Home » Sanatate » Surprinzătoarea opinie despre cezariană a unei somități din lumea medicală, prof. dr. Dragoș Dragomir, bârlădean de origine – „Cezariana implică mai puține riscuri decât o naștere naturală”

Surprinzătoarea opinie despre cezariană a unei somități din lumea medicală, prof. dr. Dragoș Dragomir, bârlădean de origine – „Cezariana implică mai puține riscuri decât o naștere naturală”

Simona MIHĂILĂ

dobrovici-vasile-doctor

Vasile Dobrovici

După o experiență de câteva mii de operații de cezariană, efectuate în peste trei decenii de activitate, Prof. Dr. Dragoș Dragomir, președintele Societății Române de Ginecologie Oncologică, bârlădean de origine, infirmă teoria propăvăduită cel mai adesea în lumea medicală conform căreia nașterea naturală este cea mai indicată.
„Nașterea naturală produce în sfera genitală o serie de disfuncții, rupturi, cicatrici, destructurări ale țesutului. Prin filiera genitală trebuie să iasă copilul, care are cel mai mare diametru la cap 10 – 12 centimetri. Oricât de elastică ar fi zona respectivă, tot se strică. Iremediabil”, a declarat, pentru Est News, profesorul Dragomir.
Până ca miile de cazuri care i-au trecut prin mână să i-o confirme, teoria i-a fost împărtășită încă de pe băncile facultății, de prof. dr. Vasile Dobrovici, un titan al medicinii românești, recunoscut ca un erudit în specialitatea sa.
„Profesorul Dobrovici, cel care m-a învățat pe mine meserie, ne spunea așa: «Eu văd viitorul omenirii ca fiecare cuplu să aibă doi copii, ambii născuți prin cezariană»”, povestește profesorul Dragomir. Aceste învățături le primea într-o perioadă în care interzisă discuția despre cezariană. De altfel, operațiile de cezariană și munca de cercetare în acest domeniu sunt motivele pentru care profesorul Dobrovici a și fost trimis la Canal, de către autoritățile comuniste.

Măiestria doctorilor ieșeni în operațiile de cezariană cu anestezie locală a uimit lumea medicală din Ungaria

Deși nu tăgăduiește multiplele avantaje ale nașterii naturale, profesorul Dragomir consideră că cezariana este blamată pe nedrept de către o parte dintre colegii săi.
El spune că, la ora actuală, cezariana s-a perfecționat atât de mult, încât riscurile sunt mult mai mici decât la nașterea normală. Anestezia la cezariană este de mai multe feluri. Anestezia generală, rahia și anestezia locală. Aceasta din urmă este cea mai indicată, fiind și tipul de anestezie preferat de ilustrul profesor Dobrovici.
cezariana„Mai demult, ajunsesem să stăpânim foarte bine tehnica anesteziei locale. Se injectează în țesut novocaină sau xilină, după care se lucrează. Prin acest tip de anestezie nu dispare senzația tactilă. Femeia simte apăsările, dar nu simte durerea. Deși noi, cei de la Iași, suntem beneficiarii unei experiențe considerabile în această direcție, acum, ne-am puturoșit și noi. Am devenit mai comozi. Chemi anestezistul, intubează pacienta sau îi face rahie, iar eu, ginecologul îmi văd de treaba mea”, explică profesorul bârlădean.
Măiestria doctorilor ieșeni legată de anestezia locală la operațiile de cezariană a făcut furori și în lumea medicală din Ungaria: „Împreună cu un coleg, căruia i-am îndrumat lucrarea de doctorat, am făcut o astfel de cezariană și am filmat-o. La sfârșit, după ce am terminat de cusut și de pansat, pacienta a coborât singură de pe masă și, sprijinită de noi, a ajuns la salon. Am prezentat înregistrarea video la o sesiune științifică din Ungaria. Era dovada experienței noastre după mai bine de 1.500 de cezariene cu anestezie locală. Au văzut și ei că se poate. Sunt situații în care nu poți să faci altceva decât anestezie locală, cum ar fi intoleranță la anumite medicamente care se folosesc la rahie-anestezie sau în intubație; patologie hepatică, anumite boli cardio-vasculare”.

dragomir_dragos1

Dragoș Dragomir

Profesorul Dragomir vine săptămânal la Bârlad

Prof. dr. Dragoș Dragomir s-a născut și a copilărit la Bârlad, însă profesează în Iași încă de când a terminatprolife Facultatea de medicină. Mulți ani a fost directorul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza-Vodă” Iași.
În ciuda distanței și a timpului, a rămas legat de Bârlad. Mulți dintre cei care îl cunosc știu că „domnul profesor” pomenește adesea despre orașul său natal și se mândrește nespus cu el. De altfel, el a fost alegerea multor bârlădence care, de-a lungul vremii, au născut sau și-au tratat diverse afecțiuni.
De câțiva ani, doctorul Dragomir le „menajează” pe bârlădencele care au nevoie de el, nemailăsându-le să bată drumul până la Iași. A ales să vină el la Bârlad, săptămână de săptămână oferind consultații în cadrul Clinicii Prolife, în baza programărilor la numărul de telefon 0235/419955.

Simona MIHĂILĂ După o experiență de câteva mii de operații de cezariană, efectuate în peste trei decenii de activitate, Prof. Dr. Dragoș Dragomir, președintele Societății Române de Ginecologie Oncologică, bârlădean de origine, infirmă teoria propăvăduită cel mai adesea în lumea medicală conform căreia nașterea naturală este cea mai indicată. "Nașterea naturală produce în sfera genitală o serie de disfuncții, rupturi, cicatrici, destructurări ale țesutului. Prin filiera genitală trebuie să iasă copilul, care are cel mai mare diametru la cap 10 - 12 centimetri. Oricât de elastică ar fi zona respectivă, tot se strică. Iremediabil",…

Review Overview

User Rating: 2.35 ( 1 votes)

About Simona Vasile

7 comments

  1. Tu esti doctor, eu as zice ca esti mecanic. Nu mai ai ce manca, vrei sa mai faci si tu o operatie, o spaga ceva. Un singur lucru iti zic care dovedeste cat esti de incompetent, exista mult mai multe dar nu sunt specialist. In timpul nasterii naturale corpul copilului este colonizat cu bacterii unice care il feresc de anumite alergii etc.flora unui copil nascut se realizeaza in 6 luni fata de unul nascut natural in 2. Cezariana e solutia de rezerva sau de fite domnu’ mecanic. Esti cu cercu…

  2. Balanel , las-o cu parerile tale de doi lei . Omul asta are o experiente in spate , ani de experienta pe care nu-i ai asa focus pocus , daca a emis o parere aceasta este cu siguranta fondata .
    Lasa-ne Balenele cu parerile tale de specialist de pe net .
    Ai curajul sa stai face to face cu acest medic sa-l contracarezi ??
    In nici un caz NU

    • Vorbesti prostii

      Ba, eu ca mama, chiar as vrea sa-l balacaresc fata in fata, ca si asta-i doar un alt macelar ahtiat dupa bani si treaba usoara, dar, la mama si prunc si urmarile psihice dupa cezariana, nu se mai gandeste…se vede cu banu-n buzunar si la revedere! Habar nu ai..!

    • Am curaj… auzi la tine, de ce? Ma bate? Unde vrei cand vrei. Nu se vede ce conditie fizica are. Bine zice doamna de mai jos, e bun de macelar…

    • dupa o anumita varsta nu se mai cheama experienta decat daca esti un geniu. Omul e eficient cand e in floarea varstei in orice meserie. Fiecare meserie are 3 faze incepator (cand ii place ceea ce face si se dedica meseriei mai putin conteaza banii) , experimentat (cand stie ce poate si isi cere drepturile) si ineficient (cand vine la serviciu pentru salariu si se tine cu dintii sa cu „buzele” de pozitie)

  3. pentru mama moasa

    Bai , lasati doctorul ca stie mai bine ce spune, are o varsta , are niste ani de profesie in spate . Asa ..pareri ..de mame cu o nastere sau doua la discutii pe bancute..tot sunt .

    • Pentru retarzii mintal cu creierul spalat, usor de manip*lat care iau pastile ca pe bomboane. Nu lupta cu natura, intotdeauna castiga. Dovada clonele care le mancati cauzeaza cancer, vaccinurile nu mai sunt de mult „anti” sunteti niste cobai, vitamilele sunt produse de bacterii modificate genetic nu extrase din mere. Guvernul tau cel bun permite asta ia si bea niste E-uri si zi ca mine… mancare naspa mananc, bani nu am, dorm in frig, in fiecare zi ma scol la 5, ce viata jmechera am

%d blogeri au apreciat: