Home » Administratie » Scăpați-ne de maidanezi!

Scăpați-ne de maidanezi!

de Răzvan CĂLIN

Edilii bârlădeni au început eutanasierea câinilor fără stăpân.

În sfârșit, autoritățile bârlădene au ocazia de a tranșa odată pentru totdeauna una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă comunitatea locală: câinii comunitari. Odată ce la sfârșitul anului trecut Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân (nr. 258/2013) a putut fi pusă în aplicare din nou, toate administrațiile locale din țară au posibilitatea să scape definitiv de această problemă.

În consecință, Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân Bârlad a eutanasiat deja circa 70 de maidanezi care fuseseră capturați. Cum nimeni nu-i revendicase sau nici nu s-a arătat dornic să-i adopte, s-a luat măsura legală de eutanasiere a acestora. Așa se face că în momentul de față în padocuri mai sunt 98 de astfel de patrupede.

carabat_adrian12”Nu facem altceva decât să acționăm conform legislației în vigoare, cu respectarea tuturor pașilor prevăzuți în lege. Odată ce padocurile vor fi decongenstionate, vom putea acționa din nou în teren pentru capturarea unei noi tranșe de maidanezi. Am achiziționat un pistol cu tranchilizant special pentru așa ceva. Mai avem câteva formalități de îndeplinit și în scurt timp vom acționa din nou în teren”, ne-a declarat Adrian Cărăbăț, directorul Grădinii Zoologice Bârlad, în subordinea căreia se află și Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân.

Totuși, problema câinilor comunitari este departe de a fi rezolvată definitiv. Și asta pentru că încă nu se poate acționa pe principalul izvor de ”materie primă” pentru haitele de maidanezi ce împânzesc orașul: câinii din gospodăriile oamenilor. Specialiștii în domeniu atrag atenția că atât timp cât fiecare câine din curțile cetățenilor nu va fi microcipat și sterilizat, atunci vom continua să avem maidanezi. Cei mai mulți dintre oameni refuză să facă această operațiune animalelor pe care le au (din varii motive), însă atunci când acestea fată câte o droaie de pui aplică rapid cea mai convenabilă (pentru ei) metodă: îi aruncă pe străzile orașului. Autoritățile locale au primit sesizări din partea unor cetățeni care au văzut cu ochii lor cum diferite mașini (de regulă dubițe) vin și ”debarcă” la marginea Bârladului zeci de maidanezi aduși de prin localitățile învecinate. Actualmente, se estimează că pe străzile Bârladului bântuie peste 3.000 de câini comunitari. Prin urmare, e lesne de înțeles cum de spitalul din localitate înregistrează aproape zilnic cazuri de oameni mușcați de câini. Iar costurile cu tratarea victimelor (plus cele derivate din cazarea în padocurile primăriei) se ridică la zeci de mii de lei lunar.

de Răzvan CĂLIN Edilii bârlădeni au început eutanasierea câinilor fără stăpân. În sfârșit, autoritățile bârlădene au ocazia de a tranșa odată pentru totdeauna una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă comunitatea locală: câinii comunitari. Odată ce la sfârșitul anului trecut Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân (nr. 258/2013) a putut fi pusă în aplicare din nou, toate administrațiile locale din țară au posibilitatea să scape definitiv de această problemă. În consecință, Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân Bârlad a eutanasiat deja circa 70 de maidanezi care fuseseră capturați. Cum nimeni nu-i revendicase sau nici nu s-a…

Review Overview

User Rating: 4.65 ( 1 votes)

About Razvan Calin

4 comments

  1. Cei din primarie au aplicat legea 258/2013 si nimic mai mai mult. Aplicati legea si eutanasiati in continuare toti maidanezii pana va disparea si ultimu picior de caine maidanez .

  2. Jeguri ordinare care sunteti. Mancati si numai cacat. Tineti cainii numai in jeg si mizerie plus ca nu se respecta programul adapostului si multe altele. In loc sa amendati acei „oameni” care abandoneaza animalele voi repede sa le omorati. Animalele ar trebui sterilizate si date spre adoptie, nu omorate. Tara de cacat cu o mentalitate care lasa de dorit.

  3. Nu vom scapa de caini niciodata pentru ca cei de la serviciu de ecarisaj nu si fac datoria.Se plimba de ochii lumii prin oras cu acea masina.