Home » Administratie » Se conturează bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2016

Se conturează bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2016

de Marian MOCANU

Primăria municipiului Vaslui a inițiat pe site-ul său, primariavaslui.ro, procedura de dezbatere publică a proiectului de buget pentru anul 2016. Deocamdată, este postat doar bugetul de venituri și cheltuieli, urmând ca, zilele următoare, să fie puse și principalele investiții ce urmează a fi implementate pe parcursul acestui an. Cetățenii municipiului Vaslui sunt chemați să trimită în scris propunerile, opiniile și sugestiile cu privire la bugetul pentru acest an.

Pe data de 4 februarie, consilierii locali sunt chemați în ședință pentru aprobarea bugetului local a municipiului Vaslui pentru anul 2016. Deja, primăria a inițiat procedura de dezbatere publică a bugetului, postând pe site-ul primariavaslui.ro proiectele de venituri și cheltuieli aferente acestui an. În zilele viitoare, pe același site, la capitolul „Dezbatere publică”, va fi afișată și lista obiectivelor de investiții pentru acest an, listă ce poate fi completată prin propunerile, opiniile și sugestiile cetățenilor sau a aleșilor locali. Aceste propuneri trebuie formulate în scris și depuse sau trimise prin poștă pe adresa Biroului cu relații cu Publicul al Primăriei municipiului Vaslui.

Pentru 2016 Primăria municipiului Vaslui contează pe venituri de peste 124 milioane lei. Aproape 20 milioane lei vor proveni din plata taxelor și impozitelor locale, venituri din concesiuni, arende sau dividende de la societățile primăriei. Alte două milioane de lei urmează a fi atrase din amenzi rutiere sau de altă natură, care, conform noului Cod Fiscal, se încasează cu prioritate înaintea plății impozitelor și taxelor locale. În bugetul local a municipiului Vaslui, o parte importantă o reprezintă sumele defalcate din impozitul de venit sau din TVA, destinat echilibrării bugetelor locale. Pentru acest an, aceste sume defalcate reprezintă circa 75% din bugetul municipiului, fiind în sumă totală de aproape 90 milioane lei. În ceea ce privește fonduri europene nerambursabile, în 2016 primăria Vaslui va conta doar pe circa 7,5 milioane lei, dat fiind faptul că cel mai important proiect finanțat din fonduri europene, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană este aproape de finalizare. În ceea ce privește capitolul de cheltuieli pentru anul 2016, acestea sunt în sumă totală de 110,059 milioane lei, jumătate fiind destinate învățământului, respectiv 45 milioane lei pentru plata salariilor profesorilor și aproape 7 milioane lei pentru investiții și dezvoltarea bazei materiale a școlilor din municipiul Vaslui. Alte 8,8 milioane lei sunt destinate capitolului cultură, recreere și religie, 16,6 milioane lei vor fi alocați pentru asigurări și asistență socială, iar 4,87 milioane lei pentru ordine publică și siguranța cetățenilor. Restul banilor sunt destinați finalizării investițiilor începute, continuării procesului de modernizare a municipiului Vaslui, dar și pentru acordarea de subvenții la căldură sau transportul în comun, precum și pentru alte activități cetățenești. Bugetul detaliat al municipiului Vaslui va putea fi vizualizat în zilele următoare, urmînd ca, pe 4 februarie acesta să fie discutat și aprobat de consilierii municipali.

de Marian MOCANU Primăria municipiului Vaslui a inițiat pe site-ul său, primariavaslui.ro, procedura de dezbatere publică a proiectului de buget pentru anul 2016. Deocamdată, este postat doar bugetul de venituri și cheltuieli, urmând ca, zilele următoare, să fie puse și principalele investiții ce urmează a fi implementate pe parcursul acestui an. Cetățenii municipiului Vaslui sunt chemați să trimită în scris propunerile, opiniile și sugestiile cu privire la bugetul pentru acest an. Pe data de 4 februarie, consilierii locali sunt chemați în ședință pentru aprobarea bugetului local a municipiului Vaslui pentru anul 2016. Deja, primăria a inițiat procedura de dezbatere publică…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: