Home » Administratie » Zeci de hectare de viță de vie și pomi fructiferi, afectate de ger
Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui

Zeci de hectare de viță de vie și pomi fructiferi, afectate de ger

Gerurile prelungite din luna ianuarie au produs daune însemnate în plantațiile pomicole și viticole din județ. Nu au scăpat neatinse de temperaturile care au coborât și la -20 de grade Celsius nici culturile de cereale păioase care, în unele părți ale județului, au fost dezgolite de viscolul din urmă cu două săptămâni.

Potrivit reprezentanților Direcției Agricole a Județului (DAJ) Vaslui, suprafețele însămânțate cu grâu au suferit mai puțin față de cele cultivate cu rapiță. Specialiștii vasluieni așteaptă cu nerăbdare sosirea primăverii pentru a-și face o idee despre adevăratele pagube produse de gerul extrem. În schimb, există certitudini cu privire la daunele existente în viticultură și pomicultură.

„Am contactat aproape toți producătorii care sunt organizați în exploatații agricole. În urma discuțiilor, am aflat că, în zona Bunești-Averești, sunt afectate 30 de hectare cu viță de vie tânără, aflată în al treilea an de vegetație. De asemenea, la plantațiile pomicole, au fost raportate calamitate în Voinești 48 de hectare de livadă, din care 37 de pruni și 11 de cireși. Dar, și pe aceste domenii de activitate, producătorii au luat probe de ramuri de la pomi și crengi de viță de vie și le-au introdus la temperaturi ridicate pentru a vedea cum se manifestă”, a declarat directorul DAJ Vaslui, Gigel Crudu.

În următoarele două săptămâni, fermieri care dețin livezi vor raporta la Direcția Agricolă rezultatele verificărilor făcute in plantații, atât la pomi fructiferi cât și la vița de vie. Ei speră ca daunele provocate de ger să nu fie foarte mari. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: