Home » Justitie » Noul ministru al Justiției, Raluca Prună, vine în vizită la Vaslui

Noul ministru al Justiției, Raluca Prună, vine în vizită la Vaslui

de Marian MOCANU

Noul ministru al Justiției, Raluca Prună, va efectua azi o vizită de lucru la Vaslui. Obiectivele vizitei sunt, de această dată, Penitenciarul Vaslui, proaspăt renovat, și Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunal. În ceea ce privește reabilitarea sediului Judecătoriei Vaslui, aflată pe lista clădirilor de patrimoniu, cu toate promisiunile și a faptului că Primăria Vaslui a dat girul pentru începerea lucrărilor, acest lucru mai are de așteptat, nefiind o prioritate pentru Ministerul Justiției.

În luna ianuarie, în întreaga țară, au fost înregistrate proteste, din partea specialiștilor serviciilor de probațiune care au prezentat o serie de revendicări. Specialiștii au denunțat volumul de muncă uriaș, la care au fost supuși în urma intrării în vigoare a noilor coduri de procedură penală, fără ca, ulterior, să fie remunerați corespunzător. Consilierii din cadrul Serviciilor de probațiune au cerut acordarea de drepturi similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiție, plata orelor suplimentare, angajarea urgentă de personal și suplimentarea posturilor în cadrul sistemului de probațiune și asigurarea pazei sediilor, a bunurilor și a personalului de probațiune de către Jandarmeria Română. De asemenea, reprezentanții serviciilor de probațiune au solicitat asigurarea unor condiții decente de muncă și a resurselor materiale necesare desfășurării activităților zilnice, dar și demararea unor proceduri de modificare a legislației actuale în materia probațiunii care să conducă la reducerea presiunii exercitate de volumul ridicat de activitate generat de intrarea în vigoare a noilor coduri, precum și adoptarea a noi regulamente de aplicare a legislației în materia probațiunii, corelată cu o simplificare a procedurilor de lucru.

Drept urmare, noul ministru a Justiției, Raluca Prună a început un turneu prin țară, în principalele orașe, pentru a vedea la fața locului problemele cu care se confruntă specialiștii serviciilor de probațiune. În consecință, azi, la Vaslui, este anunțată vizita ministrului justiției, ocazie cu care, printre altele, va fi vizitat și Penitenciarul Vaslui, obiectiv proaspăt reabilitat în ultimii ani și care, deja, este la capacitate maximă de ocupare. În urmă cu un an, fostul ministru a făcut, deasemenea, o vizită la Vaslui, ocazie cu care a promis alocarea de fonduri pentru reabilitarea sediului Judecătoriei Vaslui, clădire de patrimoniu, aflată chiar în centrul municipiului. Până acum, această promisiune nu a fost onorată, probabil reabilitarea clădirii istorice aflate chiar în centrul municipiului Vaslui nefiind o prioritate pentru Ministerul Justiției.

About Tehno Redactor