Home » Business » Statul rus vrea sa vanda peste un sfert din actiunile pe care le detine la concernul petrolier Rosneft, pentru a acoperi gaurile la buget

Statul rus vrea sa vanda peste un sfert din actiunile pe care le detine la concernul petrolier Rosneft, pentru a acoperi gaurile la buget

Statul rus vrea sa vanda peste un sfert din actiunile pe care le detine la concernul petrolier Rosneft, pentru a acoperi gaurile la buget Caderea pretului la petrol atinge Rusia in inima economiei sale. Aproape jumatate din veniturile Rusiei provin din exporturile de materii prime, mai cu seama gaz si petrol. La cca 36 de miliarde de euro evalueaza ministrul de finante rus, Anton Siluanow, „gaura” la bugetul rusesc, provocata prin caderea abrupta a pretului la petrol, in ipoteza in care nivelul actual al pretului se mentine.

Prin urmare, guvernul rus e nevoit sa reia in considerare o solutie dezbatuta mai demult. In 2013, se vorbea de reducerea participatiei statului rus la compania energetica Rosneft, care este de 69,5%. Iata ca vanzarea a 19,5% din aceasta participatie este din nou pusa pe rol. „Trebuie sa construim bugetul cu noi realitati si mijloace diminuate” a declarat Siluanow, citat de Handelsblatt.de.

Potrivit declaratiilor sale, statul rus trebuie sa recurga la rezervele pe care le are, pentru a compensa deficitul bugetar. O parte din participatiile la Rosneft si din fondul de proprietate NWF ar fi doua solutii mentionate de Siluanow.

Guverul rus a construit bugetul 2016 pe baza unui pret de 50 de dolari la barilul de petrol. Acesta insa a atins recent si minimul de cotatie pe bursa de 27 de dolari. La un astfel de nivel, guvernul rus trebuie sa isi revizuiasca incasarile in minus, si anume cu 3 mii de miliarde de ruble (cca. 36 de miliarde de euro).

Din vanzarea a 19,5% participatii la Rosneft, se spera obtinerea a o mie de miliarde de ruble (11,8 miliarde de euro). Rosneft si compania aeriana Aeroflot au fost mentionate inca de anul trecut, de catre presedintele rus Vladimir Putin, drept candidate la partiala privatizare.

Rezervele exprimate au fost insa in privinta unor conditii de piata neprielnice, in care si devalorizarea puternica a rublei isi are rolul ei.

Rosneft este o companie energetica rusa, cu sediul la Moscova, notata la bursa incepand cu 2006. Seful companiei, Igor Serschin, a fost sef-adjunct al administratiei prezidentiale a lui Putin. Actionar majoritar la Rosneft este statul rus, cu 69,5%. Un alt actionar important este compania britanica British Petroleum, cu 19,75% din actiuni.

Caderea puternica a pretului la petrol de anul trecut (cu aceeasi tendinta, se pare, si in 2016) este datorata catorva factori. La o serie dintre ei m-am referit pe larg in articolul din decembrie 2015 „Razboiul petrolului, faza decapitati-i pe rusi”. 

Pe scurt, acestea sunt: ridicarea sanctiunilor la export (inclusiv de petrol) asupra Iranului, un colos petrolier; rivalitatea neostoita la vanzari a tarilor OPEC; legea bugetara adoptata in decembrie 2015 de Congresul american, care elimina restrictiile la exportul american de combustibil (chiar si neprelucrat).

Nu doar Rusia se resimte puternic in urma prabusirii pretului la petrol. In Venezuela s-ar fi declansat vineri „starea de necesitate in economie’, relateaza N-TV.de. relateaza N-TV.de.

Banca Centrala a comunicat o scadere economica a tarii cu 4,5%, in primele noua luni ale anului trecut. Concomitent, rata de inflatie a ajuns la 141,5%, cea mai mare din lume. Presedintele socialist Nicolas Maduro are 60 de zile, pentru a lua masuri de redresare a situatiei.

Statul rus vrea sa vanda peste un sfert din actiunile pe care le detine la concernul petrolier Rosneft, pentru a acoperi gaurile la buget Caderea pretului la petrol atinge Rusia in inima economiei sale. Aproape jumatate din veniturile Rusiei provin din exporturile de materii prime, mai cu seama gaz si petrol. La cca 36 de miliarde de euro evalueaza ministrul de finante rus, Anton Siluanow, "gaura" la bugetul rusesc, provocata prin caderea abrupta a pretului la petrol, in ipoteza in care nivelul actual al pretului se mentine. Prin urmare, guvernul rus e nevoit sa reia in considerare o solutie dezbatuta…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: