Home » Justitie » Crima atroce care a zguduit Bârladul, încadrată drept … accident de muncă!

Crima atroce care a zguduit Bârladul, încadrată drept … accident de muncă!

de Ionuț PREDA și Răzvan CĂLIN

Este vorba despre concluziile anchetei derulată de inspectorii ITM Vaslui, în baza căreia familia Lilianei Chiribou va putea beneficia de un ajutor financiar din partea statului român. Femeia a fost ucisă cu bestialitate de propriul soț, în urmă cu o lună, în timp ce se afla la serviciu, într-un bar din localitate.

Oricât ar părea de ciudat la prima vedere, totuși realitatea este că o crimă atroce poate să fie socotită și încadrată și drept accident de muncă. Așa s-a întâmplat în cazul crimei oribilă ce a îngrozit Bârladul în urmă cu o lună, când Liliana Chiribou, în vârstă de 52 de ani, a fost căsăpită de propriul soț cu nu mai puțin de 36 de lovituri de cuțit.

bar_crima4Cum femeia a fost ucisă chiar în timp ce se afla la serviciu (era barman-ospătar la un bar din Bârlad), cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au efectuat, conform legislației în vigoare, propria anchetă. Într-un final, inspectorii ITM Vaslui au ajuns la concluzia că se întrunesc toate elementele pentru ca acest caz să fie considerat, din perspectiva legislației muncii, drept un accident de muncă. În urma anchetei desfășurată, s-a stabilit că victima se afla în timpul programului în respectivul local unde era angajată cu carte de muncă.
”Evenimentul se încadrează ca accident de muncă întrucât s-a petrecut în timpul programului. Totodată, se desfășoară cercetări pentru a se stabili dacă angajatorul a luat toate măsurile privind protecția salariaților pentru a preveni astfel de incidente. În urma primelor verificări, s-a constatat că este un accident care nu putea fi preîntâmpinat, chiar dacă s-ar fi făcut o evaluare a riscurilor”, a declarat inspectorul șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.
Odată cu încadrarea crimei la accident de muncă, familia femeii ucise, respectiv cei doi copii, va beneficia, conform legii, de trei salarii compensatorii, ajutor de înmormântare și pensie de urmaș. Deși binevenit acest ajutor, totuși nu va putea compensa mai deloc durerea pe care copiii, rudele și apropiații Lilianei Chiribou o vor resimți pentru totdeauna.
Liliana Chiribou a fost ucisă în dimineața de 24 ianuarie de către soțul său, angajat la o firmă de pază. Între cei doi exista o relație foarte tensionată din cauză că femeia intenționa să divorțeze, lucru care îl nemulțumea și îl înfuria pe individ. Acesta este și motivul pe care l-a declarat Ștefan Chiribou în fața anchetatorilor: nu putea să accepte nici în ruptul capului că cea lângă care și-a petrecut peste 20 de ani din viață vrea să se despartă definitiv de el. Bărbatul a încercat să o înduplece, să o facă să renunțe la divorț, dar fără succes. Din această cauză, după cum a povestit ulterior anchetatorilor, Ștefan Chiribou a văzut negru în fața ochilor în dimineața zilei de 26 ianuarie și a omorât-o cu sânge rece pe cea care i-a fost consoartă peste 20 de ani. După ce a ieșit din serviciu (el fiind agent la o firmă privată de pază), Chiribou a mers la barul unde lucra soția sa ca barman, localul fiind situat la parterul blocului în care locuiau cei doi. După ce a comandat o cafea și bere, a avut din nou o discuție în contradictoriu cu femeia, după care, într-un acces de furie soră cu nebunia a atacat-o cu un cuțit și a înjunghiat-o de 36 de ori. Totul în mai puțin de 50 de secunde! După care, bărbatul a părăsit locul faptei, fiind prins ulterior de oamenii legii hoinărind aiurea prin zona Lacului Prodana. Acum, individul este în arestul IPJ Vaslui și riscă să petreacă după gratii peste 20 de ani. Anchetatorii așteaptă concluziile expertizelor medico-legale și psihiatrice pentru a putea hotărâ încadrarea juridică exactă a oribilei fapte.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: