educației, dacă e nevoie”, ne-a declarat Costel Vîrlan.

de Răzvan CĂLIN Conducerea instituției a dispus declanșarea unei anchete interne care să cerceteze cazul elevei agresate de câteva dintre colegele ei, dar deja s-a ajuns la concluzia că victima ar fi principalul vinovat pentru că este ... mai retrasă și mai puțin comunicativă decât ceilalți elevi. În cele din urmă, conducerea Colegiului Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza” (cunoscut în trecut ca Liceul Industrial) din Bârlad a luat taurul de coarne și a decis să efectueze o anchetă în cazul elevei care a fost adusă în pragul nebuniei de către unii dintre colegii săi. Vorbim de primul caz de ”bullying” (agresiune…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

4 comments

  1. marian de la vaslui

    domnu bentu, un mare psiholog si mai ales sforar.
    specialist in anchete comuniste
    jos palaria

  2. Ce spune domnul director este ceva de genul:”Daca fata mea e violata agresorii nu se fac vinovati decat de o eventuala sarcina”
    Chiar daca fata ar fi avut probleme de natura emotionala si asa mai departe,nu trebuie sa ne explice dumnealui mecanismul traumei(probabil are studii de specialitate in domeniu si noi nu stim)
    Ce trebuie sa afle dumnealui si altii in cauza
    Agresiunea fizica,psihica,teroarea,amenintarile nu sunt doar „Abateri” care se judeca sau se discuta intr-o institutie de invatamant,sunt fapte care intra sunt incidenta legii.
    Inaintea de a spune ca dracul e negru sau gri,nu stiu cum a ajuns acolo director daca nu stie sa faca diferenta intre o simpla abatere si o fapta de natura penala.
    Vina fetei e ca nu a inaintat inca plangere penala pentru agresiune.

  3. sa vedeti cum unuu elevi vin la scoal cu sticle sau doze de bere ! si directorul asat imi vinde gogosi! e un liceu rau famat! ar trebui inchis! admiterea la bacalaureat este sub 30 %. liceu de golani si golance!!!

  4. loser fesenist muta gunoiul sdub presh

%d blogeri au apreciat: