Home » Justitie » Copil schingiuit de propriul tată!

Copil schingiuit de propriul tată!

de Răzvan CĂLIN

Un băiețel de numai nouă ani din comuna Ibănești a ajuns la școală plin de vânătăi și răni pe față. Minorul le-a povestit cadrelor didactice că tatăl său este cel care i-a administrat această ”corecție” sălbatică. Băiatul, dar și fratele său mai mic, au fost preluați de DGASPC Vaslui. Amândoi sunt în stare de șoc și se roagă de cei de la Protecția Copilului să nu îi retrimită acasă pentru că le este teamă de tatăl lor.

copil_batutCaz înfiorător petrecut la sfârșitul săptămânii trecute într-un sat din comuna Ibănești: un băiat în vârstă de numai nouă ani a ajuns la școală cu chipul aproape desfigurat în urma unei bătăi crunte aplicată chiar de propriul său tată. Totul a ieșit la iveală în dimineața zilei de vineri, 22 ianuarie, când minorul s-a prezentat la cursurile școlii din satul Mânzați, unde este elev în clasa a II-a. Din prima clipă, învățătoarea sa a observat îngrozită că băiatul era într-o stare deplorabilă: era plin de vânătăi și zgârieturi, semn că cineva îl bătuse crunt. Mai mult, buza de jos a copilului era spartă, cu o rană urâtă și plină de sânge uscat. Impresionată de starea micuțului, învățătoarea a anunțat imediat conducerea Școlii coordonatoare din comuna Ibănești, care la rândul său a sesizat imediat autoritățile locale.

Ulterior, cei de la Primăria Ibănești și de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui aveau să descopere că băiatul a îndurat în ultimul timp un calvar greu de descris în cuvinte. Atât el, cât și fratele său mai mic, în vârstă de numai patru ani, au fost maltratați și abuzați de propriul lor tată în repetate rânduri. Ambii părinți sunt cunoscuți în sat ca fiind mari consumatori de băuturi alcoolice, fiind mai tot timpul într-o stare euforico-bahică. Și mai trist este că ambii părinți nu aveau mai deloc grijă de ei, copiii fiind în permanență înfometați, cu o igienă precară și, cel mai grav, agresați fizic și verbal ori de câte ori i se năzărea tatălui lor. Spre stupoarea lor, anchetatorii au mai aflat că părinții obișnuiau să vândă alimentele pe care le primeau drept ajutoare de la Uniunea Europeană prin intermediul Primăriei Ibănești, iar cu banii obținuți în schimb își cumpărau diverse băuturi alcoolice. Pe lângă înfometare, cel mai greu de îndurat au fost bătăile pe care le încasa mai ales băiatul în vârstă de opt ani de la tatăl său. Vinerea trecută, când copilul a ajuns sub protecția DGASPC Vaslui, anchetatorii au constatat șocați că bietul băiat prezenta vânătăi și leziuni, mai noi sau mai vechi, pe aproape întreaga suprafață a corpului. Probe incontestabile și dureroase ce stau mărturie bătăilor și chinurilor pe care acest copil le-a îndurat chiar din partea tatălui său. De altfel, specialiștii DGASPC Vaslui au fost uluiți în momentul în care ambii frați, odată scoși din acel mediu nociv, au început să plângă, implorându-i să promită că nu-i vor retrimite acasă. Este încă o dovadă cutremurătoare a chinurilor pe care cei doi copii le-au îndurat, propriul cămin părintesc fiind în ochii lor echivalentul unui sălaș al răului.

”Într-adevăr, copilul, care este elev în clasa a II-a, s-a prezentat vineri la cursuri și atunci s-a observat că avea mai multe echimoze pe față, precum și buzița spartă. Noi am sesizat imediat primăria locală. Copilul a recunoscut că tatăl lui este cel care l-ar fi agresat”, ne-a declarat Antoaneta Grosu, directorul Școlii coordonatoare din comuna Ibănești.

Copilul era bătut cu bestialitate pentru că nu era ”ascultător”!

Nu este pentru prima dată când această familie ajunge în atenția autorităților din cauza relelor tratamente aplicate propriilor copii. În cursul anului trecut, DGASPC Vaslui a intervenit și a luat din această familie alți doi copii (un băiat și o fată), cu doar câțiva ani mai mari decât cei scoși la sfârșitul săptămânii trecute. Motivele, în linii mari, au fost cam aceleași, adică neglijență, exploatare, malnutriție și agresiune fizică. Cei doi sunt și în momentul de față dați în plasament unor asistenți maternali profesioniști.

cprucane_barladCât îi privește pe ceilalți doi frați, luați vinerea trecută, aceștia au fost instituționalizați în Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat (CPRUCANE) Bârlad. Vineri, 22 ianuarie, o echipă de specialiști ai DGASPC Vaslui au descins la locuința familiei din Mânzați și, într-o primă fază, a fost scos băiatul în vârstă de nouă ani. În aceeași zi, dar câteva ore mai târziu, a fost scos și fratele de numai patru ani, cei de la Protecția Copilului intuind la ce riscuri este expus și acesta.

”Ambii frați sunt securizați și în momentul de față cazul este în curs de evaluare. În același timp se derulează și o anchetă a poliției și așteptăm să vedem cum se va finaliza. Oricum, copiii au fost scoși din acel mediu nociv, acum sunt în afara oricărui pericol și vor beneficia de toate serviciile noastre”, ne-a declarat Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

La rândul lor, polițiștii au declanșat cercetări în acest caz clasic de violență domestică. În momentul în care a fost chestionat de anchetatori ce anume l-a împins să-și bată copilul cu atâta sălbăticie, individul a replicat senin că minorul nu este ascultător. Iar în momentul în care echipele celor de la Protecția Copilului au descins la domiciliul familiei respective pentru a lua copiii, cei doi părinți erau atât de ”afumați” încât nu au fost în stare să schițeze vreun gest de împotrivire.

”Noi am fost sesizați pe 22 ianuarie că un băiat de nouă ani a fost lovit de unul dintre părinți. Din primele cercetări efectuate a reieșit că minorul a fost agresat de tatăl său, care l-a lovit peste față și peste corp pe motiv că nu îl ascultă. A fost deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie”, ne-a declarat agentul principal Loredana David, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

de Răzvan CĂLIN Un băiețel de numai nouă ani din comuna Ibănești a ajuns la școală plin de vânătăi și răni pe față. Minorul le-a povestit cadrelor didactice că tatăl său este cel care i-a administrat această ”corecție” sălbatică. Băiatul, dar și fratele său mai mic, au fost preluați de DGASPC Vaslui. Amândoi sunt în stare de șoc și se roagă de cei de la Protecția Copilului să nu îi retrimită acasă pentru că le este teamă de tatăl lor. Caz înfiorător petrecut la sfârșitul săptămânii trecute într-un sat din comuna Ibănești: un băiat în vârstă de numai nouă ani…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: