Home » National » Ministrul Sănătății: Vineri voi merge cu premierul la Spitalul de Copii din Pitești. Ce spune despre demiterea sa

Ministrul Sănătății: Vineri voi merge cu premierul la Spitalul de Copii din Pitești. Ce spune despre demiterea sa

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat că va face, vineri, o vizită la Spitalul de Pediatrie din Pitești, împreună cu premierul Dacian Cioloș, care este este „direct interesat de acest lucru”. 

„Mâine voi merge cu premierul, este direct interesat de acest lucru și vom face o vizită la Spitalul de Copii din Pitești pentru a vedea în totalitate situația de acolo și de a vedea în ansamblu situația”, a spus Patriciu Achimaș-Cadariu, la Digi 24.

El a explicat că unul din motivele pentru care bacteria vinovată pentru boala bebelușilor nu a fost găsită poate fi faptul că ancheta a început târziu, după transferul copiilor la București

„Acea bacterie care este incriminată în această boală și care a fost căutată, așa cum au fost căutate toate sursele acestei boli, nu a fost identificată. E drept, stadiului tardiv în care au fost trimiși la București. Ancheta a început atunci”, a subliniat ministrul Sănătății

De asemenea, ministrul de resort a arătat că medicii au făcut deja recomandări pentru părinți, iar acestea privesc „măsuri elementare de igienă”, cum sunt spălarea mâinilor, spălarea legumelor sau a obiectelor folosite în bucătărie.

„Trebuie să vezi situația în teren dincolo de situația anchetei epidemiologice care se desfășoară fără doar și poate, dincolo de aceasta probabil că o anchetă socială nu strică niciodată. Pur și simplu, a vedea nevoile acelor oameni pentru că până la urmă pentru oameni facem aceste lucruri, nu pentru a găsi bacteria respectivă. Poate că în alergătura ultimilor ani s-au pierdut multe măsuri normale igienice. Probabil că școala nu ne învață suficient. Unul din principalele puncte ale programului de guvernare este educația pentru sănătate. Sunt și alte nevoi pe care populația ar putea să le aibă. Este întotdeauna și componentă de igienă atunci când apar lucrurile acestea, dar nu neapărat din vina părinților. Lucrurile acestea pot să apară chiar și în situația unei igiene corecte. Trebuie să facem profilaxia”, a mai spus Cadariu.

De asemenea, ministrul Sănătății a atras atenția că o anchetă socială „nu poate să strice”: „Trebuie să vedem care sunt nevoile acelor oameni, fiindcă până la urmă pentru oameni facem acest lucru, nu pentru a găsi bacteria”. 

Despre demitere

Întrebat dacă e aproape de demitere , Patriciu Achimaș-Cadariu a răspuns, la Digi24, că este interesat în primul rând de rezolvarea situației copiilor internați cu sindrom hemolitic uremic, dar că își asumă responsabilitatea pentru problemele de comunicare care i se reproșează.

„Mă concentrez pe ceea ce trebuie să fac, iar în situația de față, mă concentrez ca acei copii să aibă tot ce le trebuie. Am vorbit cu părinții lor, îi sprijinim cât se poate și în continuare lucrăm la Ministerul Sănătății, care trebuie să aibă grijă de sănătatea tuturor celor 20 de milioane de români. Asta e preocuparea mea în acest moment, restul sunt secundare”, a precizat Cadariu.
„Probabil că principiul pe care plec în comunicarea medicală nu se aplică în această poziție și îmi asum acest lucru. Faptul că nu am participat eu efectiv la comunicare, despre asta e vorba”, a adăugat el.
Un copil a fost externat joi din spitalul „Marie Curie”, însă alți trei sunt internați pe secția de Terapie Intensivă.
Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: