Home » Social » Pagube de 130 de milioane de lei din cauza secetei. Doar o treime dintre fermieri au cerut despăgubiri

Pagube de 130 de milioane de lei din cauza secetei. Doar o treime dintre fermieri au cerut despăgubiri

Pagubele înregistrate în agricultură din cauza secetei din cursul anului trecut s-au ridicat la peste 130 de milioane de lei, însă doar o treime dintre cei 7.448 de fermieri din județ la care s-au constatat culturi calamitate au depus cereri la APIA pentru despăgubiri.

Peste 90.000 de hectare de culturi au fost afectate de secetă în 2015 din cauza lipsei de precipitații din perioada mai-septembrie. Evident, cel mai mult de suferit au avut fermierii care au avut cultivat porumb și floarea soarelui, cele două culturi reprezentând, însumate, 76.000 de hectare. Ca număr de fermieri afectați, au fost 7.081 de persoane fizice și 367 de persoane juridice, valoarea totală a pagubelor constate de comisiile care au mers în teren ridicându-se la 130,6 milioane de lei.

Din păcate, numărul producătorilor agricoli care au solicitat despăgubiri Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură a fost de numai 2.451 persoane fizice sau juridice. Conform situației centralizată, această cifră reprezintă doar o treime din numărul total al producătorilor înregistrați la Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui”, a declarat directorul DAJ Vaslui, Gigel Crudu.

Totodată, agricultorii care s-au înregistrat cu pierderi vor beneficia de reducerea normei de venit proporțional cu pierderea înregistrată în cadrul anului fiscal curent ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, în cazul de față fiind vorba de secetă.

Pagubele înregistrate în agricultură din cauza secetei din cursul anului trecut s-au ridicat la peste 130 de milioane de lei, însă doar o treime dintre cei 7.448 de fermieri din județ la care s-au constatat culturi calamitate au depus cereri la APIA pentru despăgubiri. Peste 90.000 de hectare de culturi au fost afectate de secetă în 2015 din cauza lipsei de precipitații din perioada mai-septembrie. Evident, cel mai mult de suferit au avut fermierii care au avut cultivat porumb și floarea soarelui, cele două culturi reprezentând, însumate, 76.000 de hectare. Ca număr de fermieri afectați, au fost 7.081 de persoane…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: