Home » Social » Cariera militară, o oportunitate pentru tinerii vasluieni

Cariera militară, o oportunitate pentru tinerii vasluieni

de Marian MOCANU

Tinerii care doresc să îmbrățișeze o carieră militară pot opta pentru continuarea studiilor la unul din cele trei colegii militare din țară. Locurile scoase la concurs sunt disponibile atât pentru elevii care termină gimnaziul sau liceul, dar și pentru absolvenții de studii superioare, care pot ajunge ofițeri urmând cursurile Școlii de Aplicație pentru Logistică „General Constantin Zaharia”, din Chitila. Cei interesați trebuie deja să-și pregătească dosarele, având la dispoziție mai puțin de trei luni.

A început perioada de recrutare a tinerilor care doresc să urmeze cursurile învățământului militar. Și în acest an, prin planurile de învățământ, sunt scoase la concurs locuri în instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar. Elevii clasei a VIII-a pot alege să-și continue studiile la unul din cele trei colegii naționale militare, respectiv Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, sau Colegiul Național Militar „Mihai Viteazu” din Alba Iulia. Fiecare colegiu scoate la concurs câte 100 de locuri pentru băieți și câte 20 de locuri pentru fete. Tot aici sunt disponibile, pentru elevii din ultima clasă de liceu, 539 locuri pentru ofițeri și 407 locuri la categoria maiștri militari. Pentru absolvenții învățământului liceal și postliceal cu profil sanitar sau aflați în ultimul an de studii, cu specializarea Medicină generală, sunt scoase la concurs 47 de locuri, la cursul de formare a subofițerilor sanitari, în cadrul Secției de Instruire și Perfecționare Medico-Militară Focșani, iar pentru absolvenții învățământului vocațional, specializarea Muzică, un număr de 20 de locuri, în cadrul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare București.

Absolvenții învățământului universitar, finalizat cu obținerea diplomei de licență, pot opta pentru parcurgerea cursurilor de formare a ofițerilor, pe filiera indirectă, pentru cele 11 locuri, în cadrul Școlii de Aplicație pentru Logistică „General Constantin Zaharia” din localitatea Chitila, județul Ilfov. Candidații recrutați de Centrul Militar Județean Vaslui vor fi selecționați, prin parcurgerea probelor de selecție, în cadrul Centrului Zonal de selecție și orientare Câmpulung Moldovenesc. Persoanele admise vor susține examen de admitere în cadrul instituțiilor de învățământ pentru care au optat. Termenele limită, până la care cei interesați pot solicita informații și depune dosarele la sediul Biroului Informare-Recrutare din cadrul centrului Militar Județean Vaslui sunt: categoria elevi – colegii naționale militare, 5 aprilie 2016, pentru categoria categoria ofițeri, filiera directă – 29 aprilie, iar pentru categoria maiștri militari, filiera directă, depunerea dosarelor se face până pe data de 17 mai.

Informațiile legate de activitățile specifice de recrutare și pentru punerea la dispoziție a documentelor pentru constituirea dosarelor de candidat, pot fi obținute de la Biroul Informare-Recrutare din cadrul centrului Militar Județean Vaslui, la sediul din Vaslui, str. Decebal nr. 16, clădirea Centrului de afaceri Vaslui, telefon 0235/315.309, sau de la sediul Centrului Militar Județean din Vaslui, str. Constantin Dobrogeanu Gherea, nr. 11.

About Tehno Redactor