Home » National » Președintele și vicepreședintele ANAF, urmăriți penal pentru abuz în serviciu. Ministrul Finanțelor le cere demisia

Președintele și vicepreședintele ANAF, urmăriți penal pentru abuz în serviciu. Ministrul Finanțelor le cere demisia

Președintele ANAF, Ștefan Gelu Diaconu și vicepreședintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătășoiu sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului, a transmis DNA, miercuri, într-un comunicat. Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, le-a cerut demisia acestora. 

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, și a vicepreședintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătășoiu, după ce aceștia au fost puși sub acuzare de către DNA în dosarul deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun.

„Fiscul este una dintre cele mai importante instituții din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situație, în care președintele și vicepreședintele ANAF sunt puși sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrității conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în pozițiile pe care le dețin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrității pe care ANAF, ca instituție, o reclamă”, a declarat Dragu într-un comunicat.

Ea a subliniat că activitatea ANAF se desfășoară normal, ceea ce este cel mai important lucru în acest moment.

„Avem în vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF și urmează să luăm o decizie cât de curând posibil”, a mai spus ministrul.

Diaconu și Gogancea-Vătășoiu sunt urmăriți penal pentru favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, în dosarul parlamentarilor Mădălin Voicu și Nicolae Păun, a transmis DNA.

Președintele ANAF a stat miercuri circa o oră la sediul DNA.

DNA a cerut miercuri încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun, pentru trafic de influență, fals în declarații, deturnare de fonduri, spălare de bani.
Deputatul PSD Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influență, fals în declarații, spălare a banilor, toate în formă continuată.

Deputatul Nicolae Păun, care este și președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa este acuzat de ” folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influență, influențare a declarațiilor, toate în formă continuată”.

„În perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu și a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestație), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor”, notează DNA.

Instituția susține că „aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa”.

În același dosar mai sunt cercetați și Gheorghe Ivan, manager al proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, Iulian Costel Paraschiv, manager al proiectului „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine” și Irina Valeria Radu, manager general al Asociației Partida Romilor „Pro Europa”.

Potrivit comunicatului DNA, ca urmare a „demersurilor inițiate de deputatul Păun Nicolae și mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, președintele A.N.A.F. Diaconu Gelu – Ștefan, împreună cu vicepreședintele A.N.A.F., Gogancea-Vătășoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 și A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată”.

Circularele respective au fost emise cu încălcarea dispozițiilor legale, arată procurorii DNA. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, „prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012”, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuțiilor.

Sursa:mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: