Home » Social » Profesoara Oltea Rășcanu Gramaticu se întrece pe ea însăși: a luat cu ”asalt” Iranul

Profesoara Oltea Rășcanu Gramaticu se întrece pe ea însăși: a luat cu ”asalt” Iranul

Duminică, 31 ianuarie, de la ora 11, în sala de conferințe a Primăriei Bârlad, profesoara Oltea Rășcanu Gramaticu îi așteaptă pe toți iubitorii de memorialistică la lansarea celui de-al VIII-lea volum de călătorie al său.

sabia foculuiVolumul <<Sabia focului>>, pe care am avut bucuria să-l văd scos la tipar pe 22 ianuarie, prezintă Iranul, una dintre cele mai mari și întinse țări ale Orientului Mijlociu. Iranul, pe care am avut șansa să-l vizitez, este o putere musulmană nearabă, cu preponderență șiită, deținătoarea unei culturi materiale și spirituale de excepție, de peste trei milenii. Lucrarea cuprinde referiri la cadrul geografic și istoric, la cultura și civilizația acestui stat, la evoluția formelor religioase – de la zoroastrismul antic la islamul medieval, instituit după ocuparea în secolul VII d.H. de către arabi a statului persan. În volum analizez evoluția Iranului în perioada modernă și contemporană, interesul marilor puteri pentru această zonă a Golfului și pentru petrolul de aici, Iranul fiind a patra putere petrolieră din lume. Un accent deosebit am pus pe personalitățile culturale care au marcat această evoluție de excepție de la Persia Antică la Iranul Contemporan”, a declarat, pentru Est News, scriitoarea Oltea Rășcanu Gramaticu.

Un capitol din volumul „Sabia focului” este dedicat Emiratelor Arabe Unite și rolului acestora în zona Golfului Persic.

Vor prezenta volumul, alături de autoare, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc si prof. univ. dr. Ioan Agrigoroaie, ambii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și dr. Laurențiu Chiriac, de la Muzeul Județean de Istorie Vaslui. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: