Home » Administratie » La județul sărac, nici boii nu trag!

La județul sărac, nici boii nu trag!

de Marian MOCANU

Bugetul de stat pentru anul 2016 nu a fost prea darnic cu județul Vaslui, acordând doar 103,699 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale, sumă aproape la jumătate față de anul trecut. La acești bani se mai adaugă 394 milioane lei cu destinația precisă învățământ, protecția copilului și persoane cu handicap. Pentru întreținerea și reabilitarea drumurilor județene sau comunale s-au alocat doar 9,98 milioane lei. 

Administrația Finanțelor Publice Vaslui a făcut publică alocarea, de la bugetul de stat, a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale în anul 2016. Este vorba de banii alocați din suma defalcată din TVA și din cota de 18,5% din impozitul pe venit alocați, conform unui algoritm, direct către comune. În total, județului Vaslui i s-au alocat 103,699 milioane lei, din care 28 milioane lei pentru Consiliul județean Vaslui și 75,7 milioane lei pentru bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor, la care se mai adaugă suma de 8,647 milioane lei pentru achitarea ratelor unor împrumuturi contractate din venituri pentru privatizare. În plus, Consiliul Județean și primăriile au mai primit alți 394 milioane lei cu destinația precisă învățământ, protecția copilului și cea a persoanelor cu handicap, inclusiv pentru Programul „Cornul și laptele” destinat elevilor.

Pentru întreținerea și reabilitarea drumurilor județene sau comunale a fost alocată suma de 9,98 milioane lei, practic cea mai mică sumă alocată în comparație cu celelalte județe din Moldova. În aceste condiții, sumele alocate de Consiliul Județean Vaslui primăriilor pentru întreținerea și repararea drumurilor comunale sunt de maxim 250.000 lei, unele primării primind nici jumătate din această sumă.

În ceea ce privește banii alocați direct de Ministerul Finanțelor pentru echilibrarea bugetelor locale, respectiv 75,7 milioane lei, împărțirea acestora s-a făcut conform unui algoritm. Astfel, 20% din bani s-a alocat în funcție de ponderea terenului intravilan în totalul intravilanului județului, 20% din bani s-au repartizat prin Hotărâre de Consiliu Județean pentru achitarea arieratelor, iar 60% din bani s-au împărțit în funcție de media impozitului pe venit pe cap de locuitor ale fiecărei unități administrativ teritoriale în parte. Conform acestui criteriu, cele mai bogate unități administrativ teritoriale, cu o medie mai mare decât cea pe județ, sunt municipiile Vaslui, Bârlad și Huși, și comunele Berezeni, Drânceni, Fălciu, Munteni de Jos. Acesta este și motivul pentru care acestea  au primit și cei mai puțini bani, respectiv 193.000 lei – Drânceni, 215.000 lei – Berezeni, 252.000 lei – Muntenii de Jos și 277.000 lei – Fălciul. Cei mai mulți bani îi vor primi comunele Zorleni – 1,791 milioane lei, Stănilești – 1,244 milioane lei, Banca – 1,189 milioane lei, Dragomirești – 1,179 milioane lei și Puiești – 1,145 milioane lei, alte doar patru comune, Codești, Dumești, Ivănești și Pădureni, primind sume de peste un milion de lei fiecare. Dintre acestea, doar Dragomireștiul, Dumeștiul și Pădureniul se află pe lista celor mai sărace comune din județ, din punct de vedere a venitului pe cap de locuitor.

În ceea ce privește municipiile, Vasluiul, unde anul trecut s-a încasat un impozit pe venit mai mare decât al tuturor celorlalte municipii și orașe la un loc, nu a primit nici un ban conform aceluiași criteriu, la fel ca și Bârladul și Hușiul, a căror medie pe cap de locuitor este mult peste cea a județului. Astfel, în total, municipiului Vaslui i-a fost alocată de la bugetul de stat, pentru echilibrarea bugetului local, suma de 683.000 lei, Bârladului – 442.000 lei, iar Hușului, 452.000 lei. În același timp, la bugetul Negreștiului va ajunge suma de 1,207 milioane lei, în timp ce la Murgeni, 1,384 milioane lei. La aceste sume se adaugă banii alocați de la Consiliul Județean Vaslui pentru stingerea arieratelor.

de Marian MOCANU Bugetul de stat pentru anul 2016 nu a fost prea darnic cu județul Vaslui, acordând doar 103,699 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale, sumă aproape la jumătate față de anul trecut. La acești bani se mai adaugă 394 milioane lei cu destinația precisă învățământ, protecția copilului și persoane cu handicap. Pentru întreținerea și reabilitarea drumurilor județene sau comunale s-au alocat doar 9,98 milioane lei.  Administrația Finanțelor Publice Vaslui a făcut publică alocarea, de la bugetul de stat, a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale în anul 2016. Este vorba de banii alocați din suma defalcată din TVA și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: