Home » Administratie » Scandal pe cinematograf

Scandal pe cinematograf

de Marian MOCANU

Consilierii locali vasluieni au votat ieri pentru preluarea de la RADEF – România Film a cinematografului Independența, în vederea reabilitării spațiului și redarea obiectivului cu obiectul de activitate de dinainte, cel de difuzare a filmelor. Asta în ciuda faptului că municipalitatea era împotriva preluării acestui obiectiv, conștientă fiind nu doar de costurile mari pe care le presupune reabilitarea unui spațiu aflat de ani buni în paragină, dar și de slaba adresabilitate către vasluieni. Mai mult, unii consilieri din opoziție, ar fi dorit preluarea de către municipalitate a ambelor cinematografe, Independența și Modern, în ideea că ”vom vedea noi ce facem cu ele”.

sedinta CL 28.01 (3)Chemați să respingă protocolul de predare, de către RADEF – România Film, a celor două cinematografe din Vaslui, Independența și Modern către Consiliul local Vaslui, consilierii vasluieni au căzut pradă nostalgiei, votând împotriva dorinței municipalității. După mai multe discuții, în ședința de ieri a Consiliului local s-a votat pentru preluarea de municipalitate a cinematografului Independența, urmând ca în următorii patru ani acesta să redevină funcțional. Consilieri din opoziție ar fi dorit preluarea ambelor cinematografe, în ciuda faptului că sunt într-o stare avansată de degradare și, cel puțin în cazul „Modernului”, costurile de reabilitare sunt extraordinar de mari.

Trebuie spus că, de mai bine de 20 de ani, cele două obiective nu mai au avut nici o activitate, acolo găsindu-și sălaș boschetarii din Vaslui. Cinematografele, care cândva, înainte de Revoluție lucrau cu casa închisă, au ajuns un adevărat pericol public, nu doar prin mirosul pestilențial din interior, dar și prin faptul că, în mai multe rânduri, acolo s-au produs incendii provocate de oamenii străzii. Începând din 2008, conform unor reglementări legale în vigoare, RADEF – România Film a încercat să convingă Primăria Vaslui să preia cele două spații în administrare. Conform legii, în timp de patru ani, primăria ar fi trebuit să se preocupe de reabilitarea și darea în funcțiune a celor două obiective, cu obligativitatea păstrării domeniului de activitate, proiecția de filme, pe o perioadă de 15 ani. În caz contrar, cu toate investițiile făcute, cele două cinematografe ar fi revenit domeniului public de stat, în administrarea RADEF. Adică a celora care mai bine de 20 de ani nu au mișcat un deget pentru conservarea acestui patrimoniu situat în centrul municipiului Vaslui. Cu toate că Vasluiul era singura reședință de județ unde nu exista nici un teatru sau cinematograf, primăria a refuzat, pe bună dreptate, dat fiind starea de degradare, preluarea celor două obiective. În consecință, RADEF a cerut, în octombrie anul trecut, ca refuzul preluării cinematografelor să fie stipulat prin hotărâre de Consiliul Local.

sedinta CL 28.01 (1)Cu toate că municipalitatea ar fi dorit respingerea protocolului cu RADEF, consilierii locali au fost de altă părere. În comisiile de specialitate, fără excepție, consilierii locali și-au exprimat dorința preluării unuia dintre cinematografe, în vederea reabilitării și redării acestuia în circuitul cultural al municipiului Vaslui. Este vorba de cinematograful Independența, care, pe lângă faptul că este cel mai nou, are și avantajul de a face corp comun cu un bloc de locuințe, ceea ce ar obliga municipalitatea să ia măsuri pentru conservarea lui. Mai mult, unii consilieri locali ar fi dorit să fie preluate ambele cinematografe, urmând ca, pentru început, să fie reabilitat unul dintre ele, iar celălalt, dacă se va putea – bine, dacă nu, va fi returnat RADEF.

„Ambele obiective sunt în zonă centrală și fac parte din patrimoniul municipiului Vaslui. Normal ar fim fost să ni se propună preluarea în administrare a celor două obiective demult părăsite, fără a ni se impune condiții, cum ar fi să le folosim timp de 15 ani pentru prezentarea de filme. Din punct de vedere a construcției, cele două locații nu sunt prevăzute cu scenă, astfel încât, în afara de prezentarea de filme, nu se poate face nimic altceva. Credeți că vom putea utiliza eficient cele două spații, conform resurselor financiare pe care le vom utiliza pentru reabilitarea lor?”, i-a întrebat primarul Vasile Pavăl pe consilierii locali. În ciuda părerii avizate a acestuia, consilierii locali PSD au ținut cont mai degrabă de patriotismul local decât de utilitatea economică, astfel că, în proporție covârșitoare, cu 17 voturi pentru și trei împotrivă, au votat pentru preluarea, de către Consiliul Local a cinematografului Independența. Voturile împotrivă au fost expirmate de consilieri din opoziție, care ar fi dorit preluarea ambelor cinematografe!

Pe când un obiectiv nou în Vaslui?

primar vasile paval sedinta clDezamăgit de vot, primarul Vasile Pavăl ne-a declarat: „De când sunt primar m-am ocupat doar de reparații fără să am posibilitatea să construiesc un obiectiv nou în Vaslui. Am reparat cele două piețe, Traian și Piața Centrală, am reparat străzile și Centrul Civic, am reparat Teatrul de vară, școlile, grădinițele, am reabilitat parcurile și spațiile verzi, iar acum reparăm fosta Casă a Armatei, viitoarea Casă a Artelor. Credeam că am scăpat și vom începe să facem ceva nou în municipiul Vaslui, însă acum va trebui să reparăm și cinematograful, lucrare care, în mod sigur, va «înghiți» mulți bani. Mai degrabă, preluam Casa de Cultură «Constantin Tănase», emblemă a Vasluiului, decât să cheltuim bani pe o investiție despre care nu știu ce succes va avea în rândul populației. Sunt curios, peste patru ani, la finalizarea investiției și atunci când se va vedea ce adresabilitate va avea în rândul populației, în special celei tinere, ce vor avea de spus consilierii care acum au cerut preluarea cinematografului!”.

După aprobarea hotărârii de preluare a cinematografului Independența de către Consiliul Local Vaslui și până la darea în folosință a acestuia, va trece multă vreme. În primul rând, va trebui încheiat protocolul de predare primire cu RADEF, apoi făcută o expertiză care să stabilească valoarea obiectivului și costurile de reabilitare, abia ulterior putând începe, prin alocarea de bani de la bugetul local sau accesarea de proiecte europene, reabilitarea efectivă a acestui cinematograf. După cele mai modeste estimări, abia peste trei ani, la cinematograful Independența se va relua proiecția de filme.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: