Home » Social » Copii alungați pe drumuri de către propriul tată!

Copii alungați pe drumuri de către propriul tată!

de Răzvan CĂLIN

De câte ori se îmbată (iar asta se întâmplă des!), un individ din comuna Puiești își bate soția și o alungă din casă împreună cu cei doi copii ai lor. Victimele sfârșesc prin a bântui ulițele satului sau, în cel mai fericit caz, ajung temporar într-un centru destinat victimelor violenței domestice din Bârlad.

Un nou caz revoltător petrecut recent vine să întărească încă o dată locul fruntaș pe care județul Vaslui îl ocupă din punctul de vedere al violenței domestice. Vorbim de această dată de o familie din satul Cetățuia, comuna Puiești, formată din doi tineri – el în vârstă de 34 de ani, ea de 30 ani – care au împreună doi băieței: unul de 9 ani și cinci ani și jumătate.

Toate necazurile acestei familii, dar mai ales pentru cei doi copii, sunt cauzate mai ales de consumul de băuturi alcoolice, un ”sport” pe care capul familiei îl practică cu îndârjire. Dacă în restul timpului, individul pare un om cât de cât la locul său, imediat cum se apucă de pahar se transformă într-o bestie care le face viața un chin celorlalți trei membri ai familiei. Bătăi, vorbe grele, scandaluri de vuiește tot satul, cu scaune și mese trântite de pereți, ușile și ferestrele casei făcute bucăți cu toporul sau ce-i pică în mână etc. Dar calvarul nu se oprește aici, căci de fiecare dată aceste episoade de furie bahică sfârșesc și prin alungarea din locuință a soției sale și a celor doi copilași. După fiecare scandal de acest gen, copiii, împreună cu mama lor, rătăcesc și câte o zi întreagă pe ulițele satului. Timorați, cu privirile înspăimântate și trupurile lor firave tremurând din toate încheieturile, copiii se lipesc de mama lor și de multe ori sunt văzuți de consăteni cum tustrei hălăduie prin sat în căutarea unui adăpost. Uneori s-au aciuat prin magazinele din localitate, dacă erau deschise, sperând că în vreo câteva ore individului îi va trece cheful de scandal și se vor putea reîntoarce acasă. Alteori, însă, nu au atâta noroc și sunt nevoiți să petreacă zile la rând într-un centru destinat victimelor violenței domestice din Bârlad. După fiecare episod de acest gen, individul pare că revine la gânduri mai bune și începe să-și preseze soția pentru a-l ierta, promițând de fiecare dată că nu va mai provoca astfel de scandaluri monstru și nu îi va mai agresa sau alunga din casă. Culmea este că femeia îl crede de fiecare dată, îl iartă și revine cu tot cu micuți acasă. Dar cum orice minune nu ține prea mult, la fel și promisiunile capului familiei, care, ulterior, imediat ce ”gustă” niscaiva alcool își dă din nou arama pe față. Ultima scenă de acest gen s-a consumat miercurea trecută (10 februarie), când iarăși și-a fugărit din casă proprii copii, împreună cu mama lor.

”Pe noi ne-a sesizat un vecin de al lor, care a observat tot tărăboiul făcut de bărbat și ne-a sunat, spunându-ne că iarăși copiii și mama lor sunt pe drumuri, în frig. La un moment dat se aciuaseră săracii într-un magazin din sat. Nu știm ce se întâmplă cu acest om. Cert este că atunci când nu consumă băuturi alcoolice, e un om cu care te poți înțelege. Însă, imediat cum bea alcool parcă e alt om și spun asta în sensul negativ. Nici nu mai știu de câte ori a fost sesizată poliția pentru că el provocase scandaluri de pomină. Dacă el este așa cum e, copiii ăia ce vină au? Păcat de micuți, că nu merită un asemenea tratament. Tocmai de asta, săptămâna trecută am intervenit imediat, a doua zi dimineață, la prima oră și am mers la fața locului. I-am sesizat și pe cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui și am decis să luăm copiii de acolo cu tot cu mama lor. El nu a avut nimic de comentat când i-am luat pe cei trei, ba chiar a recunoscut că a greșit. Dar nu știu dacă este suficient doar atât pentru a putea șterge urmările produse de un asemenea calvar”, ne-a declarat Costel Moraru, primarul comunei Puiești.

Cei doi copii au fost aduși și instituționalizați în Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat (CPRUCANE) din Bârlad, unde au fost incluși imediat într-un program de consiliere și terapie. Cât o privește pe mama lor, aceasta a decis să se refugieze în casa părinților săi care locuiesc în comuna Pogana.

”Copiii sunt securizați în centrul de la Bârlad și beneficiază de toate serviciile oferite de unitate. În funcție de rezultatele anchetei, se vor lua și măsurile care se impun în acest caz”, ne-a declarat Ela Popa, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Această familie din satul Cetățuia este monitorizată de peste un an de către asistenții social din cadrul Primăriei Puiești. Odată cu găzduirea în repetate rânduri a copiilor și a mamei în centrul pentru victimele violenței domestice, s-a încercat consilierea întregii familii, inclusiv a agresorului. Mai ales că acesta se arăta spășit și, chipurile, măcinat de regrete imediat ce i se risipeau din cap aburii alcoolului. Cum de fiecare dată nu se ținea de cuvânt și provoca din nou scandal, împotriva bărbatului s-a solicitat luarea măsurii de protecție. Adică, instanța ar fi trebui să-i interzică, printre altele, să se mai apropie de victimele sale. Numai că, tot soția acestuia a fost cea care, ulterior, și-a retras plângerea împotriva acestuia, astfel încât nu s-a mai putut face nimic. Autoritățile speră ca de această dată să găsească o soluție definitivă prin care mai ales copiii să poată fi puși la adăpost odată pentru totdeauna.

About Razvan Calin