Home » Administratie » Campania electorală face minuni – Tărăboiul făcut de PRU Bârlad pe seama taxelor pentru baruri a avut efect: autoritățile locale au anunțat că vor fi micșorate

Campania electorală face minuni – Tărăboiul făcut de PRU Bârlad pe seama taxelor pentru baruri a avut efect: autoritățile locale au anunțat că vor fi micșorate

de Răzvan CĂLIN

Misiune grea pentru pesediștii din fruntea Primăriei Bârlad, pe care fiecare săptămână care vine îi pune în situația de le da public satisfacție opozanților politici. După ce săptămâna trecută, edilii bârlădeni au fost forțați să anunțe reducerea la jumătate a abonamentelor de transport pentru elevi, după ce ex-consilierul Daniel Buzamăt și actualul consilier Dumitru Boroș au depus un proiect de hotărâre în acest sens, iată că săptămâna aceasta istoria se repetă. După tărăboiul pe care reprezentanții PRU l-au făcut în legătură cu taxa anuală pe care proprietarii de baruri și restaurante trebuie să o plătească la bugetul local pentru vizarea autorizațiilor de funcționare, viceprimarul Dorin Apostu a organizat repejor o conferință de presă în care au anunțat că taxele vor fi micșorate.

În conferința de presă, susținută ieri dimineață, a fost prezent și  Constantin Ciobanu, directorul Primăriei Bârlad. Cei doi au adus câteva lămuriri pe marginea acestui subiect extrem de discutat în ultimul timp. Cel mai important este că taxa anuală de vizare a autorizației de funcționare a fost majorată, însă nu la valorile vehiculate în ultimul timp. Concret, proprietarii de astfel de localuri vor plăti de acum înainte 8 lei/mp/an. Spre exemplu, pentru un bar ce are o suprafață de 100 de metri pătrați, se va achita o taxă anuală de 800 de lei.

”Toate aceste majorări de taxe s-au operat în baza recentelor modificări aduse Codului Fiscal. Conform acestora, barurile și restaurantele care au o suprafață de până în 500 de mp (inclusiv) trebuie să achite o taxă anuală de maxim 4.000 de lei. În cazul localurilor cu o suprafață mai mare de 500 mp, taxa este cuprinsă între minim 4.000 de lei și maxim 8.000 de lei. În aceste condiții, pentru a nu-i dezavantaja nici pe cei care au localuri cu o suprafață foarte mica, dar nici pe cei care au restaurant sau baruri cu suprafață mai mare de 500 mp, am decis să fixăm taxa anuală la 8 lei/mp/an”, a declarat Ciobanu, directorul economic al Primăriei Bârlad.

Viceprimarul Bârladului, Dorin Apostu, a precizat că, initial, nu s-a putut clarifica acest subiect deoarece modificările aduse Codului Fiscal în septembrie 2015 au fost urmate de normele metodologice de aplicare emise abia pe 13 ianuarie 2016. Abia în urmă cu circa două săptămâni, edilii bârlădeni au știut cum trebuie să procedeze și, mai ales, dacă au libertatea de a ”jongla” între minimul și maximul prevăzut de lege.

”Până acum, după cum se știe, calculul acestei taxe se făcea în funcție de numărul de scaune pe care îl avea barul sau restaurantul respective. Acum, modificările aduse Codului Fiscal au eliminate această modalitate de calcul și au introdus taxa pe metrul pătrat. Ținând cont că acum avem la dispoziție și normele de aplicare, atunci am știut exact cum trebuie să acționăm”, a spus viceprimarul Apostu.

Modificările aduse taxei anuale pentru vizarea autorizației de funcționare a barurilor și restaurantelor au făcut obiectul unui nou proiect de hotărâre ce a fost aprobat ieri, 1 februarie, în cadrul unei ședințe de îndată a Consiliului Local Bârlad.

Prin urmare, proprietarii de baruri și restaurant vor putea achita această taxă oricând doresc pe parcursul acestui an. Sau mai bine zis atunci când le expiră viza autorizației de funcționare sau solicit acest document pentru prima data, în cazul localurilor ce urmează a fi înființate. Taxa nu se poate achita în rate, ci se plătește o singură dată, suma integrală. Până în prezent, la Bârlad taxa pentru barurile de mici dimensiuni era de maxim 700 de lei pe an, iar în cazul restaurantelor aceasta nu depășea 2.000 de lei anual.

de Răzvan CĂLIN Misiune grea pentru pesediștii din fruntea Primăriei Bârlad, pe care fiecare săptămână care vine îi pune în situația de le da public satisfacție opozanților politici. După ce săptămâna trecută, edilii bârlădeni au fost forțați să anunțe reducerea la jumătate a abonamentelor de transport pentru elevi, după ce ex-consilierul Daniel Buzamăt și actualul consilier Dumitru Boroș au depus un proiect de hotărâre în acest sens, iată că săptămâna aceasta istoria se repetă. După tărăboiul pe care reprezentanții PRU l-au făcut în legătură cu taxa anuală pe care proprietarii de baruri și restaurante trebuie să o plătească la bugetul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: