Home » Social » Gioconda, găzduită de Muzeul „Vasile Pârvan”

Gioconda, găzduită de Muzeul „Vasile Pârvan”

Cu alura-i inconfundabilă, Gioconda (Mona Lisa) ne privește, cum numai ea o poate face, din panourile publicitare aflate la intrarea în municipiul Bârlad și ne invită s-o vedem de aproape la Muzeul „Vasile Pârvan”.

poza gioconda panou intrare orasDe câteva zeci de ani, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad se află în posesia unei lucrări cu titlul „Gioconda”. Nu este creația lui Leonardo Da Vinci, de la 1506, ci a pictorului român Corneliu Baba, realizată în 1976.

Lucrarea maestrului Corneliu Baba provine din colecția filantropului bârlădean dr. Constantin Teodorescu, pe care a donat-o cu câteva zeci de ani în urmă muzeului bârlădean”, a declarat Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”.

Lucrarea a fost achiziționată de dr. Teodorescu direct din atelierul maestrului Baba, din București. Artistul i-a făcut doctorului Teodorescu, cu care se înțelegea foarte bine, chiar un portret.

Așa cum despre adevăratul model al lui Da Vinci nu se știe exact dacă a fost bărbat, femeie, sau dacă este vorba despre un autoportret, nici despre sursa de inspirație a lui Baba nu se știu prea multe. Unii cred că soția sau fiica au fost modelele care l-au inspirat, alții presupun că ar fi vorba despre Elena Ceaușescu, deși Baba a fost un pictor care nu a răspuns comenzilor dictatoriale din acea vreme. Cert este că Muzeul „Vasile Pârvan” se află în posesia unui tablou intitulat „Gioconda”, din alte câteva cu același nume pe care le-a pictat Corneliu Baba, în unele surprinzând și poziția mânilor. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: