Home » National » Ce a descoperit Asociația pentru Protecția Consumatorilor după ce a verificat șampoanele pentru copii: 80% au această problemă

Ce a descoperit Asociația pentru Protecția Consumatorilor după ce a verificat șampoanele pentru copii: 80% au această problemă

80% dintre șampoanele destinate bebelușilor și copiilor pot provoca alergii, potrivit celui mai recent studiu al Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România (APC). De asemenea, doar 13% dintre produsele analizate sunt, într-adevăr pentru îngrijirea bebelușilor, în timp ce pentru 16% dintre ele producătorii nu recomandă utilizarea în cazul copiilor sub 3 ani. Majoritatea acestor produse conține parabeni și parfumuri sau arome sintetice, substanțe care pot crește riscul de îmbolnăvire cu cancer sau diabet de tip 2.

Medicii pediatri, dar și unii producători, recomandă ca produsele pentru copii și bebeluși să nu conțină alcool, parabeni, alergeni, săpun sau parfum și că autoritățile ar trebui să realizeze controale și testări în cazul acestor produse.

„Șampoanele pentru bebeluși și copii ar trebui tratate cu cea mai mare grijă, în special de către autorități, care ar trebui să realizeze controale periodice și testări. Având în vedere compoziția chimică a unor șampoane, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori”, a declarat Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Totuși, în urma analizelor efectuate de APC pe 55 de produse pentru îngrijirea copiilor și bebelușilor, s-a demonstrat că doar 20% dintre acestea sunt hipoalergenice, restul de 80% reprezentând un risc pentru micuți. Mai mult, doar 13% dintre produse sunt într-adevăr recomandate pentru utilizarea pe pielea bebelușilor, dar doar 16% dintre producători precizează riscul folosirii acestor produse la copii sub vârsta de 3 ani. De asemenea, aproximativ 5 din 10 produse au formula „fără lacrimi” și doar 2 produse din 10 au un PH neutru.

În ceea ce privește parabenii, cei mai utilizați conservanți în industria cosmetică, 62% dintre produsele pentru copii și bebeluși conțin astfel de substanțe. Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că pe lângă reacțiile alergice și iritații ale pielii, acești parabeni se întâlnesc în țesuturile tumorale ale femeilor care se confruntă cu cancerul mamar. Așadar, absorbția lor în organism și acumularea în timp pot cauza cancer.

În cazul parfumurilor și aromelor sintetice, doar 2% dintre produsele destinate copiilor și bebelușilor sunt lipsite de aceste substanțe. Restul de 88% pot avea peste 200 de astfel de ingrediente în compoziția lor, adică mari cantități de toxine și chimicale care nu sunt nici măcar afișate pe etichetă. Parfumurile sintetice conțin substațe care pătrund foarte rapid în piele și cresc riscul dezvoltării diabetului de tip 2. Același parfum din produsele de îngrijire poate provoca iritații, dermatite și chiar migrene, amețeli sau tuse.

53% dintre produsele pentru îngrijirea copiilor și bebelușilor care au fost analizate au menționat pe etichetă termenul de valabilitate. În celelalte cazuri, eticheta conține doar pictograma care arată timpul de folosire a șamponului după deschidere – 12 luni, 6 luni, 18 luni sau 9 luni. Cele mai multe dintre produse, 55% se încadrează în prima categorie.

Având în vedere că produsele cosmetice pot provoca reacții adverse grave, experții recomandă ca depozitarea lor să se facă în anumite condiții, adică la temperaturi sub 22-24 de grade și ferite de umezeală sau lumina soarelui. De asemenea, ambalajul nu trebuie lăsat deschis mai mult decât este necesar pentru a utiliza produsul. În caz contrar, există riscul acumulării de praf și bacterii.

În România, cele mai multe dintre produsele destinate îngrijirii copiilor și bebelușilor provin din Germania (24%), urmate de cele din Italia și Franța. În 6% dintre cazurile analizate nu este specificată țara producătoare, ci se menționează că produsul este fabricat în Uniunea Europeană.

Rezultatele studiului „S.O.S – produsele cosmetice și de îngrijire personală”, au fost făcute publice de reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România, după ce experții au analizat etichetele a 55 de tipuri de produse pentru copii și bebeluși.

Analizând declarațiile și pictogramele de pe ambalajele produselor, au reieșit următoarele:

  • 55% dintre produsele analizate NU au formula fără lacrimi;
  • 62% au parabeni;
  • 75% au în compoziție coloranți sintetici;
  • 78% NU au un PH neutru;
  • 80% sunt hipoalergenice;
  • 85% au săpun;
  • 87% au SLES;
  • 89% au alcool;
  • 95% au PEG -uri;
  • 95% au sulfați;
  • 95%  au alcali;
  • 96% au ftalați;
  • 98% NU sunt testate pentru nichel, crom și cobalt;
  • 98% au arome sintetice;
  • 98%  au parfum;
  • 98% au silicon;
  • 98% au dioxan;
  • 98%  au fenoxietalon;

Sursa: gandul.info

80% dintre șampoanele destinate bebelușilor și copiilor pot provoca alergii, potrivit celui mai recent studiu al Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România (APC). De asemenea, doar 13% dintre produsele analizate sunt, într-adevăr pentru îngrijirea bebelușilor, în timp ce pentru 16% dintre ele producătorii nu recomandă utilizarea în cazul copiilor sub 3 ani. Majoritatea acestor produse conține parabeni și parfumuri sau arome sintetice, substanțe care pot crește riscul de îmbolnăvire cu cancer sau diabet de tip 2. Medicii pediatri, dar și unii producători, recomandă ca produsele pentru copii și bebeluși să nu conțină alcool, parabeni, alergeni, săpun sau parfum și că…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: