Home » Administratie » Două paie la trei măgari

Două paie la trei măgari

de Marian MOCANU

Consilierii județeni au aprobat bugetul județului Vaslui pentru acest an, buget în valoare de 259 milioane lei, adică doar de două ori mai mare decât a municipiului Vaslui. Majoritatea covârșitoare a banilor provin de la bugetul de stat, respectiv din sumele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată, sau din impozitul pe venit, în timp ce încasările din surse proprii sau finanțările europene nu depășesc 10% din întregul buget. Din totalul bugetului, doar o cincime este destinată secțiunii de dezvoltare, respectiv pentru continuarea investițiilor la proiectele de management a deșeurilor și respectiv de reabilitare a rețelei de apă și canalizare în Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești, implementate de Consiliul Județean, și pentru întreținerea, rabilitarea sau modernizarea unor drumuri județene.

În cadrul ședinței de Consiliu Județean de vineri, 12 februarie, consilierii județeni au fost chemați să aprobe bugetul județului Vaslui pentru anul 2016. Discuțiile au fost minime, cu atât mai mult cu cât bugetul pentru acest an este unul de avarie, de doar 259 milioane lei cu care trebuie asigurată funcționarea tuturor instituțiilor din subordinea Consiliului județean, inclusiv reparațiile sediilor acestor instituții sau menținerea în stare de funcționare a drumurilor județene. Ca o comparație, bugetul pentru între județul este de doar două ori mai mare decât cel al municipiului Vaslui, și de 15 ori mai mic decât cel a Bucureștiului! Motivul: Consiliul Județean Vaslui atrage foarte puțin bani din fonduri europene, 90% din totalul veniturilor programate pentru acest an provenind de la bugetul de stat!

Practic, încasările proprii ale județului Vaslui sunt în sumă de 4,468 milioane lei, iar din fonduri europene doar 3,76 milioane lei, la care se mai adaugă 520.000 lei proveniți din impozitul pe mijloace de transport și diverse taxe pentru autorizații sau eliberarea de licențe încasate de Consiliul Județean. În rest, banii provin de la bugetul de stat, respectiv din sumele defalcate din TVA, sau din impozitul pe venit, și care au destinație precisă: sistemul de protecție a copilului și a persoanelor cu handicap, programele „Cornul și Laptele” și ”Fructe în școli”, susținerea învățământului special, bani pentru echilibrarea bugetelor locale sau pentru reparațiile drumurilor comunale și județene, cea mai mare sumă, peste 83 milioane lei, fiind destinată finanțării cheltuielilor descentralizate de la nivelul județului.

În ceea ce privește cheltuielile pentru acest an, secțiunea de funcționare are alocată suma de 204 milioane lei, în timp ce, pentru dezvoltare, sunt alocate 54,66 milioane lei, o cincime din întregul buget.

La secțiunea dezvoltare, vor fi acordate fonduri pentru continuarea investițiilor la proiectele de management a deșeurilor și respectiv de reabilitare a rețelei de apă și canalizare în Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești, implementate de Consiliul Județean, dar și pentru întreținerea, reabilitarea sau modernizarea unor drumuri județene. Este vorba de 9,5 milioane lei, sumă mult mai mică decât în anii anteriori.

Nu mai puțin de 33 milioane lei sunt destinați pentru drumurile județene, din care 6,6 milioane lei pentru întreținerea periodică a unor tronsoane de drumuri. Restul de peste 23 de milioane sunt destinați asfaltării a nouă drumuri județene, pentru întocmirea documentației tehnice în vederea reparării a unor tronsoane de pe alte nouă drumuri județene, și finalizarea reparației capitale a podului peste pârâul Sărățeni, lucrare demarată în 2010!

Cea mai mare sumă, 115,5 milioane lei, aproape jumătate din întregul buget al județului, este destinat finanțării cheltuielilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Capitolului „Cultură, recreere și religie” i-a fost alocată suma de 26,33 milioane lei, aproape jumătate din bani, respectiv 11 milioane lei fiind destinați finalizării Centrului Cultural Județean Multifuncțional – Casa artelor din municipiul Vaslui.

Au mai fost alocați bani și pentru achiziționarea de diverse echipamente, dar și pentru reparații la Biblioteca județeană „N.M. Spătaru” și Muzeul Județean „Ștefan cel mare” din Vaslui, ori la Muzeul „V. Pârvan” și Teatrul „V.I. Popa” din Bârlad.

Spitalului Județean de Urgență Vaslui i-au fost alocați mult mai puțini bani ca în anii trecuți, asta și pentru că aici a fost finalizat proiectul de reabilitare. Cei 4,1 milioane lei alocați în acest an sunt destinați întocmirii documentațiilor unor proiecte privind securitatea la incendiu, dar și pregătirii construirii noului Ambulatoriu (Policlinici), care va fi ridicată chiar în curtea spitalului. De asemenea, vor începe reparațiile capitale ale actualei Policlinici, dar și implementarea proiectului de alimentare cu apă caldă a acestui spital, folosind panouri solare.

Alți 31,22 milioane lei vor fi alocați pentru Învățământ, atât pentru funcționarea centrelor școlare cu educație incluzivă „Elisabeta Polihroniade” și „Constantin Pufan” – Vaslui, cel de la Negrești, Liceul tehnologic special „Sfânta Ecaterina” Huși și a Centrului județean de resurse și asistență educațională Vaslui, cât și pentru susținerea programelor școlare derulate prin Consiliul Județean Vaslui. Este vorba de programul „Cornul și Laptele”, de care beneficiază peste 50.000 de elevi vasluieni, și pentru a cărui desfășurare se vor cheltui nu mai puțin de 11,93 milioane lei, programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli – 1,6 milioane lei, și programul „Școala te face OM”, pentru care este alocată suma de 771.000 lei.

Alte sume importante din bugetul județului, aproape 5,3 milioane lei, sunt alocate, la secțiunea de funcționare, capitolului „Protecția Mediului”. Din acești bani, 4,36 milioane lei sunt rambursări de credite luate pentru finanțarea megaproiectului „Reabilitarea sistemului alimentării cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad și Huși și orașul Negrești”, proiect care, la mai bine de șapte ani de la implementare, este departe de a fi finalizat.

About Tehno Redactor