Home » National » Antena Stars, amendată de CNA din cauza încălcării dreptului la viață privată al Simonei Halep

Antena Stars, amendată de CNA din cauza încălcării dreptului la viață privată al Simonei Halep

CNA a amendat Antena Stars cu 30.000 de lei din cauza încălcării dreptului la propria imagine și la viață privată în cadrul mai multor emisiuni ale televiziunii, membrii Consiliului referindu-se în special la „Agentul VIP”, în care a fost abordat subiectul vieții sexuale a Simonei Halep. 

Radu Herjeu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a propus, în ședința de joi a Consiliului, amendarea televiziunii Antena Stars cu 30.000 de lei din cauza emisiunilor „Star magazin” (din 23 octombrie 2015), „Stars matinal” (9 decembrie 2015), „Agentul VIP” (20 ianuarie 2016), „Necenzurat” (21 ianuarie 2016), „Necenzurat” (10 septembrie 2015), „Răi da’ buni” (3 decembrie 2015), „Refresh by Oana Turcu” (5 septembrie 2015) și „Star magazin” (24 septembrie2015), care au încălcat mai multe articole din legislația audiovizuală, în special cele privind dreptul la propria imagine.

„Star magazin”, „Star matinal” și „Agentul VIP” au încălcat articolele 3(1) din Legea audiovizualului și 32(2) și 33(1,3) din Codul de reglementare a conținutului, referitoare la dreptul la viață privată.

În emisiunea „Star magazin” din 23 octombrie, cântăreața Claudia Pavel a fost acuzată că și-a răpit copilul. În a doua parte a emisiunii (în intervalul orar 13:02-13:28), a fost dezbătut subiectul legat de custodia fiului cântăreței Claudia Pavel, cunoscută drept Cream. În timpul discuțiilor din studio, pe acest subiect, au fost afișate titluri precum: „Exclusiv, Cream pierde copilul”; „A răpit copilul și a fugit cu el”; „Scenariu de coșmar pentru artistă”; „Familia lui o acuză de răpire… Cream”. 

Totodată, Antena Stars a difuzat în 9 decembrie 2015 emisiunea „Star Matinal”, fără semn de avertizare, genul programului fiind „divertisment”. În emisiunea prezentată de Rocsana Marcu și Răzvan Botezatu s-a discutat și despre o presupusă relație dintre Tania Budi și Giani Kiriță.

Pe de altă parte, în 20 ianuarie 2016, printre subiectele abordate de emisiunea „Agentul VIP”, s-au numărat și unele despre viața sexuală a jucătoarei de tenis Simona Halep. Antena Stars difuzează de luni până vineri, în intervalul orar 22:00 – 00:00, talk show-ul monden „Agentul VIP”, prezentat de Cristian Brancu, cu marcaj „12” (interzis copiilor sub 12 ani).

În ediția sanționată de CNA, Cristian Brancu a spus despre Simona Halep: „Ei bine, articolul din DC News spune așa: criza Simonei Halep, explicația unui psiholog renumit, domnul Hannibal Dumitrașcu spune că «viața personală își pune amprenta asupra jocului. Dacă unii sportivi pierd sau mai bine spus, păcătuiesc printr-un exces de viață personală, Simona pare mai degrabă excesiv de preocupată de carieră. Ori, la 24 de ani, fără o viață sexuală regulată, se pot simți efecte psihice și fizice. O tânără la această vârstă, aflată permanent în stres în competiție, poate fi mai puțin dispusă să comunice, mai tensionată. Poate avea izbucniri nervoase, descărcarea energiilor nu se face, așa că acumulează tensiuni. Este greu să ții natura în frâu. Modificările profunde în homeostazia organismului pot fi ghicite în starea tensională pe care o afișează cineva atunci când este privat de activități specifice vârstei»”.

Membrul CNA Radu Herjeu a spus că este anormal „să faci o întreagă televiziune, de dimineața până seara, cu subiecte despre viața intimă a unor persoane, subiecte bazate pe niște articole obscure, de pe niște site-uri obscure, ca și cum viața intimă a persoanelor publice ar fi în dezbatere publică (…)”.

La rândul său, membrul CNA Valentin Jucan a criticat emisiunea „Agentul VIP”, spunând: „Au fost multe subiecte dezbătute (referindu-se la subiecte referitoare la performanța sportivă a Simonei Halep, n.r.), dar până acum nimeni nu și-a permis să facă o emisiune întreagă, în care, pornind de la un studiu, să dezbată dacă Simona Halep are sau nu are relații sexuale (…) Până acum nimeni nu a facut asta!”.

În schimb, membrul CNA Radu Călin Cristea a fost de părere că „este vorba despre o temă de interes public”.

În aceste cazuri, Antena Stars a încălcat articolul 3 (1) din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Prin difuzarea și retransmisia serviciilor de programe se realizează și se asigură pluralismul politic și social, diversitatea culturală, lingvistică și religioasă, informarea, educarea și divertismentul publicului, cu respectarea libertăților și a drepturilor fundamentale ale omului”, dar și articolul 32 (2) din Codul audiovizualului – „Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viață privată” și articolul 33(1,3) din Cod – „Orice persoană are dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a corespondenței. Este interzisă difuzarea de știri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viața privată și de familie a persoanei, fără acordul acesteia”.

Pe de altă parte, potrivit CNA, emisiunea „Necenzurat” din 21 ianuarie nu a respectat articolul 39(2) din Lege și articolul 40(3) din Cod. În intervalul orar 13.32-14.03 al acestei ediții, au fost invitați în studio Mona – dansatoare, Lorena Diaconescu – psiholog, Diana Bișinicu, Constantin – interlop, în culise, iar dialogurile purtate au avut un conținut injurios. Această emisiune de tip „talk show monden” este moderată de Adriana Bahmuțeanu.

Articolul 39 (2) din Lege prevede că „Difuzarea în serviciile de televiziune și de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiționat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situații normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, în timp ce articolul 40(3) din Cod spune că „Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”.

Pe de altă parte, în ediția din 10 septembrie a emisiunii „Necenzurat” s-a discutat despre cazul lui Adrian Bota, tatăl unor gemene minore, care a susținut că a fost agresat fizic de actualul soț al mamei fetelor lui și că nu i s-a permis să își vadă copiii periodic și în condiții corespunzătoare. Pe parcursul emisiunii au fost difuzate două înregistrări cu fetele, realizate de tatăl acestora, una audio și alta video.

Articolul 10 din Cod stipulează că „Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza interviuri și declarații în care minorului îi sunt solicitate păreri referitoare la probleme intime de familie sau care îi depășesc puterea de judecată”.

De asemenea, membrul CNA Radu Herjeu a fost de părere că, în acest caz, „tatăl își folosește copiii în disputa cu mama”.

Pe de altă parte, printre subiectele prezentate în emisiunea „Răi da’ buni” din 3 decembrie s-a numărat și unul legat de sporturile neconvenționale – street workout, subiect prezentat în jurul orei 21.30. Pe lângă trupa care a venit în platou pentru a executa exerciții la bara orizontală, la acest aparat a lucrat și dansatoarea Larisa Bercea. În acest caz, CNA a invocat încălcarea articolului 23(1) din Cod, potrivit căruia „Programele 12 se difuzează numai după ora 20,00 și vor fi însoțite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 12 de culoare albă”.

De asemenea, emisiunile „Refresh by Oana Turcu”, din 5 septembrie, și „Star magazin”, din 24 septembrie, au fost difuzate cu încălcarea articolului 34(1) din Cod, referitor la dreptul la imagine. Și în a doua parte a ediției „Refresh by Oana Turcu” a fost abordat un subiect prin care a fost încălcată legislația audiovizualului privind dreptul la propria imagine.

Astfel, membrul CNA Radu Herjeu a propus amendarea Antena Stars cu 30.000 de lei, „ținând cont de audiența modestă a postului”.

Amenda de 30.000 de lei a fost adoptată în turul al doilea de vot, având în vedere că și Valentin Jucan a făcut o propunere de sancționare, de 50.000 de lei (pentru emisiunile în care s-a discutat despre viața intimă a unor vedete și pentru cea cu limbaj injurios).

Însă numărul minim necesar de șase voturi a fost întrunit de propunerea de amendare cu 30.000 de lei. „Pentru” aplicarea acestei sancțiuni au votat Viorel Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Răsvan Popescu. În schimb, Florin Gabrea și Valentin Jucan au votat pentru aplicarea amenzii de 50.000 de lei, iar Radu Călin Cristea a votat „împotriva” ambelor propuneri.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile