Home » Administratie » Facilități fiscale pentru persoanele defavorizate social

Facilități fiscale pentru persoanele defavorizate social

de Marian MOCANU

Părinții copiilor cu handicap grav sau accentuat, ori cu gradul I de invaliditate sunt scutiți de plata impozitului pe clădiri, teren și pentru autoturism. În ceea ce privește beneficiarii venitului minim garantat, se exceptează alocațiile de stat primite de copii la stabilirea veniturilor lunare nete realizate de familie.

O serie de modificări legislative promovate la sfârșitul anului trecut vor veni în ajutorul persoanelor defavorizate social. O astfel de prevedere vine în ajutorul familiilor care au în întreținere copii și beneficiază de ajutor social, alocație pentru susținerea familiei sau ajutoare de încălzire. În primul rând, plata acestor ajutoare sociale nu vor mai fi condiționate de plata, la începutul anului, a impozitelor și taxelor locale pentru bunurile avute în proprietate, ca până acum. Până anul trecut, neplata acestor dări la bugetul local conducea automat la suspendarea dreptului de a primi ajutoare sociale. Mai mult, conform OUG 25/2015, la stabilirea veniturilor nete lunare realizate de familie se va excepta, în integralitate, alocația de stat pentru copii. Aceste venituri nete lunare realizate stau la baza acordării mai multor prestații sociale, astfel încât, prin exceptarea alocațiilor, mai multe persoane sau familii vor putea fi beneficiari de ajutor social, alocație pentru susținerea familiei sau ajutoare de încălzire.

Anul trecut, la nivelul județului Vaslui, erau în plată 10.523 familii și persoane singure care beneficiau de venit minim garantat, alte 13.974 familii primind alocații pentru susținerea familiilor pentru minorii care frecventau cursurile instituțiilor de învățământ. În plus, pentru luna decembrie 2015 au fost aprobate peste 14.500 cereri pentru ajutoare de încălzire.

Părinții copiilor cu handicap grav sau accentuat, precum și cei cu gradul I de invaliditate, sau persoanele care-i au în întreținere, beneficiază, începând din acest an, de scutirea impozitului pe clădire, pe teren sau pentru autoturismul proprietate personală. În cazul vehiculelor, scutirea plății de impozit se face doar a unui singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului. Persoanele îndreptățite să beneficieze de scutirea de plata unor taxe și impozite trebuie să prezinte o cerere însoțită de dosarul copilului cu handicap la serviciul de finanțe publice locale de care aparține.

de Marian MOCANU Părinții copiilor cu handicap grav sau accentuat, ori cu gradul I de invaliditate sunt scutiți de plata impozitului pe clădiri, teren și pentru autoturism. În ceea ce privește beneficiarii venitului minim garantat, se exceptează alocațiile de stat primite de copii la stabilirea veniturilor lunare nete realizate de familie. O serie de modificări legislative promovate la sfârșitul anului trecut vor veni în ajutorul persoanelor defavorizate social. O astfel de prevedere vine în ajutorul familiilor care au în întreținere copii și beneficiază de ajutor social, alocație pentru susținerea familiei sau ajutoare de încălzire. În primul rând, plata acestor ajutoare…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor