Home » Administratie » Transparență zero!

Transparență zero!

De la an la an, accesul presei la informații privind starea de sănătate a populației este tot mai dificil, în cazul nostru fiind vorba de sănătatea locuitorilor județului Vaslui.

Orice informație în legătură cu starea de sănătate a populației și evoluția factorilor de risc nu se va mai putea obține așa de ușor ca până acum. Va trebui făcută o adresă către Direcția de Sănătate Puiblică (DSP) Vaslui, care, la rândul său, va transmite mai departe către Ministerul Sănătății solicitarea făcută de organele de presă. Aceasta este ultima notă transmisă redacțiilor de DSP Vaslui, pe 26 ianuarie, prin care informează că numai cu acordul Ministerului Sănătății se vor mai furniza informații în legătură cu starea de sănătate a populației. În acest fel, cititorii noștri nu vor primi informațiile de interes public decât cu o întârziere care poate ajunge și la 30 de zile, sau chiar mai mult.

Această dispoziție, venită probabil de la Ministerul Sănătății, îi degrevează pe cei de la DSP de o sarcină în plus. Mai mult de griji decât de sarcină, pentru că dacă ar fi să ne luăm după comunicatele fade și lipsite, de cele mai multe ori, de conținut, DSP a mimat doar o deschidere către presă.

Poate n-ar fi lipsit de interes să transmitem pe e-mail Ministerului Sănătății ultimele comunicate „pline de informații” și „utile” pentru populație. În celebrele comunicate, populația era informată despre ce trebuie să facă dacă temperaturile scad sub -10 grade sau cresc peste 40 de grade. Orice om normal știe că iarna trebuie să-și pună caciulă, fular și mănuși iar vara trebuie să bea lichide în cantități mai mari și să nu iasă cu capul descoperit în bătaia soarelui. Mai important ar fi dacă DSP ar fi explicat în comunicate, cu subiect și predicat, de ce un cardiac nu trebuie să iasă afară pe timp de ger și la ce riscuri se expune. Ar fi fost o abordare corectă și eficientă a informării populației. Senzația pe care o lasă lacunarele comunicate este că DSP dorește, de fapt, bifarea activității de relaționare cu presa și atât. Calitatea relaționării și informării nu mai contează.

În speranța că adresa primită de la DSP este o glumă, așteptăm cu interes informații de care populația are nevoie. (Mihaela NICULESCU)

De la an la an, accesul presei la informații privind starea de sănătate a populației este tot mai dificil, în cazul nostru fiind vorba de sănătatea locuitorilor județului Vaslui. Orice informație în legătură cu starea de sănătate a populației și evoluția factorilor de risc nu se va mai putea obține așa de ușor ca până acum. Va trebui făcută o adresă către Direcția de Sănătate Puiblică (DSP) Vaslui, care, la rândul său, va transmite mai departe către Ministerul Sănătății solicitarea făcută de organele de presă. Aceasta este ultima notă transmisă redacțiilor de DSP Vaslui, pe 26 ianuarie, prin care informează…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: