Home » Administratie » Județul Vaslui, bătaia de joc a aleșilor – Comunele au primit bani pentru repararea drumurilor comunale: echivalentul a câte o mașină de piatră

Județul Vaslui, bătaia de joc a aleșilor – Comunele au primit bani pentru repararea drumurilor comunale: echivalentul a câte o mașină de piatră

de Marian Mocanu

Județul Vaslui a primit, de la bugetul de stat, ridicola sumă de 9,98 milioane lei pentru întreținerea, repararea și reabilitarea drumurilor de pe raza administrativă. Fiecare primărie comunală a primit 32 mii lei pentru a repara drumurile comunale, adică cam cât costă 20 de mașini de piatră, cu care se pot pietrui câteva ulițe dintr-un sat. Cele trei municipii nu au primit nici măcar un leu! Consiliul Județean a păstrat, pentru reabilitarea drumurilor județene, 7 milioane de lei, bani cu care nu doar trebuie întreținuți cei circa 450 km de drumuri, dar din ei se plătește și deszăpezirea lor.

La ultima ședință a Consiliului Județean Vaslui, a fost votată, în unanimitate, o hotărâre prin care s-au repartizat unităților administrativ teritoriale sumele necesare pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile comunale și județene pentru anul 2016. Este vorba de banii primiți în acest sens de la bugetul de stat, respectiv 9,98 milioane de lei.

„După consultarea cu toți primarii din județ cu privire la nevoile cele mai urgențe ale fiecărei unități administrativ teritoriale, s-a ajuns la concluzia că necesarul pentru acest an doar pentru rezolvarea urgențelor privind întreținerea și repararea drumurilor ar fi de circa 75,6 milioane lei. Având în vedere că sumele avute la dispoziție de Consiliul Județean sunt foarte mici în comparație cu nevoile reale de îmbunătățire a infrastructurii rutiere și comunale, am decis repartizarea sumei de 31 mii lei la un număr de 12 comune și 32 mii lei, la restul de 69 de comune, iar orașelor Murgeni și Negrești câte 150 mii lei, cu care să finanțeze repararea și întreținerea drumurilor comunale. Diferența de 7 milioane lei am propus să fie repartizată pentru drumurile județene, din care se vor finanța lucrări de întreținere și reparații, lucrări de investiții în anul în curs și lucrări de deszăpezire”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Chiar dacă la prima vedere, pare că CJ și-a păstrat partea leului, trebuie spus că numai deszăpezirea celor 938 km de drumuri județene, din care 293 km sunt pietruiți, iar 175 sunt din pământ, va consuma mare parte din bani. În plus, sunt deja începute proiecte pentru reabilitarea și asfaltarea unui număr de 11 drumuri județene, la care se adaugă investițiile programate a demara în acest an.

CJ Vaslui vrea să înceapă, în 2016, asfaltarea mai multor drumuri județene, care fac legătura între Bârlad și Codăești, prin centrele comunelor Alexandru Vlahuță – Poienești – Laza – Dănești, în lungime totală de peste 100 km. Chiar dacă se speră că finanțarea lucrărilor de asfaltare va fi efectuată din fonduri europene nerambursabile, întocmirea documentației, obținerea autorizațiilor și partea de cofinanțare tot va scoate bani frumoși din bugetul județului. În ceea ce privește alocările de sume destinate întreținerii și reparațiilor drumurilor comunale, trebuie spus că sumele alocate comunelor ar ajunge pentru achiziționarea a circa 20 de basculante cu piatră, adică pentru pietruirea a câțiva kilometri de drumuri comunale și sătești. Asta în cazul în care primăria are buldoexcavator cu care să execute lucrările!

de Marian Mocanu Județul Vaslui a primit, de la bugetul de stat, ridicola sumă de 9,98 milioane lei pentru întreținerea, repararea și reabilitarea drumurilor de pe raza administrativă. Fiecare primărie comunală a primit 32 mii lei pentru a repara drumurile comunale, adică cam cât costă 20 de mașini de piatră, cu care se pot pietrui câteva ulițe dintr-un sat. Cele trei municipii nu au primit nici măcar un leu! Consiliul Județean a păstrat, pentru reabilitarea drumurilor județene, 7 milioane de lei, bani cu care nu doar trebuie întreținuți cei circa 450 km de drumuri, dar din ei se plătește și deszăpezirea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

One comment

  1. Monica Focsa din Pungesti ,il roaga pe Marian Mocanu sa i-a legatura cu ea.

%d blogeri au apreciat: