Home » Administratie » Pe ce vor cheltui autoritățile Vasluiului 12 milioane de lei în acest an. Iată unde merg banii vasluienilor!

Pe ce vor cheltui autoritățile Vasluiului 12 milioane de lei în acest an. Iată unde merg banii vasluienilor!

de Marian MOCANU

Cu toate că, pentru anul 2016, Primăria municipiului Vaslui va avea venituri estimate la 134 milioane lei, cam la fel de mari ca anul trecut, suma destinată dezvoltării și investițiilor este sensibil mai mică, de doar 12 milioane lei, față de 41 milioane, în 2015. Asta și pentru că ultimele lucrări cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, sunt aproape de finalizare. Cea mai mare parte a banilor, 110 milioane lei, sunt destinați secțiunii de funcționare, inclusiv pentru școlile și grădinițele din municipiu, la care se mai adaugă alte 12 milioane lei, bugetele instituțiilor proprii sau destinate activităților finanțate de la bugetul de stat. Vor începe noi investiții, însă nu de amploarea celor cu care vasluienii au fost obișnuiți în ultimii ani.

Joi, 4 februarie, consilierii municipali vasluieni sunt chemați să aprobe bugetul pentru anul 2016 a municipalității vasluiene. Conform proiectului de buget publicat pe site-ul instituției și care a fost supus dezbaterii publice, autoritățile locale se așteaptă la venituri în valoare totală de 134 milioane lei, adică la fel ca anul trecut.

Din acești bani, 110 milioane lei sunt destinați secțiunii de funcționare, inclusiv pentru cheltuielile aferente desfășurării activității și pentru salariile cadrelor didactice din localitate.

La capitolul asigurări și asistență socială este prevăzută suma de 17 milioane lei, din care 4 milioane lei pentru acordarea de ajutoare sociale, 1,6 milioane pentru alimentele distribuite prin cantina socială, 1,6 milioane lei vor fi cheltuiți pentru asistența socială acordată persoanelor în vârstă, și 8,245 milioane lei pentru asistența socială acordată în caz de boli și invalidități.

În ceea ce privește investițiile și sumele destinate secțiunii de dezvoltare, pentru acest an este prevăzută o sumă sensibil mai mică decât anul trecut. Asta și pentru că ultimele lucrări cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), respectiv în vederea reabilitării rețelei de străzi din partea centrală a orașului, sunt aproape de finalizare. Anul trecut, pentru proiectele din PIDU a fost alocată suma de 29 milioane lei, bani proveniți în cea mai mare parte din fonduri europene, pe când, pentru anul 2016, suma pentru aceste proiecte este de doar 4 milioane lei. În consecință, la secțiunea de dezvoltare a bugetului municipiului Vaslui pentru anul 2016 este prevăzută suma de 12 milioane lei, față de peste 41 milioane lei cât s-a alocat anul trecut. În consecință, investițiile care vor fi începute sau continuate în 2016 nu vor mai fi de amploarea celor cu care au fost obișnuiți vasluienii în ultimii ani.

Pentru reabilitarea și repararea infrastructurii de străzi, vor fi cheltuiți de 3,16 milioane lei. În afara finalizării, la sfârșitul lunii iunie, a proiectului de modernizare a centrului orașului, prevăzut în PIDU, în acest an se vor finaliza alte două proiecte. Este vorba de refacerea îmbrăcăminții rutiere în zona Gară IV și de reabilitarea zonei cuprinsă între străzile Nicolae Bălcescu – Nicolae Iorga – CEC și magazinul central.

De asemenea, vor mai începe lucrările de refacere a asfaltului pe străzile din cartierul 13 Decembrie, dar și un alt proiect, de sistematizare și reabilitare a zonei cuprinse între străzile Costache Negri – Sinagogă și strada Hușului. Este vorba de zona din spatele magazinului ”Diamantul”, inclusiv a parcului din apropiere.

Cele două proiecte au ca termen de finalizare anul 2017. În acest an vor mai demara lucrările de reabilitare a rețelei de apă și canalizare în zona străzii Gheorghe Lazăr, ăi vor fi efectuate documentațiile tehnice pentru amenajarea spațiilor verzi din zona Obor.

În sfârșit, se va fi finalizată închiderea rampei de depozitare a deșeurilor menajere de la Paiu. Tot la capitolul finalizări intră și minisala de sport de la Centrul de zi pentru copii școlari „Gheorghe Racoviță”, dar și clădirea noii centrale termice de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”.

Municipalitatea va continua construcția de case sociale și va întocmi documentația pentru alimentarea cu apă potabilă și pentru canalizare în zona respectivă.

Lista de investiții din acest an aduce o veste bună și pentru tinerii vasluieni: începe construirea unei piste de skateboard și role. Va costa 935.000 lei și va fi finalizată în vara lui 2017.

La capitolul noi investiții intră și demararea construcției noului Bazar și a Târgului auto, obiective pentru care va fi alocată în acest an suma de 1,88 milioane lei, urmând ca în următorii doi ani să se aloce suma totală de 20 milioane lei. Termenul de finalizarea Bazarului este sfârșitul anului 2018, construcția acestuia fiind făcută aproape exclusiv din fondurile proprii ale primăriei.

Acestea sunt obiectivele de investiții cele mai importante pe anul 2016. Până joi, când proiectul de buget va intra în dezbaterea Consiliului Local, cetățenii Vasluiului au posibilitatea de a face noi propuneri.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: