Home » National » FED CUP: România a ratat calificarea în semifinale, 2-3 cu Cehia. George Cosac: „Este o înfrângere cât o victorie. Am avut patru meciuri de simplu extraordinare”

FED CUP: România a ratat calificarea în semifinale, 2-3 cu Cehia. George Cosac: „Este o înfrângere cât o victorie. Am avut patru meciuri de simplu extraordinare”

România a pierdut cu 2-3 în fața Cehiei, în sferturile de finală ale Grupei Mondiale din Fed Cup, după ce perechea Andreea Mitu – Raluca Olaru a fost învinsă duminică, în meciul de dublu, scor 2-6, 3-6, de perechea Karolina Pliskova – Barbora Strycova. 

După ce Simona Halep a câștigat primul meci al zilei, scor 6-4, 3-6, 6-3, cu Petra Kvitova (9 WTA), România a ratat, duminică, accederea în semifinalele Fed Cup.

Pentru echipa României, cele două puncte au fost aduse de Monica Niculescu (37 WTA), sâmbătă, și Simona Halep (3 WTA), duminică. Karolina Pliskova (13 WTA) a fost jucătoarea decisivă a Cehiei. După a învins-o pe Simona Halep în primul meci, sâmbătă, scor 7-6 (4), 4-6, 2-6, a câștigat și, duminică, împotriva Monicăi Niculescu (6-4, 4-6, 6-3), apoi jucat și în meciul de dublu, unde a obținut pentru Cehia punctul decisiv.

Președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, a declarat, duminică, la finalul partidei pierdute de echipa României în fața Cehiei, în sferturile de finală ale FED Cup, la Cluj, că fanii au avut ce vedea, într-un weekend plin de meciuri echilibrate și tensionate.

„Este o înfrângere cât o victorie. Am avut patru meciuri de simplu extraordinare, de calitate deosebită, în care fetele au dat tot ce au putut. Monica Niculescu a fost într-o zi foarte bună, a arătat mult devotament. Simona Halep – Petra Kvitova a fost un meci pe care îl putem vedea oricând la un Turneu al Campioanelor”, a spus Cosac, pentru Dolce Sport.

Președintele Federației a identificat și o cauză pentru ratarea calificării în semifinale: absența Irinei Begu, indisponibilă din cauza unei accidentări la genunchi. De asemenea, Cosac a subliniat faptul că Andreea Mitu nu este o specialistă a probei de dublu, iar acest aspect a contat mult în ecuația calificării: „Din păcate, nu am avut-o pe Irina Begu, iar Monica n-a putut să joace și la dublu, din cauza unor probleme la braț. Mitu este o jucătoare bună, dar dublul nu este specialitatea ei”, a declarat șeful FRT.

Căpitanul nejucător al echipei României, Alina Tecșor, a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că nu poate să ascundă faptul că este tristă, pentru că naționala României a avut o șansă mare de a ajunge în semifinalele Fed Cup.

„Ceea ce am realizat în fața unei campioane este extraordinar, nu pot să ascund că sunt tristă, am avut o șansă foarte mare să batem Cehia. Pentru prima noastră experiență în grupa mondială sunt mândră de echipa mea. Indiferent de cine a jucat, s-a străduit, am putea să ne bucurăm de ceea ce am realizat, să învățăm din înfrângerea de astăzi și data viitoare să fim mai puternice. Karolina Pliskova este o jucătoare foarte bună și în formă, și-a ridicat nivelul. Cehia este o echipă foarte puternică. (…) O înfrângere ne va motiva pentru mai departe”, a spus Tecșor.

Întrebată de ce are nevoie echipa României ca să rămână în grupa mondială, căpitanul nejucător a răspuns că are nevoie de constanță, de experiența unor meciuri cu echipe precum Cehia, Rusia sau Franța, de un dublu solid și de mai multe combinații posibile de dublu.

„Cred că trebuie mai multă încredere în noi și mai multă răbdare, am mers numai în sus și de multe ori un șut în fund este un pas înainte. Trebuie să ne oprim puțin și să ne adunăm și să vedem cu ce ieșim în aprilie mai departe”, a mai spus Tecșor, care a apreciat că valoarea echipei României este în primele opt din lume.

Jucătoarea Raluca Olaru a declarat la rândul său că a avut emoții mari, simțind din primul moment când a fost convocată că se va ajunge la 2 – 2 la meciuri cu Cehia și că partida decisivă va fi cea de dublu, în care a evoluat.

„Am făcut tot ce am putut să fiu pregătită, la dublu mi-am dorit să câștig, știam că va fi un meci dificil, știam că va fi greu, dar din păcate au fost prea puternice pentru noi”, a spus Olaru, care a precizat că ia în calcul să joace mai multe meciuri de dublu în turnee alături de Andreea Mitu.

Căpitanul nejucător al Cehiei, Petr Pala, a afirmat și el la finalul meciului de dublu că se aștepta la orice rezultat în cadrul întâlnirii cu echipa României din Fed Cup.

„Ne așteptam la orice, orice era posibil, a fost întâlnire strânsă al cărui rezultat s-a decis în ultimul meci. Karolina Pliskova merită totul, a jucat trei meciuri, două de simplu și unul de dublu, a fost foarte puternică”, spus Pala.

Karolina Pliskova a declarat la rândul său că se simte minunat pentru că echipa sa a acces în etapa superioară a Fed Cup și a precizat că nu a contat care dintre jucătoare a adus punctele.

„Ne-am așteptat la meciuri strânse, cel mai ușor a fost cel de dublu. Nu este ceva extraordinar în astfel de turnee că am jucat două meciuri unul după altul. (…) Mă bucur de cum am jucat în cele două meciuri de simplu și în cel de dublu, mă așteptam să fie partide strânse, nu a fost ușor pentru noi. Echipa noastră este puternică pentru că suntem jucătoare din top zece și avem un bun spirit de echipă”, a mai spus Pliskova.

După această înfrângere, România va disputa în luna aprilie un baraj de supraviețuire în Grupa Mondială. Adversara va fi aflată după o tragere la sorți.

În semifinalele Fed Cup, Cehia va evolua împotriva Elveției. Meciurile se vor disputa în perioada 16-17 februarie 2016, în Elveția.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: