Home » National » STUDIU: Zahărul ar putea fi la fel de dăunător pentru creier ca stresul

STUDIU: Zahărul ar putea fi la fel de dăunător pentru creier ca stresul

Cu toții știm că limonada sau cola nu sunt bune pentru siluetă sau sănătatea dinților, dar un studiu recent condus pe cobai aduce noi informații în privința a cât de dăunătoare pot fi băuturile care conțin zahăr pentru creierul nostru, informează descoperă.ro. 

Schimbările care se observă în regiunea creierului care controlează comportamentul emoțional și funcțiile cognitive au fost mai semnificative decât cele cauzate de stres la o vârstă  fragedă.

Este cunoscut faptul că experiențele negative devreme în viață, cum ar fi stresul extrem sau abuzul, cresc riscul unei sănătăți mintale slabe și a afecțiunilor psihiatrice mai târziu în viață. Numărul evenimentelor traumatice (accidente, doliu, dezastre naturale, abuz fizic, sexual sau emoțional, violență domestică ) la care este expus un copil este asociat cu o concentrație crescută a hormonului stresului, cortizolul.

De asemenea, există dovezi că abuzul în copilărie este asociat un un volum mai redus al creierului, iar cauza acestor modificări ar putea fi anxietatea, spun cei de la descoperă.ro 

Într-un experiment în care au fost folosiți cobai, s-a examinat dacă impactul stresului asupra creierului devreme în viață a fost agravat de consumul unor cantități mari de băuturi dulci, după înțărcare. Cobaii expuși la stres în primele stadii ale vieții erau mai mici după înțărcare, dar această diferență a dispărut în timp. Cobaii cărora li s-a dat zahăr au consumat  mai multe calorii în perioada în care s-a desfășurat experimentul. Aceștia au fost urmăriți până la vârsta de 15 săptămâni, apoi li s-a examinat creierul.

Stresul poat avea impact asupra sănătății mintale, mai ales asupra hipocampusului. Au fost studiate patru grupe de cobai – cobaii care nu a fost supuși stresului, cobai cărora li s-au dat băuturi bogate în zahăr, cobaii expuși la stres și cei expuși la stres care au consumat zahăr.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: