Home » Invatamant » Încep înscrierile în clasa I pentru anul școlar 2016 – 2017

Încep înscrierile în clasa I pentru anul școlar 2016 – 2017

de Marian MOCANU

De azi și până pe data de 28 februarie se fac înscrierile în clasa I a copiilor care nu au fost înscriși în învățământul primar în acest an școlar și a căror părinți solicită acest lucru. În ceea ce privește înscrierile la clasa pregătitoare, acestea vor avea loc în perioada 29 februarie – 18 martie, prin depunerea de cereri în acest sens direct la sediul instituției de învățământ, fie online.

Conform metodologiei de înscriere în anul școlar 2016 – 2017, aprobat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, copiii care până la data de 31 august, împlinesc vârsta de 7 ani pot fi înscriși direct în clasa I, la solicitarea părinților, chiar dacă nu au urmat cursurile clasei pregătitoare. Înscrierile se fac în perioada 22 – 28 februarie, conform procedurilor, doar în limita locurilor disponibile existente la nivelul instituțiilor școlare. Astfel de locuri disponibile pentru înscrierea direct în clasa I a elevilor sunt în clasele pregătitoare din anul școlar 2015 – 2016 unde numărul de elevi existenți este mai mic de 25. Lista locurilor disponibile la nivelul instituțiilor de învățământ din județ sunt puse la dispoziția părinților prin afișare la sediul școlilor sau pe site-uri, în cazul în care acestea au site propriu, ori pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui (www.isj.vs.edu.ro). Depunerea cererilor de înscriere se face direct la sediul instituțiilor de învățământ, neexistând posibilitatea depunerii online.

În solicitările de înscriere în clasa I, părinții, tutorii sau aparținătorii legali ai elevilor vor trebui să menționeze motivul pentru care copiii nu au fost înscriși în clasa pregătitoare în anul școlar 2015 – 2016. Cererile pot fi depuse, o singură dată, fie la școlile de circumscripție fie la o altă unitate de învățământ care are locuri disponibile pentru înscrierea directă în clasa I a copiilor. Ulterior vor fi trimise Inspectoratului Școlar Județean pentru avizare. Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice va verifica și analiza solicitările de înscriere în clasa I și va transmite aprobarea acestora, până pe data de 10 martie. În situația în care, la o unitate de învățământ, numărul cererilor este mai mare decât cel al locurilor disponibile, înscrierea în clasa I se va face în perioada 11 – 16 martie, conform unei proceduri specifice, ce va fi elaborată de inspectoratele școlare. Astfel, înscrierile pe locurile disponibile se vor face conform unor criterii generale și specifice de departajare a cererilor, prioritate urmând a avea copii care aparțin de circumscripția școlară în care a fost depusă cererea.

Copiii care au fost înscriși în acest an școlar în clasa pregătitoare vor continua cursurile claselor I la aceeași unitate de învățământ.

În ceea ce privește înscrierile pentru clasa pregătitoare în anul școlar 2016 – 2017, acestea vor începe pe 29 februarie. Părinții copiilor care împlinesc 6 ani până pe 31 august 2016 sunt obligați să îi înscrie pe cei mici la clasa pregătitoare. Copiii care fac 6 ani după această dată pot fi înscriși în clasa pregătitoare, dacă trec evaluarea psihosomatică. Înscrierea în învățământul primar va avea loc în perioada 29 februarie – 18 martie direct la sediul unităților de învățământ sau prin completarea online a unei cereri tip de înscriere, urmând ca cererea să fie validată la unitatea de învățământ unde se dorește înscrierea. În perioada 22 februarie – 4 martie în unitățile de învățământ preșcolar vor avea loc întâlniri de informare și consiliere a părinților copiilor din grădinițe cu privire la înscrierea în învățământul primar în anul școlar 2016 – 2017. În perioada 24 februarie – 3 martie 2016, în fiecare unitate școlară cu nivel de învățământ primar se va organiza “Ziua porților deschise”, zi în care părinții, copiii și alte persoane interesate pot vizita spațiile dedicate claselor pregătitoare și pot purta discuții cu personalul didactic din unitatea de învățământ. Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2016 și optează pentru înscrierea în clasa pregătitoare se va face în perioada 23 februarie – 16 martie 2016.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: