Home » Social » Actrița Dana Tomiță a plecat la stele…

Actrița Dana Tomiță a plecat la stele…

Dana Tomiță, una dintre cele mai talentate actrițe care au jucat la Teatrul „Victor Ion Popa” din Bârlad, a încetat din viață, la vârsta de doar 67 de ani. A murit discret, fără să fi spus cuiva că este suferindă. După 34 de ani de carieră strălucită la Bârlad, Dana Tomiță s-a retras, în 2005, la Iași, orașul său natal. Tot aici, va fi înmormântată astăzi, la ora 13, în cimitirul „Eternitatea”.

Dana Tomiță și-a dedicat întreaga viață carierei, recunoscând că, din păcate, și-a neglijat viața personală dăruindu-se în totalitate teatrului. Cochetă, cu ochi de căprioară, o actriță cu prestanță, frumoasă și foarte talentată, a susținut roluri grele pe scena teatrului din Bârlad. A jucat rolul Ioanei în „Surorile Boga”, de Horia Lovinescu, Lady Milford în „Intrigă și iubire” de Friedrich Schiller, doamna Lulu în „Dudul lui Traian” de Victor Ion Popa, Maria în „Neînțelegerea” de Camus, regina în „Ioana, principesa Burgundiei” de Gombrowicz, sau mama, în „Celestina” de Fernando de Rojas (ultimul rol pe scena teatrului bârlădean).

Dana Tomiță a urmat la Iași Școala Populară de Artă, unde l-a avut profesor pe regizorul Tiberiu Penția. La propunerea acestuia, participă în 1971 la un concurs pentru angajarea la Teatrul „Victor Ion Popa”. Este cooptată în trupa teatrului bârlădean, pe care l-a slujit cu devotament 34 de ani și pe scena căruia a interpretat 80 de roluri.

Mi-aduc aminte de momentul debutului meu la Bârlad. Primul meu rol jucat în Teatrul <<Victor Ion Popa>> a fost în <<Moscheta>>, în 1981. Atât eu cât și Adi Cărăuleanu am avut-o parteneră de scenă pe Dana Tomiță. A fost un partener de scenă foarte bun, o actriță serioasă și muncitoare. Își construia personajele cu atenție, fie că erau roluri secundare sau principale. Și a avut roluri mari pe care le-a jucat”, a declarat Marcel Anghel, directorul Teatrului „Victor Ion Popa”.

O vor conduce pe ultimul drum pe fosta lor colegă și câțiva actori ai teatrului bârlădean, care au avut-o alături pe scenă până în 2005. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: