Home » Invatamant » Avocatul Poporului anchetează cazul elevei agresate de la Școala nr. 5 Bârlad!

Avocatul Poporului anchetează cazul elevei agresate de la Școala nr. 5 Bârlad!

de Răzvan CĂLIN

Instituția și-a trimis un reprezentant la Bârlad care a efectuat o primă serie de investigații. Cei de la Avocatul Poporului acuză conducerea școlii și a CJRAE Vaslui că nu au sesizat instituțiile statului despre acest caz și că au încercat să mușamalizeze totul.

Cazul elevei în vârstă de 15 ani de a Școala gimnazială ”Principesa Elena Bibescu” (fosta Școală generală nr. 5) din Bârlad tinde să ia o nouă turnură. Sau, mai bine zis, are toate șansele să devină un caz exemplificativ pentru o mai veche meteahnă de care se fac vinovate mai toate instituțiile statului român: tendința de a mușamaliza, de a ascunde sub preș tot ceea ce este rău, chiar dacă asta nu rezolvă mai deloc problemle, ci dimpotrivă le acutizează.

După cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, în urmă cu circa două săptămâni, eleva de la Școala nr. 5 a depus o plângere la Poliția Bârlad în care îl acuza pe tatăl ei vitreg că o abuzează sexual de aproape un an. Cum era și normal, polițiștii au declanșat o anchetă, pe fir au intrat și cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) care au decis instituționalizarea fetei într-un centru de specialitate din Bârlad – Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat (CPRUCANE). Ancheta încă nu este finalizată, însă, dincolo de întâmplările petrecute, cazul în sine a readus în atenție o mai veche problemă a unora dintre instituțiile statului: dorința de a ascunde toată mizeria sub preș, cu orice preț. Este unul din aspectele care a atras atenția Instituției Avocatului Poporului, care a declanșat la rândul său o anchetă proprie în acest caz. Mai mult, cei de la Avocatul Poporului s-au dovedit a fi cât se poate de tranșanți cu acest caz și nu s-au sfiit să lanseze acuzații destul de dure, însă cât se poate de fundamentate grație verificărilor și informațiilor obținute din teren. Trebuie spus că pe 20 ianuarie, la Bârlad a descins însăși avocata Carla Cozma, consilier –coordonator al Biroului Teritorial Iași al Avocatului Poporului.

carla_cozma”Am avut o discuție inclusiv cu domnul coordonator al CPRUCANE Bârlad și printre altele, mi-au fost puse la dispoziție o serie de documente. Ceea ce este în neregulă în acest caz este că deși minora a povestit consilierului școlar despre problemele care le are, iar acesta la rândul său a înștiințat directorul școlii (Ionel Dumitrașc, n.r.), nimeni nu a sesizat mai departe instituțiile statului abilitate să intervină! Inclusiv cei de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Vaslui au procedat la fel. Aceasta este o încălcare a prevederilor articolului nr. 89 din Legea nr. 272/2004 (republicată) privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Acolo spune foarte clar că orice persoană are obligația să anunțe de îndată orice suspiciune cu privire la un posibil caz de abuz sau agresiune asupra unui minor. Din păcate, partea proastă este că legea nu prevede și o sancțiune împotriva celor care nu își fac datoria”, ne-a declarat Carla Cozma.

Eleva, anchetată în fața clasei!

Într-adevăr, atât directorul școlii din Bârlad, cât și șefa CJRAE Vaslui, Daniela Laic, au considerat că nu merită osteneală să mai ”deranjeze” instituțiile statului (gen Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui sau Poliția) pe motiv că minora nu ar fi de încredere și că ceea ce spune nu este adevărat. În octombrie anul trecut, după ce fata s-a plâns prima dată consilierului școlar, conducerea școlii a decis să facă o anchetă proprie în acest caz. Lucru care iarăși, susțin cei de la Avocatul Poporului, nu este normal și nici legal. Și asta pentru că, minora a fost confruntată cu părinții săi chiar în fața clasei, de față cu toți colegii săi.

avocatul_poporului”Sincer, nu mi-aș fi imaginat că în aceste vremuri și la nivelul de educație pe care pretindem că-l avem, ne putem comporta de o manieră demnă de Evul Mediu. Nu se face așa ceva în condițiile în care peste tot se vorbește că este interzisă expunerea de o asemenea factură a unui copil. Există riscul, în primul rând, de a atrage oprobiul public asupra acelui copil. Am citit și eu toate acestea în raportul consilierului școlar care a relatat totul pas cu pas. Intuiesc că s-a încercat mușamalizarea acestui caz și nu s-a acordat credibilitate acestui copil”, ne-a mai precizat Carla Cozma.

Cei de la Avocatul Poporului susțin că minora nu trebuia anchetată de o asemenea manieră publică și că totul trebuia lăsat pe seama instituțiilor statului abilitate să intervină în astfel de cazuri. E lesne de înțeles de ce la vremea respectivă eleva a retractat totul.

”Vom solicita Inspectoratului Școlar al Județului (ISJ) Vaslui să ne spună dacă a demarat o anchetă în acest caz și dacă a aflat care au fost motivele pentru care acest caz nu a fost sesizat poliției și celor de la DGASPC încă de la prima mărturisire a copilei. În același timp, vom face o recomandare Ministerului Educației și Cercetării să transmită o adresă tuturor inspectoratelor școlare prin care să se consemneze în fișa postului obligația de a sesiza instituțiile statului în cazuri similare. În momentul în care un cadru didactic sau un consilier școlar află sau are suspiciuni cu privire la un posibil abuz asupra unui copil, să fie obligat să anunțe imediat organele statului!”, ne-a mai spus Carla Cozma.

Șefa ISJ Vaslui a dispus o anchetă!

La rândul său, Ionel Dumitrașc, directorul Școlii ”Principesa Elena Bibescu” Bârlad, ne-a declarat că, totuși, s-a procedat legal și că nu s-a urmărit decât interesul copilului: ”Vă mărturisesc că grija noastră principală a fost să securizăm această elevă. Am discutat cu ea în repetate rânduri, am vrut să vedem dacă putem să o ajutăm cu ceva, dacă ISJ_placintașcoala poate face ceva pentru ea. Am stat de vorbă chiar și cu părinții ei. Dar, acum nu putem face altceva decât să lăsăm instituțiile statului să-și facă datoria”.

Ne-am fi dorit și un punct de vedere din partea Danielei Laic, directorul CJRAE Vaslui, însă aceasta nu a fost de găsit. În schimb, Gabriela Plăcintă, șefa ISJ Vaslui, ne-a declarat că a dispus o anchetă în acest caz și că a trimis la fața locului două echipe de investigatori: ”O echipă este formată din doi psihologi și un asistent social de la CJRAE Vaslui, iar din cealaltă fac parte inspectori școlari. Vrem la rândul nostru să vedem exact ce s-a întâmplat cu adevărat. Nu mai contează dacă minora este credibilă sau nu, pentru că oricum ar fi e clar că sunt niște probleme, altfel n-ar fi procedat copila așa, de o asemenea manieră. Dacă e adevărat sau nu ce spune ea, asta organele statului vor stabili. Dar, ceva se întâmplă cu ea, chiar dacă a inventat niște scenarii fictive. Oricum, este un caz destul de delicat pe care îl vom monitoriza cu mare atenție”.

Cât privește ancheta celor de la Poliție și DGASPC Vaslui, s-ar părea că ipoteza abuzului sexual nu stă în picioare. Însă, ar exista destule dovezi despre un abuz fizic la care minora a fost supusă chiar de propria sa mamă. Toate aceste aspecte vor fi elucidate pe parcursul anchetei.

de Răzvan CĂLIN Instituția și-a trimis un reprezentant la Bârlad care a efectuat o primă serie de investigații. Cei de la Avocatul Poporului acuză conducerea școlii și a CJRAE Vaslui că nu au sesizat instituțiile statului despre acest caz și că au încercat să mușamalizeze totul. Cazul elevei în vârstă de 15 ani de a Școala gimnazială ”Principesa Elena Bibescu” (fosta Școală generală nr. 5) din Bârlad tinde să ia o nouă turnură. Sau, mai bine zis, are toate șansele să devină un caz exemplificativ pentru o mai veche meteahnă de care se fac vinovate mai toate instituțiile statului român:…

Review Overview

User Rating: 2.3 ( 1 votes)

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: