Home » Justitie » Zeci de amenzi împărțite de Protecția Consumatorului

Zeci de amenzi împărțite de Protecția Consumatorului

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui a sancționat contravențional, în decembrie, 90 de operatori economici. În urma unei serii de acțiuni de control ce a urmărit respectarea aspectelor legale în ceea ce privește calitatea produselor și serviciilor puse pentru vânzare, 41 au primit amenzi, cu valoarea totală de 97.950 lei și alți 49 au primit avertismente.

S-a descoperit că se prestau servicii de reparații și întreținere de autovehicule în spații neautorizate. Se comercializau produse fără etichete care să conțină elementele de identificare și caracterizare necesare informării consumatorilor asupra caracteristicilor esențiale ale produselor. Au fost găsite etichete incomplete, incorecte sau netraduse în limba romană. Unele locații nu afișau avertismentul privind interzicerea / permiterea fumatului în unitate sau avertismentul despre comercializarea țigărilor la bucată. Nu se afișau prețurile de vânzare sau prețul pe unitatea de măsură. Nici orarul de funcționare sau denumirea și sediul social conform înregistrării din registrul comerțului, la locul de desfășurare a activității din zonă publică.

Alimente expirate la vânzare

Unii operatori economici comercializau produse alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășite (parizer, cârnați, șuncă presată, carne tocată, trufe, băuturi răcoritoare, alune, ceai). Au mai fost identificate produse de patiserie care erau comercializate fără indicarea corectă a datei limită de consum / datei durabilității minimale. A fost găsită pâine comercializată nepreambalată iar în cazul unor produse de panificație nu erau indicate ingredientele alergene, producătorul sau prețul / kg. În multe cazuri, chiar spațiile în care se comercializau produsele erau improprii.

“Au avut loc 109 acțiuni tematice de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor. Tot în perioada de referintă au fost cercetate și soluționate 36 de reclamații primite din partea consumatorilor. În urma cercetărilor efectuate, 19 reclamații s-au dovedit a fi întemeiate, șase reclamații au fost neîntemeiate și alte șase au fost redirecționate, spre cercetare, organismelor competențe. O reclamație a fost clasata, o reclamație a fost retrasă, iar patru reclamații nu au putut fi soluționate. Ca urmare a neregulilor principalele măsuri luate au fost oprirea temporară a comercializării pentru produse alimentare și nealimentare, în valoare de 26.911 lei, pană la eliminarea remedierea deficiențelor constatate. Și oprirea definitivă a comercializării și retragerea din circuitul comercial pentru produse alimentare în valoare de 934 lei”, a declarat Constantin Vasilache, comisar șef adjunct al CJCP Vaslui. (G.P)

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui a sancționat contravențional, în decembrie, 90 de operatori economici. În urma unei serii de acțiuni de control ce a urmărit respectarea aspectelor legale în ceea ce privește calitatea produselor și serviciilor puse pentru vânzare, 41 au primit amenzi, cu valoarea totală de 97.950 lei și alți 49 au primit avertismente. S-a descoperit că se prestau servicii de reparații și întreținere de autovehicule în spații neautorizate. Se comercializau produse fără etichete care să conțină elementele de identificare și caracterizare necesare informării consumatorilor asupra caracteristicilor esențiale ale produselor. Au fost găsite etichete incomplete, incorecte sau…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: