Home » National » Pericolul vine prin Wi-Fi. Riscurile rețelelor care oferă acces gratuit la internet

Pericolul vine prin Wi-Fi. Riscurile rețelelor care oferă acces gratuit la internet

Pericol fără fir. Pe cât sunt de folositoare, pe atât ar fi de periculoase rețelele gratuite Wi-Fi, care le oferă hackerilor sau chiar teroriștilor adăpostul perfect ca să pună la cale sau chiar să comită ilegalități, spun specialiștii. Autoritățile din mai multe țări, precum cele din Franța, vor să le interzică tocmai pentru că pun în pericol securitatea națională. 

Omenirea a ajuns să trimită cantități uriașe de informații prin aer. Asta înseamnă conexiune wireless sau Wi-Fi. Navighezi pe internet, comunici sau descarci diferite programe, filme ori muzică fără să fii legat de vreun cablu.

Alexandru Bălan, expert în securitate cibernetică: „Dacă eu sunt în rețea cu tine, pot să interceptez datele tale. Dacă suntem într-o rețea Wi-Fi, cu atât mai mult. Pot să văd ce vorbești pe Facebook, ce mailuri trimiți, pot să-ți văd și parolele, pot să accesez și conturile. Printr-o tehnică ce se numește update hyjack pot să interceptez cererile de actualizare de la calculatorul tău. Le rescriu și în update-uri îți trimit softul cu un virus plantat în el”.

Găsirea atacatorului se poate trasnsforma într-un joc de-a șorecele și pisica. De regulă, cel interceptat nu știe niciodată că un străin i-a cotrobăit prin tabletă sau telefon, i-a văzut pozele sau i-a citit mesajele. Soluția ar fi ca dispozitivul să fie protejat de un antivirus actualizat permanent. Riscul există, însă, și așa.

Guvernele au alte preocupări. Teroriștii ar putea să folosească Wi-Fi-ul sau hotspotul gratuit din baruri, restaurante, parcuri sau piețe publice și să pună la cale atentate. Franța e primul stat din Uniunea Europeană care vrea să interzică aceste rețele și lucrează la o astfel de lege. Serviciile secrete susțin că o conexiune într-un loc public face aproape imposibilă identificarea celor care o folosesc.

Alexandru Bălan: „Nu cred că vreun infractor, cu atât mai mult unul din zona cyberspace e atât de prost să stea acasă atunci când lansează un atac. Dar este trivial pentru orice infractor să folosească o altă metodă de comunicare și, în același timp, tai accesul la net pentru 99 la sută din cei care-l folosesc”.

Interzicerea Wi-Fi-ului nu ar face ca lumea să fie mai sigură, consideră experții. Ar face-o doar să piardă foarte mulți bani. Zeci sau chiar sute de milioane de euro anual. Cafenelele cu hotspoturi sunt, pentru mulți, biroul de la care încheie contracte importante. Wi-Fi-ul într-un local e un mod de a atrage clienți și, fără el, comercianții ar încasa și ei mai puțin.

Sursa; money.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: