Home / World / NATO aprobă crearea unei noi structuri militare pentru Europa de Est, inclusiv pentru România

NATO aprobă crearea unei noi structuri militare pentru Europa de Est, inclusiv pentru România

Alianța Nord-Atlantică a aprobat, miercuri seară, crearea unei noi structuri militare pentru apărarea statelor central și est-europene de amenințările Rusiei, trupe suplimentare urmând să fie staționate cel puțin temporar în România, Bulgaria, Polonia și țările baltice, informează agenția AP. 

Miniștrii Apărării ai statelor NATO, reuniți la Bruxelles, au aprobat crearea unei noi forțe multinaționale pentru protejarea țărilor expuse amenințărilor Rusiei, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

Stoltenberg a precizat că noile contingente vor fi staționate prin rotație în state central și est-europene membre NATO. Componența detaliată a contingentului va fi decisă în primăvară.

“Noua forță va fi multinațională, pentru a transmite clar semnalul că un atac împotriva unui aliat va fi un atac împotriva tuturor aliaților și că întreaga Alianță va riposta”, a declarat Jens Stoltenberg, miercuri seară, conform site-ului agenției Associated Press. 

Potrivit unor surse diplomatice citate de agențiile Reuters și AFP, Alianța Nord-Atlantică ar putea trimite câte 1.000 de militari în România, Bulgaria, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. Noul contingent va fi susținut de forța de reacție rapidă, care are 40.000 de membri, cu mijloace aeriene, navale și unități speciale.

“Prezența NATO în Polonia și în alte state aliate va transmite Rusiei un semnal clar: NATO va răspunde oricărei agresiuni împotriva unui aliat”, a avertizat Stoltenberg.

Miercuri dimineață, Stoltenberg a anunțat că Alianța Nord-Atlantică a decis suplimentarea prezenței militare în zona Mării Negre, inclusiv prin staționarea unor avioane de recunoaștere Awacs în România, Bulgaria și Turcia.

În replică, Ministerul rus de Externe a transmis că Rusia nu reprezintă o amenințare de tip real pentru Alianța Nord-Atlantică, denunțând consolidarea prezenței militare NATO în Europa de Est și avertizând că Moscova intenționează să adopte măsuri simetrice.

Administrația Barack Obama a anunțat săptămâna trecută intenția de a suplimenta substanțial capacitățile militare în state NATO din Europa Centrală și de Est, în scopul contracarării agresivității Rusiei, fonduri destinate acestui plan fiind prevăzute în bugetul din 2017. Președinția Statelor Unite va solicita un buget militar de 3,4 miliarde de dolari destinat Europei de Est în anul 2017, comparativ cu fondurile de 789 de milioane de dolari alocate în prezent. Pentagonul ar urma să utilizeze fondurile pentru suplimentarea capacităților militare – armament greu, vehicule blindate și alte echipamente – în țări membre NATO din Europa Centrală și de Est.

În ultimele luni, Rusia a redus activitățile militare în estul Ucrainei, dar, potrivit Occidentului, menține prezența în această zonă. Nu este clar care va fi reacția Administrației Vladimir Putin la planurile Statelor Unite.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Cel puțin nouă morți și peste 30 de răniți în urma prăbușirii unui pod care lega două insule în Indonezia

Cel puțin nouă persoane au decedat, iar alte peste ...

Decizie oficiala: Landurile germane nu mai vor noi inmatriculari de automobile pe benzina si motorina, incepand cu anul 2030

Landurile germane nu vor sa mai permita noi inmatriculari ...

REFERENDUMUL din Ungaria privind cotele de imigranți, INVALID / Viktor Orban a anunțat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituțional

Biroul Național Electoral (NVI) din Ungaria a anunțat oficial ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: