Home » Administratie » Județul Vaslui, din nou la coada listei

Județul Vaslui, din nou la coada listei

de Marian MOCANU

Județul Vaslui a primit de două ori mai puțini bani decât în 2015, din impozitul pe venit și din TVA. În aceste condiții, unele primării din județul Vaslui ar putea ajunge în imposibilitatea de a continua investițiile începute.

La ultima de ședință a consiliului Județean Vaslui, ce a de joi, 14 ianuarie, a fost aprobată repartizarea pe unități administrativ teritoriale a sumelor defalcate din unele venituri la bugetul de stat pentru anul 2016. În total, pentru acest an, suma alocată județului Vaslui este de 75,7 milioane lei, aproape jumătate din suma primită la începutul anului trecut! Asta, contrar așteptărilor primarilor și a conducerii CJ Vaslui, care sperau la bugete mai importante, îinând cont câ guvernul anunța creșterea veniturilor colectate la bugetul de stat. În plus, anul 2016 este an electoral, situație în care, de obicei, primăriile primeau sume consistente pentru echilibrarea bugetelor locale în vederea continuării sau finalizării de investiții .

„Noi am consultat în scris primarii și ne-au comunicat necesarul de fonduri. Adică, un total  de peste 443,7 milioane lei! Suma pe care o are de repartizat Consiliul Județean Vaslui este de doar 15,14 milioane lei, adică o sumă de 30 de ori mai mică! În aceste condiții, am încercat să ținem seama de nevoile urgente ale fiecărei unități administrativ teritoriale în parte, ale investițiilor în derulare, alocând, acolo este necesar, sume mai mari pentru asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Practic, pe baza banilor alocați și a celor care vor veni direct de la Ministerul de Finanțe, la care se adaugă sursele proprii de finanțare, inclusiv încasările din taxe și impozite, primăriile vor trebui să-și contureze bugetul pentru acest an. Buget care, în ciuda promisiunilor frumoase, va fi unul foarte sărac, inclusiv comparativ cu cel de anul trecut.

Cei mai puțini bani – Gherghești, cei mai mulți – Zorleni

Cele mai mici sume le va primi comuna Gherghești, doar 100.000 lei, și comunele Dănești și Poienești, câte 105.000 lei, în timp ce comuna Deleni va primi 108.000 lei.

Alte comune din județ au primit vești mai bune. Comparativ cu 2015, când, la începutul anului, nu au primit nici un ban pentru echilibrarea bugetului local, Muntenii de Jos, Fălciul, Drâncenii au primit, în acest an, diverse sume, în ton cu sărăcia din județ. În același timp, alte comune au primit mult mai puțin decât anul trecut, asta pentru că o parte din investiții au fost deja finalizate. Este cazul comunei Ștefan cel Mare, care a primit de aproape trei ori mai puțini bani ca anul trecut!

Cea mai mare sumă a fost alocată comunei Zorleni, 295.000 lei, urmată de 255.000 lei, la Tutova și 238.000 lei pentru comuna Ibănești.

Nici orașele și municipiile nu au primit sume importante, acestea fiind mai mici decât cele primite anul trecut, în ciuda faptului că au în derulare investiții importante, unele finanțate cu bani europeni. Astfel, Vasluiul, Bârladul și Hușiul au primit de la Consiliul Județean câte 650.000 lei, în timp ce Negreștiul și Murgeniul câte 450.000 lei. Sume total insuficiente față de nevoile de fonduri pentru continuarea proiectelor de infrastructură începute.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: