Home » Politic » Proiectul Legii Defăimării, un atentat la libertatea de exprimare – în accepția liberalilor

Proiectul Legii Defăimării, un atentat la libertatea de exprimare – în accepția liberalilor

de Marian MOCANU

Conducerea Organizației Județene Vaslui a Partidului Național Liberal a criticat proiectul de lege a defăimării, promovat de PSD, așa zisa Lege Dragnea. În accepțiunea liberalilor, prin acest act normativ se încearcă punerea pumnului în gură presei sau persoanelor care încearcă să critice PSD: „Totul este făcut pentru ca PSD să câștige alegerile locale și cele parlamentare, indiferent de mijloacele folosite pentru atingerea acestui scop. Și la nivel local, se încearcă același lucru, prin intimidarea, șantajul sau trafic de influiență la adresa aleșilor locali”.

În cadrul unei conferințe de presă susținute ieri de parlamentarii PNL vasluieni, senatorul Dan Marian, președintele Organizației Județene PNL Vaslui, a criticat inițiativa legislativă promovată de PSD prin vocea președintelui Liviu Dragnea, așa zisa Lege a defăimării. În opinia liberalilor, acest proiect de lege este o atingere gravă adusă democrației și ar legifera cenzura politică, o reîntoarcere la vechiul regim comunist.

„În aceste zile, se dezbate un proiect legislativ cu impact negativ în ceea ce privește libertatea de exprimare a cetățenilor din România, așa numita Lege Dragnea, care ar urma să reinstituie cenzura politică, alături de cea socială. PNL a reușit miercuri, 10 februarie, să oprească adoptarea acestei legi pentru cel puțin o săptămână, prin retrimiterea la comisii a proiectului inițiat de PSD. Cu această ocazie, vreau să trag un semnal de alarmă în legătură cu această inițiativă legislativă promovată de PSD. Acest partid încearcă din nou să pună pumnul în gură presei și celor care au opinii contrare PSD, totul fiind făcut cu un scop precis: câștigarea alegerilor locale și, ulterior, a celor parlamentare prin înăbușirea oricărei opoziții democratice”, a declarat senatorul Dan Marian.

Parlamentarul vasluian a atras atenția cu privire la pericolele pe care adoptarea unui asemenea act normativ le-a aduce asupra libertății libere de exprimare a presei și cetățenilor, drepturi garantate prin Constituție: „PSD-ul încearcă tot felul de strategii pentru a câștiga alegerile locale inclusiv prin eliminarea criticilor la adresa activității membrilor acestui partid care încearcă să ajungă iar la putere. Totul pleacă de la convingerea PSD că alegerile prezidențiale din 2014 au fost pierdut de Victor Ponta pentru că au existat rețelele de socializare de tip Facebook, și o opoziție a presei democratice. În legislația românească sunt prevederi care sancționează abuzurile și discriminarea pentru rasă sau religie, fapte incriminate și de Codul Penal. PSD încearcă, în ciuda declarațiilor, să incrimineze și așa zisa discriminare politică, respectiv să pună pumnul în gură presei și bloggerilor care relatează fapte de corupție din interiorul acestui partid prin eliminarea tuturor opiniilor critice”.

Dan Marian a făcut referire la faptul că această măsură ar fi fost precedată de încercările de fraudare a alegerilor prezidențiale, „inclusiv prin celebra Ordonanță a traseismului politic, sau tentativa de a bloca votul românilor din diaspora, încercări rămase însă fără rezultat. PSD încearcă tot felul de strategii pentru a câștiga alegerile locale din iunie, iar acest lucru se poate observa chiar și la nivelul județului Vaslui, județ catalogat drept «roșu». Președintele Dumitru Buzatu se crede stăpânul acestui județ și dorește să aibă 86 de primari PSD la toate cele 86 de primării, crezând că mai poate păcăli încă odată alegătorii. Trebuie ca toate forțele politice din județul Vaslui să lucreze cinstit, pe față, în interesul cetățenilor, și nu în cel propriu sau pentru interesele de partid. Trebuie să facem o dezbatere publică cu privire la programele care trebuie implementate în județul Vaslui pentru ca cetățenii să aibă o viață mai bună. La alegerile locale, trebuie să fim cinstiți și corecți unii cu alții și în primul rând cu cetățenii acestui județ, care trebuie să aibă posibilitatea de a alege, și asta nu prin implementarea unei legi care să pună pumnul în gură presei democratice sau criticilor PSD. Trebuie ca noi, toți cei din pozițiile publice pe care le ocupăm, să fim mai responsabili și să lăsăm deoparte interesele meschine, personale sau de grup, dacă dorim cu adevărat binele cetățenilor acestui județ”.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: